OLJE OG GASS

Sparer Lofoten – åpner mer i Barentshavet

Den rødgrønne regjeringen sparer Lofoten og Vesterålen i denne omgangen, men gir grønt lys for olje- og gassvirksomhet ved delelinjen i Barentshavet.
Den rødgrønne regjeringen sparer Lofoten og Vesterålen i denne omgangen, men gir grønt lys for olje- og gassvirksomhet ved delelinjen i Barentshavet. Bilde: Scanpix
11. mars 2011 - 14:05

Om saken:

Følgende rammer for petroleumsvirksomheten skal gjelde i forvaltningsplanområdet Barentshavet – Lofoten:

Det nordøstlige Norskehavet (Nordland I, III, IV, V, VI og VII, og Troms II):

 • Ingen oljevirksomhet i denne stortingsperioden. Det vil ikke bli utlyst nye blokker i området.
 • Det skal ikke gjennomføres konsekvensutredning, isteden blir det gjennomført kunnskapsinnhenting om virkninger av oljevirksomhet i de uåpnede deler av området.

Barentshavet:

 • Når grenseoverenskomsten med Russland er ratifisert i begge land, vil dette området åpnes for oljevirksomhet.
 • I Kystsonen langs Troms og Finnmark til grensen mot Russland vil et belte på 35 kilometer fra grensen mot Russland være stengt for oljevirksomhet i denne stortingsperioden, området fra 35 til 65 kilometer fra grensen vil være stengt for leteboring i perioden 1. mars til 31. august, det samme gjelder på Tromsøflaket.
 • På Eggakanten skal det foretas en spesiell grundig kartlegging av korallrev og andre verdifulle bunnsamfunn for å unngå skade.
 • I områdene ved iskanten og polarfronten skal det ikke igangsettes petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden. Det samme gjelder et belte på 65 kilometer rundt Bjørnøya.

(Kilde: Statsministerens kontor / NTB)

Olje og gass på norsk sokkel

 • Produsert og solgt: 43 prosent (34 milliarder fat)
 • I produksjon: 24 prosent (19 milliarder fat)
 • Kan bli produsert: 13 prosent (10 milliarder fat)
 • Uoppdaget: 13 prosent (16 milliarder fat), fordelt på: Nordsjøen 33 prosent, Norskehavet 30 prosent og Barentshavet 36 prosent
 • Leteområdene i Lofoten og Vesterålen antas å inneholde 8 prosent av den uoppdagede oljen, eller 1,3 milliarder fat. Til sammenligning er de gjenværende oljemengdene i Ekofisk etter 40 års drift 1,5 milliarder fat


Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener regjeringen har kommet fram til et godt kompromiss som er til det beste for landet. Regjeringskollegene SV og Senterpartiet har fått gjennomslag for kravet om at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden.

– Dette innebærer en god og balansert løsning for hvordan vi håndterer olje, gass, fisk og miljø i nordområdene, sa Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse fredag.

– SV-leder Kristin Halvorsen er enig med Stoltenberg.

– Dette betyr at de mest sårbare områdene, som vi har ansvar for å forvalte for de kommende generasjoner, ikke åpnes for boring eller konsekvensutredning, sa Halvorsen på regjeringens pressekonferanse fredag.

Les også:

Barentshavet

I stedet for konsekvensutredning vil regjeringen innhente mer informasjon om de omstridte områdene i Nordland og Troms, der Olje- og energidepartementet får i oppgave å hente inn kunnskap om virkninger av en petroleumsvirksomhet.

Derimot åpner regjeringen for oljeleting i det sørlige Barentshavet. Så snart avtalen med Russland om delelinjen i Barentshavet er underskrevet, gir regjeringen grønt lys til starte arbeidet med oljeleting i området.

– Når overenskomsten med Russland ratifiseres, vil regjeringen igangsette konsekvensutredning vest for avgrensningslinjen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Regjeringen vil så legge fram en stortingsmelding hvor vi anbefaler åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet, legger han til.

Les også: Sier nei til Lofot-olje

– Historisk

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete mener regjeringen har tatt en historisk avgjørelse som er god både for dem som er opptatt av fornybare fiskeressurser og dem som er opptatt av næringsinteresser.

– Dette er en historisk avgjørelse. Det er ikke mange som evner å balansere disse hensynene på samme måte som Norge. Vi skal være en nasjon som ivaretar behov for mat, også når olje- og gassressursene tar slutt, sier Navarsete.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er strålende fornøyd med regjeringens beslutning om å hente inn mer kunnskap om havområdene i Lofoten.

– Som fiskeri- og kystminister har jeg ansvaret for å oppfylle regjeringens visjon om å være verdens største sjømatnasjon. Hva vi gjør i Lofoten og i Barentshavet er helt sentralt i å oppnå dette målet, sa Berg-Hansen under regjeringens pressekonferanse fredag.

Hun understreket at oljevirksomheten, som er en virksomhet med begrenset levetid, ikke må ødelegge for innhøsting av havets levende ressurser.

– Når oljen en gang tar slutt, skal vi fortsatt leve at fisken i havet, sa Berg-Hansen.

Les også: – Han får mye å ta tak i

God tone

Det har vært en god stemning og stor samarbeidsvilje i regjeringen under forhandlingene om en løsning for Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge miljøminister Erik Solheim (SV).

– La meg starte med å gi honnør til statsministeren. Jeg sa for et par dager siden at mediene ville vært overrasket hvis de hadde vært flue på veggen og kunnet se hvor god tone det var i regjeringen under diskusjonen om disse spørsmålene, sa Solheim på fredagens pressekonferanse.

Han mener at selv om mediene har gitt et annet inntrykk, har det i regjeringen vært en veldig grundig debatt om saken.

– Vi har vært veldig grundige og gått gjennom alle de faglige sidene rundt dette med det formålet å få til en bred og balansert løsning, sa Solheim.

TU mener: Få fart på energi-politikken, Ola!

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.