OLJE OG GASS

– Som å putte en propp i en vulkan

Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene.
Olje strømmer ikke lenger ut fra BPs brønn i Mexicogolfen, men oljeselskapet har mye å svare for etter utslippene. Bilde: Reuters / Scanpix
Ole K. Helgesen
8. okt. 2010 - 12:19
Vis mer

Bjørn Hansen, mer kjent som "Kina-Hansen", hevder overfor Teknisk Ukeblad at han gjennom kilder i USA har fått bekreftet at olje fra Macondo-brønnen strømmer ut i formasjonene under havbunnen.

– Havbunnen har hevet seg dramatisk flere steder i området rundt brønnen. Dette er ikke overraskende ettersom de prøvde å kjøre trykket tilbake til reservoaret med sement og boreslam. Det blir som å prøve å sette en propp i en vulkan. Det er helt vilt det de holder på med, sier Hansen.

– Panikkhandling Bjørn Hansen mener BP har gitt blaffen i sikkerhet.
– Panikkhandling Bjørn Hansen mener BP har gitt blaffen i sikkerhet.

– Panikkhandling

Han tror at myndighetene og BP valgte å tette brønnen fra toppen fordi de var preget av panikk.

– De har gitt blaffen i sikkerhet. Jeg forstår egentlig hvorfor de gjorde det. Presset var enormt. Men risikoen er altfor stor for hele oljebransjen. Derfor må noen snart stå frem og fortelle sannheten, og sørge for å få ryddet opp i dette.

– Trekk en hette over djevelen

Nå skal Hansen reise over til USA for å fortelle amerikanerne og BP hvordan de skal drepe brønnen.

– De er nødt til å punktere brønnen for å redusere trykket. Dette kan gjøres med vår løsning som går ut på å plassere en stor betonghette over djevelen selv og gradvis pumpe ut oljen. Betong har mye bedre egenskaper til dette enn stål.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg reiser over til Washington D.C. neste uke for å møte ekspertsise innen patenrettigheter og folk som vet hvordan man skal få dette tatt i bruk. Det nytter ikke å sitte her hjemme. Her går det altfor tregt.

NØDLØSNING: Bildet viser hjelpeplattformen Q4000 som ble brukt under alle forsøkene på å sementere Macondo-brønnen. Flammene på bildet er avbrenning av overflødig gass fra brønnen.
NØDLØSNING: Bildet viser hjelpeplattformen Q4000 som ble brukt under alle forsøkene på å sementere Macondo-brønnen. Flammene på bildet er avbrenning av overflødig gass fra brønnen. Scanpix

Stor betonghette

Hansen har med hjelp av ingeniørfirmaet Olav Olsen utviklet konseptet i etterkant av katastrofen i Mexicogolfen. Betonghetten skal festes over brønnen med pilarer som skytes ned i berggrunnen eller ved skimmer hvis det ikke er for hard grunn.

Den har også ventiler som bidrar til at den suger seg fast. Den er rund, 30 til 50 meter i diameter og 35 meter høy med én meter tykke vegger og flere rom.

Ifølge Hansen har BP og andre store selskaper allerede vist interesse for oppfinnelsen. Men han gidder ikke å ha kontakt med Statoil fordi han mener det er som å svømme i sirup.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.