IT

Sonys nye lagringskassetter har plass til 185 TB hver

Ekstrem båndteknologi kan revolusjonere sikkerhet og arkivering av data.

Før: 2,5 TB med ukomprimerte data rommer en vanlig båndkassett. Med Sonys nye teknologi vil den kunne lagre hele 185 TB. Slikt kan gjøre vei i vellinga.
Før: 2,5 TB med ukomprimerte data rommer en vanlig båndkassett. Med Sonys nye teknologi vil den kunne lagre hele 185 TB. Slikt kan gjøre vei i vellinga. Bilde: IBM
6. mai 2014 - 17:30

Hvordan ta vare på alle dataene verden spyr ut i eksponentialt økende hastighet?

Det er en hodepine for alle som lagrer data. Og hvordan ta sikkerhetskopi av alt sammen? Det er hodepine nummer to.

Nå har Sony utviklet en båndteknologi som kan avhjelpe pinen. Med den nye teknologien har de klart å lagre 148 gigabit/kvadrattomme.

Det er voldsomme 74 ganger tettere enn dagens båndkassetter og betyr at fremtidens kassetter kan lagre 185 TB hver. Slikt hjelper.

Tett

Oversetter vi tettheten til mer forståelige mål kan Sonys teknologi lagre nesten 3 GB per kvadratcentimeter. En blurayplate kan altså lagres på rundt 17 kvadratcentimeter bånd, som potensielt kan være svært billig.

Sony har annonsert gjennombruddet sammen med IBM, som har hjulpet til med å måle og vurdere den nye teknologien, heter det i en pressemelding fra selskapet.  

Dages LTO-kassetter lagrer data med rundt 2,5 Gb/kvadrattomme, noe som gir en ukomprimert kapasitet på 2,5 TB. Altså vesentlig mindre enn de største harddiskene.

Utfordringen fremover har vært å redusere størrelsen på de magnetiserbare partiklene som trengs for å øke kapasiteten i båndet.

Les også: Norge får Nordens beste anlegg for hemmelige data

Supersmått: Den nye vakuumteknologien Sony har utviklet kan lage ektremt små magnetiserbare krystalline partikler av lik størrelse som kan lagre data på bånd i en hittil ukjent tetthet.
Supersmått: Den nye vakuumteknologien Sony har utviklet kan lage ektremt små magnetiserbare krystalline partikler av lik størrelse som kan lagre data på bånd i en hittil ukjent tetthet.

Ny teknologi

Sony har omgått partikkelproblemet gjennom å utvikle en ny måte å vakuumforme ekstremt små krystalline magnetiserbare partikler på en tynnfilm.

De kan lage et lag av slike partikler som hver er bare 7,7 nanometer i et lag på 5 mikrometer. Problemet til nå har vært å lage partikler med samme størrelse, og det har hindret økningen i lagringstetthet.

Les også: 13 magiske Mac-snarveier

Mye gjenstår

Sony sier at de vil jobbe mot å kommersialiserte teknologien og at de også sikter mot enda tettere lagring i fremtiden.

Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta.

En ting er å lagre så tett, men dataene skal også leses og skrives av en ny generasjon hoder, og de skal også virke utenfor laboratoriet.

Les også:

– Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

De ga opp solide årslønner for å utvikle programvare. Nå begynner kontraktene å komme  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.