"Kina-Hansen"
- Entreprenør Bjørn Hansen fra Sandefjord blir også kalt "Kina-Hansen". Navnet fikk han etter å ha sikret seg de internasjonale rettighetene til å selge kinesiske borekroner på verdensmarkedet på begynnelsen av 1990-tallet.
- Hansen er kjent for flere rettstvister og har lansert luftige planer om å bygge en flytende pyramide stående på hode - et prosjekt i Saudi-Arabia verdsatt til 10 milliarder. Han samarbeidet med arkitekt Finn Sandmæl og som vanlig var det ingeniørfirmaet Olav Olsen som sto for tegningene.
- Hansen har stor tro på betong og har gjennom sitt firma og samarbeid med Olav Olsen vært engasjert i store anleggsarbeid på Gullfaks, Oseberg og Troll, samt gasskraftverket på Kollsnes.
Bjørn Hansen, mer kjent som "Kina-Hansen", hevder overfor Teknisk Ukeblad at han gjennom kilder i USA har fått bekreftet at olje fra Macondo-brønnen strømmer ut i formasjonene under havbunnen.
– Havbunnen har hevet seg dramatisk flere steder i området rundt brønnen. Dette er ikke overraskende ettersom de prøvde å kjøre trykket tilbake til reservoaret med sement og boreslam. Det blir som å prøve å sette en propp i en vulkan. Det er helt vilt det de holder på med, sier Hansen.

– Panikkhandling
Han tror at myndighetene og BP valgte å tette brønnen fra toppen fordi de var preget av panikk.
– De har gitt blaffen i sikkerhet. Jeg forstår egentlig hvorfor de gjorde det. Presset var enormt. Men risikoen er altfor stor for hele oljebransjen. Derfor må noen snart stå frem og fortelle sannheten, og sørge for å få ryddet opp i dette.
– Trekk en hette over djevelen
Nå skal Hansen reise over til USA for å fortelle amerikanerne og BP hvordan de skal drepe brønnen.
– De er nødt til å punktere brønnen for å redusere trykket. Dette kan gjøres med vår løsning som går ut på å plassere en stor betonghette over djevelen selv og gradvis pumpe ut oljen. Betong har mye bedre egenskaper til dette enn stål.
– Jeg reiser over til Washington D.C. neste uke for å møte ekspertsise innen patenrettigheter og folk som vet hvordan man skal få dette tatt i bruk. Det nytter ikke å sitte her hjemme. Her går det altfor tregt.
Stor betonghette
Hansen har med hjelp av ingeniørfirmaet Olav Olsen utviklet konseptet i etterkant av katastrofen i Mexicogolfen. Betonghetten skal festes over brønnen med pilarer som skytes ned i berggrunnen eller ved skimmer hvis det ikke er for hard grunn.
Den har også ventiler som bidrar til at den suger seg fast. Den er rund, 30 til 50 meter i diameter og 35 meter høy med én meter tykke vegger og flere rom.
Ifølge Hansen har BP og andre store selskaper allerede vist interesse for oppfinnelsen. Men han gidder ikke å ha kontakt med Statoil fordi han mener det er som å svømme i sirup.
