KRAFT

Sp går mot egen energiminister

MOT ENERGIMINISTEREN: Senterpartiets stortingsgruppe og Ola Borten Moe krever at hele kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal bygges som luftlinje.
MOT ENERGIMINISTEREN: Senterpartiets stortingsgruppe og Ola Borten Moe krever at hele kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal bygges som luftlinje. Bilde: Skaug, Thomas Rasmus
Øyvind LieØyvind Lie
29. des. 2010 - 08:42

I begynnelsen av november bestemte energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at Statnett skulle søke konsesjon for en sjøkabel under Hjørundfjorden og Storfjorden på Sunnmøre.

Den nær 300 kilometer lange kraftlinjen mellom Fardal i Sogndal og Ørskog på Sunnmøre er avgjørende for å bedre den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge, påpeker stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) til VG.

Les også: Statnett ber om raskt svar

Lik strømpris

Derfor fattet medlemmene i Sps stortingsgruppe rett før jul et vedtak som går på tvers av energiministerens krav om nye utredninger.

– Gruppen fattet et vedtak om at linjen skal stå ferdig i 2015 for å sikre Midt-Norge samme strømpris og forsyningssikkerhet som resten av landet, sier Borten Moe til avisen.

– Uforsvarlig

Borten Moe innrømmer at Sps med vedtaket har gått rett imot sin egen energiminister, men sier energiministeren må føre regjeringens egen politikk og at erstatning av luftlinjen med sjøkabel ikke er aktuelt.

– Tidsperspektivet på Ørskog-Fardal er allerede helt uforsvarlig, og det er uforklarlig dersom det skal utsettes ytterligere, sier han.

2016

Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at hvis deler av linjen bygges i kabel vil den ikke stå ferdig før tidligst 2016, og sannsynligvis enda senere.

Kraftlinjen vil gjøre det mulig å koble på mange småkraftverk som i dag ikke blir bygget ut på grunn av manglende kapasitet i nettet. Mange av småkrafteierne er bønder, en viktig velgergruppe for Senterpartiet.

– Enig ENIG: Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet sier hensynet til framdrift er viktig for om deler av kraftledningen mellom Ørskog og Fardal blir bygget som kabel.
– Enig ENIG: Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet sier hensynet til framdrift er viktig for om deler av kraftledningen mellom Ørskog og Fardal blir bygget som kabel.

– Enig

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vigdenes (Sp), hevder overfor VG at energiministeren er enig.

– Vi og stortingsgruppen er helt på linje når vi sier at hensynet til fremdrift vil være helt avgjørende i valg av løsning. Målet om realisering i 2015 er særdeles viktig i jobben med linjen. Jeg ønsker å være tydelig på at hensynet til fremdriften vil være svært avgjørende i valg av løsning, sier Vigdenes til VG.

Ifølge Statnett vil en løsning med sjøkabel på Sunnmøre koste 2,5 milliarder kroner mer enn dersom hele linjen blir trukket i luften.

Åpner for Hardanger-kabel

Statnetts planer tvinger folk til å flytte

Folket sier nei til kraftlinjer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.