OLJE OG GASS

– Som å putte en propp i en vulkan

Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene.
Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene. Bilde: Reuters / Scanpix
Ole K. Helgesen
8. okt. 2010 - 12:19
Vis mer

Bjørn Hansen, mer kjent som "Kina-Hansen", hevder overfor Teknisk Ukeblad at han gjennom kilder i USA har fått bekreftet at olje fra Macondo-brønnen strømmer ut i formasjonene under havbunnen.

– Havbunnen har hevet seg dramatisk flere steder i området rundt brønnen. Dette er ikke overraskende ettersom de prøvde å kjøre trykket tilbake til reservoaret med sement og boreslam. Det blir som å prøve å sette en propp i en vulkan. Det er helt vilt det de holder på med, sier Hansen.

– Panikkhandling Bjørn Hansen mener BP har gitt blaffen i sikkerhet.
– Panikkhandling Bjørn Hansen mener BP har gitt blaffen i sikkerhet.

– Panikkhandling

Han tror at myndighetene og BP valgte å tette brønnen fra toppen fordi de var preget av panikk.

– De har gitt blaffen i sikkerhet. Jeg forstår egentlig hvorfor de gjorde det. Presset var enormt. Men risikoen er altfor stor for hele oljebransjen. Derfor må noen snart stå frem og fortelle sannheten, og sørge for å få ryddet opp i dette.

– Trekk en hette over djevelen

Nå skal Hansen reise over til USA for å fortelle amerikanerne og BP hvordan de skal drepe brønnen.

– De er nødt til å punktere brønnen for å redusere trykket. Dette kan gjøres med vår løsning som går ut på å plassere en stor betonghette over djevelen selv og gradvis pumpe ut oljen. Betong har mye bedre egenskaper til dette enn stål.

– Jeg reiser over til Washington D.C. neste uke for å møte ekspertsise innen patenrettigheter og folk som vet hvordan man skal få dette tatt i bruk. Det nytter ikke å sitte her hjemme. Her går det altfor tregt.

NØDLØSNING: Bildet viser hjelpeplattformen Q4000 som ble brukt under alle forsøkene på å sementere Macondo-brønnen. Flammene på bildet er avbrenning av overflødig gass fra brønnen.
NØDLØSNING: Bildet viser hjelpeplattformen Q4000 som ble brukt under alle forsøkene på å sementere Macondo-brønnen. Flammene på bildet er avbrenning av overflødig gass fra brønnen. Scanpix

Stor betonghette

Hansen har med hjelp av ingeniørfirmaet Olav Olsen utviklet konseptet i etterkant av katastrofen i Mexicogolfen. Betonghetten skal festes over brønnen med pilarer som skytes ned i berggrunnen eller ved skimmer hvis det ikke er for hard grunn.

Den har også ventiler som bidrar til at den suger seg fast. Den er rund, 30 til 50 meter i diameter og 35 meter høy med én meter tykke vegger og flere rom.

Ifølge Hansen har BP og andre store selskaper allerede vist interesse for oppfinnelsen. Men han gidder ikke å ha kontakt med Statoil fordi han mener det er som å svømme i sirup.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.