OLJE OG GASS

Sorte kjemikalier kan være «svært akutt giftige». Nå beklager Shell ulovlig utslipp fra Draugen

– Vi kommuniserte ikke dette på en god måte.

Shell-opererte Draugen får refs av Miljødirektoratet for ulovlig utslipp av sorte kjemikalier.
Shell-opererte Draugen får refs av Miljødirektoratet for ulovlig utslipp av sorte kjemikalier. Bilde: Norske Shell
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
10. sep. 2014 - 12:46

Miljødirektoratet konstaterer at Shell har sluppet ut betydelige mengder av en smøreolje som inneholder sorte kjemikalier.

Dette kommer frem i Miljødirektoratets kommentarer til Draugens årsrapport for 2013.

Les også: Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

– Svært akutt giftig

– Shell rapporterer om betydelige ulovlige utslipp av smøreoljen Shell Turbo T32 med stoff i svart kategori også i 2013, heter det.

Ifølge Miljødirektoratets nettside Miljøstatus, er stoffer i sort kategori lite nedbrytbare og i utgangspunktet ulovlige å slippe ut.

– Stoffene viser også høyt potensial for bioakkumulering eller er svært akutt giftige. I utgangspunktet er det ikke er lov å slippe ut kjemikalier i svart kategori. Tillatelse til bruk og utslipp gis dersom det er nødvendig av sikkerhetsmessige og tekniske grunner, heter det.

Miljødirektoratet skriver i svarbrevet til Shell at selskapet brukte lang tid på å søke om tillatelse til utslippet til tross for tett dialog med Miljødirektoratet under andre halvdel av 2013.

– Basert på søknaden fikk Shell en midlertidig tillatelse til utslipp av kjemikaliet. Vi ser alvorlig på det ulovlige utslippet og vil derfor følge arbeidet som Shell har igangsatt, heter det videre.

Les også: Disse 5 feltene slipper ut mest på sokkelen

Shell: Beklagelig

Shell sier til Teknisk Ukeblad at de beklager feilen de har gjort.

– Dette gjelder forbruk av smøreolje relatert til en pumpe som er installert inne i betongskaftet på Draugen.  Denne pumpa har både vært gjenstand for reparasjonsarbeid, som har tatt bort det mest vesentlige av etterfyllingen av smøreoljen, men vi har i tillegg hatt utslipp som er relatert til driften av denne type pumpe, sier informasjonssjef for Draugen og Ormen Lange, Kitty Eide. 

– Da reparasjonsarbeid hadde stoppet utilsiktet utslipp, var det fremdeles forbruk av smøreoljen forbundet med vanlig drift, som vi ikke kommuniserte til Miljødirektoratet på en god måte, og som vi manglet utslippstillatelse på. Det var en beklagelig feil fra vår side, sier hun videre.

– Hvorfor har dette utslippet få skje?

– Som sagt har vi et forbruk som er relatert til drift av pumpen, og det har vi nå fått utslippstillatelse på.  Utslippene og svikten i våre rutiner vedrørende manglende søknad om utslippstillatelse for denne smøroljen er sterkt beklagelige, og saken fikk høy prioritet i vår organisasjon.

Les også: Statoil: Vi kan revolusjonere måten man borer brønner på

Umulig å fjerne helt

– Hva kommer dere til å gjøre for å forhindre dette fremover?

– Vi har søkt om og fått utslippstillatelse for Turbo T32-forbruket.  Vi har jobbet hardt for å finne erstatning til denne smøreoljen, men ikke lykkes med å finne en kompatibel olje. Vi har også foretatt en komponenttesting av Turbo T32, og funnet at 0,5 prosent av tilsettingen er svart kjemikalie.  Vi har pågående et prosjekt for å skifte ut hele pumpen, da vi i likhet med andre som har denne type pumpe installert, har et driftsforbruk av smøreolje som er i henhold til designkriteriene på pumpen, og som det er umulig å fjerne helt, ifølge Eide.

Draugen er Shells nordligste plattform i verden og ligger i Norskehavet, 150 kilometer nord for Kristiansund.

Det er Shell som er operatør. Med seg har de Chevron og Petoro som partnere.

Les også:

Disse værfenomenene gjør Barentshavet svært vanskelig for oljeindustrien

Ni ganger har North Energy boret etter olje siden 2007. Kun én gang har det gitt penger i kassa

Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.