OLJE OG GASS

Spår oljepris mot 200 dollar innen to år

OPP 20 PROSENT: Funnene på Goliat og Nucula har sørget for at Oljedirekttoratet oppjusterer framtidsutsiktene for nordområdene.
OPP 20 PROSENT: Funnene på Goliat og Nucula har sørget for at Oljedirekttoratet oppjusterer framtidsutsiktene for nordområdene. Bilde: Statoil
7. mai 2008 - 08:51

Det er høyst usikkert når og hvor prisstigningen vil ende, mener den amerikanske analytikeren Arjun N. Murti, som er tilknyttet investeringsbanken og meglerhuset Goldman Sachs.

- Langvarig

Han skrev i et notat i går at svikten på tilbudssiden i oljemarkedet blir stadig tydeligere. Etterspørselen vokser nå langt raskere enn tilbudet, framholdt han.

– Slik vi ser det, vil den gradvise prisøkningen kunne vare lenger enn et brått prishopp, en «super spike», skrev Murti. Super spike-teorien går ut på at knappe forsyninger sammen med økende etterspørsel i visse land vil gi dramatisk og varig økning av oljeprisen.

Traff forrige gang

Det var den samme Arjun N. Murti som i april 2005 ble ledd ut for å ha antydet at prisen på råolje kunne komme opp i 105 dollar fatet. Prisen lå da på under det halve – 57 dollar per fat – og en analytiker stemplet Murtis spådom som «latterlig».

Denne analytikeren, Tim Evans i analysefirmaet Citi Investment Research, sier nå at oljeprisen like godt kan komme til å falle drastisk fra dagens nivå på over 120 dollar. Han ser ikke bort fra et prisfall på 40 til 50 dollar per fat i løpet av et halvt til to år.

Tilbud og etterspørsel

Angrep på produksjonsanlegg i Nigeria, turbulens rundt Iran, spenning mellom Irak og Tyrkia – samt stagnasjon/tilbakegang i modne områder som Nordsjøen, Russland og Mexicogolfen – bidrar til meglerhusets konklusjoner.

I tillegg ser ikke etterspørselen i vekstøkonomiene i Asia ut til å la seg affisere av finanskriser og høy oljepris, argumenterer Arjun N. Murti.

Tror på prisfall

SEB Enskilda deler ikke oppfatningen om at oljeprisen vil stige.

– Vi tror det allerede nå blir produsert mer enn det forbrukes, og at det bare vil øke utover i år, fastholder Arnstein Wikestrand i SEB Enskilda overfor Finansavisen.

For at SEB Enskildas allerede uttalte forventninger om en snittpris på 80 dollar per fat i 2008 skal holde stikk, må snittprisen ned til 69 dollar fatet for hele resten av året, fra og med i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.