T2

Som skapt for en fotballkamp

Med avgjørende kamper fotball-EM for døra er det bare å innse det med en gang: TVen din er for liten.

SHARP 80LE646: Størst og tøffest.
SHARP 80LE646: Størst og tøffest. Bilde: Sharp
14. juni 2012 - 14:50
Vis mer

Sharp kjører hardt på de virkelig store størrelsene og leder i så måte an i denne utviklingen. De kjører på med 60, 70 og nå 80 tommer store skjermer.

Denne skjermen tok jeg med meg hjem. Litt fordi jeg ville se hvordan stuen ble med en så stor skjerm, men også fordi den massive størrelsen gjorde det vanskelig å få den inn i heisen på jobben.

Designen er klassisk Sharp. Den har en middels stor blank sort ramme og et panel som er matt sort. Den kommer med en stor fot, men skjermen er ikke tyngre enn at man kan henge den på veggen. 65 tommeren fra Panasonic, som jeg bar ut av stuen, virket faktisk tyngre, noe frontglasset nok har mye av skylden for.

Noen kompromisser

Sharp har valgt å gjøre noen få kompromisser for å få denne 80-tommeren ut på markedet uten at den skulle bli kriminelt dyr.

De har droppet quattronpanelet, med den ekstra gule pikselen, og satser her på et tradisjonelt panel med RGB-piksler. De har også droppet 3D-støtten på prisjaktens alter.

Vi mener at dette er fornuftige kompromisser, selv om det unektelig hadde vært kult å se på 3D på en så stor skjerm. Går salget av denne modellen godt skal man ikke se bort fra at det dukker opp flere like store skjermer i fremtiden, som også kommer med 3D-støtte.

Les tidligere gruppetest: Vi tester svære flatskjermer

Kalibrering

Menyene til Sharp har fine muligheter for de som har lyst til å kalibrere skjermen profesjonelt. Her finner man en komplett fargekalibrering og mulighet for å justere hvitbalansen (2 steg)

Gamma kan justeres i forhåndsdefinerte stepp. Dette er de samme mulighetene som vi så på 70 tommeren i 836 serien.

Skjermen har som alle andre skjermer forhåndsdefinerte moduser som normal, film, dynamisk og spill i tilegg til et modus som kalles bruker. Man kan justere bildet uansett hvilken modus man står i. Om man ikke kan eller har mulighet til en profesjonell kalibrering er det filmmoduset som gjelder for film.

På sport synes jeg personlig at man fint kan bruke normalmoduset. Som gir et litt kaldere bilde, noe som kler sport godt.

Giganten

Resten av familien fikk regelrett hakeslipp når de så denne modellen plassert i stuen. Den er rett og slett gigantisk!

Det beste av alt er allikevel at bildekvaliteten er god. Skjermen har et matt finish på panelet som effektivt undertrykker lyskilder og lys fra vinduer i rommet. I tillegg bidrar det til å gi et flott opplevd sortnivå.

Det er ikke før man skur av alt lys at man kan se at plasmamodellene fortsatt er konge på dette med lyskontroll. Det er et stort pluss for Sharp og deres paneler, for det betyr at de lager paneler med meget god kontroll på når det skal lys igjennom panelet og når det ikke skal komme lys igjennom.

Det hjelper også godt at den kommer med bakmonterte LED-dioder. Dette gir jevnere lysgjennomstrømming og minimalt med clouding.

Det man selvsagt skal være kresen på er kildematerialet.

Les også: Stor test av dokkinghøyttalere

En så stor skjerm som denne er kresen på innsignalene. Den elsker gode HD-signaler, men dårlige SD-signaler blir på en måte forsterket av størrelsen. Hjemme benytter jeg satellittsignaler fra Canal Digital og Viasat, og da er ikke bildekvaliteten noe problem, selv om man også der ser klare forskjeller på SD og HD.

Er man koblet til et eldre analogt kabelnett bør man tenke seg om før man prøver en så stor skjerm som dette.

Konklusjon

80 tommer føles helt riktig når man skal benke seg ned med en film eller man skal be gutta over på fotballkamp.

Den er rett og slett som skapt for slike stunder, og den briljerer med en bildekvalitet som overgår forventningene.

Les også:

- Som å gå fra sorthvitt til farge-TV

LG lanserer fleksible skjermer 

Nå kan du ta med Altibox på tur

TEST: Nye Apple TV 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.