INDUSTRI

Sonde med norsk teknologi har stilnet bak sola

Solforsker: – Alt håp er ikke ute.

 Stereo A og B har dratt i hver sin retning i bane rundt solen.
Stereo A og B har dratt i hver sin retning i bane rundt solen.Bilde: NASA
3. des. 2014 - 16:31

Solsondene Stereo A og Stereo B har som navnene antyder hatt kurs mot hver sin side av solen. Stereo-prosjektet har bidratt til å kartlegge hele sola, følge romværet og den har tatt spektakulære bilder av vår nærmeste stjerne.

Satellittene startet ferden fra jordkloden og nå har de begge drevet så langt rundt sola at de befinner seg bak den, relativt til jorda. Stereo A har gitt lyd fra seg, men NASA har ikke lykkes med å gjenoppta kontakten med Stereo B etter at den har vært i dvale siden oktober.

Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Norske kameraer

Stereo-satellittene har blant annet blitt brukt til å varsle nordlys i Norge.

Om bord på sondene er det norsk teknologi. Det norske firmaet Ideas har levert deler av kameraene som NASA bruker til å kartlegge været rundt sola.

Den norske teknologien heter Plastic, som er en forkortelse for “Plasma And Suprathermal Ion and Composition”.

– Det er ikke et veldig stort bidrag. Det vi har levert er en forsterket krets som leser ut et partikkelspektrometer. Den analyserer ladede partikler som kommer fra sola, sier Gunnar Maehlum som er direktør for selskapet Ideas (Integrated Detector Electronics AS).

Pål Brekke er solforsker ved Norsk Romsenter og har selv erfart å få en kald skulder av en solsonde.

– Enten er det noe fullstendig galt med systemet om bord slik at det kanskje ikke går an å få tak i den igjen. Eller så er satellittens systemer i live, men den må få de rette kommandoene for å starte opp igjen, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Da han var nestleder for SOHO-satellitten, opplevde han å å miste kontakten i flere måneder. SOHO samler blant annet informasjon om årsakene til solstormer.

– Vi hadde en tilsvarende situasjon i 1998. Den var borte i seks måneders tid frem til man klarte å få alt på plass. Satellitten svarte ikke på kommandoer, akkurat som i tilfellet med Stereo, sier Brekke.

Les også: Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John

Det norske bidraget til NASAs Stereo er et massespektrometer som norske Ideas har utviklet deler av. NASA

Reddet av signalet

SOHO ble til slutt reddet i det som Norsk Romsenter betegner som en av romhistoriens mest avanserte redningsaksjoner. SOHO er fortsatt i drift i dag og fylte 19 år den 2. desember.

Det var måten de kommuniserte med satellitten som var avgjørende for å få kontakt igjen.

– Med SOHO forenklet man kommandoene slik at den bare fikk de mest kritiske signalene istedenfor å ha større pakker med signaler som man sender ut i verdensrommet, sier Brekke.

Han mener det er for tidlig å erklære Stereo B som havarert helt ennå.

– Man har klart slike ting før. Alt håp er ikke ute, sier Brekke.

Les også: Denne fergen har verken drivstofftanker eller påkjøringsrampe

Solsondene Stereo A og Stereo B har hatt en lang reise og har kartlagt nesten hele solen. Nå befinner de seg bak sola og i løpet av 2015 er det ventet at de krysser hverandre på den andre siden. NASA

Dvalemodus

Brekke forteller at NASA nå avventer situasjonen fram til satellitten har kommet seg rundt til den andre siden av sola.

Norsk Romsenter skriver at Stereo A skal tilbake til dvale og være der frem til mars, da den vil befinne seg i en utsatt posisjon for sola og det vil uansett være vanskelig å kommunisere med jordkloden.

– Når de må peke antennen så nære sola for å se jorda, så får en veldig mye varme på antennesystemene. For å unngå dette var derfor planen at de skulle gå i dvale i perioden da de var veldig nære sola og akkurat bak sola. Da kan man ikke snakke med dem i det hele tatt, sier Brekke.

Les også:

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

Dette er oljearbeidernes favorittplattformer  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.