Opposisjonen krever svar om manglende flomsikring

Mens flom herjer i deler av Norge, tar ikke regjeringen nok grep for å hindre framtidige skader, mener Senterpartiet og SV. 

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) måtte svare på hvorfor regjeringen ikke øker bevilgningene til flom- og skredsikring i Stortingets spørretime onsdag.
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) måtte svare på hvorfor regjeringen ikke øker bevilgningene til flom- og skredsikring i Stortingets spørretime onsdag. Lise Åserud/NTB scanpix
NTB
16. mai 2018 - 11:34

 

I Stortingets muntlige spørretime onsdag ville Sps Ole André Myhrvold vite hva forklaringen er på at regjeringen ikke tar innover seg at mer ekstremvær øker risikoen for flom og ras.

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag, er det ikke bevilget en krone ekstra til sikring av ras, flom og skred, trass i at Norges vassdrags- og energiverk (NVE) mener det trengs 200 millioner kroner i ekstra satsing hvert år de neste fire årene for redusere faren for tap av menneskeliv og skader på bebyggelse og infrastruktur.

– Ny virkelighet

– Forsikringsbransjen frykter at utbetalingene etter årets flom vil overstige en halv milliard kroner, og dette er ikke unntaket. Dette er den nye virkeligheten. Dette problemet går ikke over, konstaterte Myhrvold.

– Regjeringen har mer enn doblet bevilgningen til ras- og skredsikring i forrige fireårsperiode i forhold til den rødgrønne regjeringen, repliserte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Han mener at en forbedret varslingssystem allerede har gitt resultater.

– Vi er enige med NVE i at vi må forvente mer flom og skred i årene framover, sier Søviknes, som antyder at det kan komme mer penger i budsjettet for 2019.

– Tar tid

Lars Haltbrekken (SV) minnet Søviknes om at han selv har erkjent behov for mer penger til flomforebyggende tiltak, samtidig som regjeringen ikke har økt bevilgningene i år.

– Det tar tid for NVE å planlegge og gjennomføre tiltak. Det var ikke naturlig for regjeringen å legge inn ekstrabevilgninger i år fordi det ikke har vært noen ekstraordinære situasjoner, sier Søviknes.

Men nettopp fordi det tar tid å planlegge og gjennomføre flomforebyggende tiltak, må de ekstra bevilgningene NVE har bedt om, komme nå, mener Haltbrekken.

– Hvis ikke vil gjennomføringen av de høyst nødvendige tiltakene ta enda lenger tid. Regjeringen utsetter i realiteten livsviktige tiltak, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Driftsleder: – Vi har rensket opp både europaller og juletrær fra kulverter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.