KRAFT

Spår "Terra-tilstander" i fiberland

MILLARDER: Offentligeide kraftselskaper har investert milliarder av kroner i bygging av lynraske fibernett.
MILLARDER: Offentligeide kraftselskaper har investert milliarder av kroner i bygging av lynraske fibernett. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
2. mai 2011 - 11:32

Offentligeide kraftselskaper har investert milliarder av kroner i bygging av lynraske fibernett. Aarønæs mener ifølge Dagens Næringsliv at mange av aktørene ikke har fortstått risikoen i prosjektene:

– Mange kommuner kan bli nødt til å nedskrive og godta betydelige tap.

Går mot tap

Aarønæs har nettopp gitt ut andre utgave av sin fiberrapport, som i likhet med fjorårets utgave tegner et dystert bilde av fiberbransjen i Norge. Aarønæs har gått gjennom tallene 60 fiberaktører har levert til Brønnøysund, samt tall Post og Teletilsynet har om abonnementstall og inntekter. Hans konklusjon er klar.

– Det ikke balanse mellom inntekter og investeringer og det er ingen bedring.

Les også:

Venter bølge av salg

Nå forventer han en konsolidering i bransjen, og da må prisene på bordet. Aarønæs tror ikke denne prosessen kommer i gang så lenge aktørene forventer å få igjen det de har investert. Ifølge hans utregninger er gjennomsnittlig investering per kunde i bransjen rundt 40.000 kroner, kanskje enda høyere.

– Prisene må ned, og det kan utløse en bølge av nedskrivinger som kommer til å gjøre fantastisk vondt. En privat fiberaksess er ikke verdt 20-50.000, men kanskje 10.000, sier Aarønæs til DN.

Vil selge deler

Et av selskapene som kan komme til å selge deler av aksjene er den største aktøren i fiber-Norge, energiselskapet Lyse. De eier Altibox og er størst både på eget nett og som felles innholdsleverandør for mange av fiberaktørene.

– Det en 50 prosents sjanse for at vi får en partner innen et år, sier konserndirektør for Tele i Lyse, Toril Nag, som understreker at de er ute etter en industriell partner som kan tilføre mer enn bare penger.

Vil kjøpe mer

Lyse har selv gjort store oppkjøp på Østlandet, av blant annet Viken Fibernett og Skagen Energis fiberselskap.

Både Aarønæs og Nag tror altså en konsolidering står på trappene i bransjen, men prisnivået og beskrivelsen av bransjen synes å være fra to helt forskjellige verdener.

Det tror jeg han tar helt feil i sier Nag, om Aarønæs sin verdivurdering på 10.000 kroner per fiberkunde.

Hun vil ikke si nøyaktig hva her kunde koster dem, eller hvor mye Lyse har investert totalt, men mener prisen Aarønæs opererer med er mye høyere enn i deres kostnader.

Les også: Lover raskere mobilnett

– Bedre enn ventet

Nag kjenner seg ikke igjen i Aarønæs beskrivelse av dårlig lønnsomhet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Tallene er bedre enn vi forventet på forhånd. Vi regner med nedbetalingstid på 8 år, og det synes vi er bra for infrastrukturinvesteringer, sier hun.

Tviler

Nag sier de første områdene Lyse bygde ut nå er lønnsomme, men at regnskapene belastes av nye utbygginger.

Det regnestykket skulle Aarønæs gjerne ha sett.

– De sier år etter år at de blir lønnsomme etter 7 år, men de har aldri vist hvordan. Og ingen nyheter er vanligvis dårlige nyheter.

Han er sterkt tvilende til at bransjen vil klare å skape god avkastning med de tapene hans regnskapsgjennomgang viser.

Latent bombe

Flere fiberaktører har hevdet at Aarønæs ikke forstår deres langsiktighet.

– Han setter likhetstegn mellom tap og nedskriving, men dette er som vannkraft, som jo ikke går i pluss de første 20 årene, sier Nag.

Aarønæs mener imidlertid påstandene ikke henger sammen med faktiske regnskapstall.

Dette er en latent nedskrivingsbombe på flere milliarder, kanskje 4-6 milliarder, sier Aarønæs, som viser til at bransjen trolig har investert 11 milliarder kroner totalt.







Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.