KRAFT

– Sol og vind er undervurdert

Anders Bjartnes gikk fra journalistikken til å bli daglig leder i Norsk Klimastiftelse.
Anders Bjartnes gikk fra journalistikken til å bli daglig leder i Norsk Klimastiftelse. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
1. apr. 2011 - 12:24
Vis mer

De siste årene har Anders Bjartnes vært til stede overalt hvor man har snakket om energi.

Som journalist i fornybarbladet Recharge har han intervjuet de fleste eksperter om vindmøller og solcellepaneler, og til slutt virket fornybarsamfunnet som noe mer enn en uoppnåelig drøm.

Nå har han klatret over gjerdet og blitt lobbyist, som daglig leder for Norsk Klimastiftelse.

– Veldig mange flinke folk jobber med klimaspørsmål i industrien, organisasjoner og forvaltningen. Men man aner en frustrasjon. Det er lite bevegelse. Lite som skjer. Ting stopper opp, sier Bjartnes til Teknisk Ukeblad.



Går ikke i fakkeltog

Som leder for den nystartede Norsk Klimastiftelse ønsker Bjartnes å dra Norge over fra fossilparadigmet til fornybarsamfunnet.

Han vil at vi skal satse på norsk miljøteknologi slik at norske forskere og bedrifter kan tjene gode penger på å redde verden.

– Vi har en liten organisasjon. Foreløpig er det bare undertegnede og en veldig engasjert styreleder. Men vi er i ferd med å sette i gang forskjellige prosjekter og partnerskap.

– Hva skal dere gjøre? Lage rapporter? Skrive leserinnlegg? Gå i fakkeltog?

– Ikke fakkeltog. Rapporter, analyser, forslag til politikkutforming, sier Bjartnes i stikkordsform.



Bergensbasert

Bak stiftelsen står Sparebanken Vest, Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole, Bjerknessenteret, Nansensenteret, BKK, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Naturvernforbundet, SINTEF og NTNU.

– Det er en bergensbasert affære, innrømmer Bjartnes.

Ett av målene til Norsk Klimastiftelse er å legge til rette for havbasert vindkraft, hvor bergensområdet har mange fortrinn. Men stiftelsen har flere jern i ilden.

De ønsker blant annet å få finansnæringen interessert i energieffektivisering.

– Alle ser at det er lønnsomt, men det skjer ikke noe, sier Bjartnes.

Les også: Strømprisen kveler bedrifter

Jakter på energisluk

Undervurderer sol og vind

– Sliter politikerne med kunnskapsmangel om energi og klima?

– Det er et kunnskapsetterslep i forhold til mange andre land. For å sette det på spissen så lever vi godt på oljen. Vi har ikke vært så interessert i å følge med sånn som Storbritannia, Tyskland, Danmark og Sverige. Det er en bevegelse og en investeringsvilje som er ganske eventyrlig stor, altså.

Som Recharge-journalist skjønte Bjartnes at det er store ting på gang. Han tror mange nordmenn undervurderer den globale veksten innen sol og vind.

– Det er det viktigste jeg lærte i Recharge. Mange tror vindkraft er noe for danske frikere, men her engasjerer verdens store industriselskaper seg. Det samme med sol. Det er lett å undervurdere vekstkraften i dette, men det er Mitsubishi og Hyundai, Siemens, GE Energy og Daewoo som går for fullt inn i dette nå. De vil være der det er «double digit growth», sier Bjartnes.



Anders Bjartnes, daglig leder i Norsk Klimastiftelse
Anders Bjartnes, daglig leder i Norsk Klimastiftelse

Tror på nytt paradigme

– Er det et paradigmeskifte på gang i Europa?

– Jeg mener det. Det er et paradigmeskifte innen kraftforsyning i Europa. Den går fra å være fossilt dominert til å bli dominert av fornybar energi i løpet av de nærmeste tjue åra. Det vil skje uavhengig av hva Norge gjør. Men det er store verdiskapningsmuligheter hvis vi er med.

– Hva skjer så med Norges oljebransje i et generasjonsperspektiv?

– Den vil jo gradvis bli mindre viktig. Du kan ha forlengingsstrategier, og vi vil jo produsere olje og gass om 20–30 år, men det kommer til å bli mindre av det. Jeg kan ikke se andre utviklingstrekk. Vi må se hvilke komparative fortrinn Norge har og utnytte det.



– Veksten er fornybar

Bjartnes tror det er fullt mulig å erstatte mye av det fossile energiforbruket i verden med fornybar energi, selv om det er snakk om enorme energimengder.

– Altså, verden kommer til å trenge olje og gass lenge. Jeg tror jeg skal være varsom med å si at det er gode klimaargumenter mot produksjon av olje og gass i norsk sektor. Men det er ikke der vi skal ha den globale veksten framover. Den må komme fra fornybar energi. Det har å gjøre med klima og med det at det etter hvert går tomt. Energisikkerhet. Vi ser jo hvor utrolig avhengige vi er av Midtøsten. Uro der, sammen med tørke andre steder skaper voldsomme prisbevegelser, sier Bjartnes.

– Dagens globale energi- og matsystem er sårbart for svingninger. Kan veksten vare evig?

– Det er helt feil strategi å tro at man skal tilbake til naturalhusholdningen. Veksten vil fortsette, men det er en kjempeutfordring for dette århundret å kombinere økonomisk velstand og befolkningsvekst med økt tilgang på energi. Dette må vi som kollektiv være i stand til å løse!



Tror ikke på gass

– I Norge diskuterer vi åpning av Lofoten og Vesterålen og flere gasskraftverk?

– Det å tenke fossile kilder i kraftproduksjon er umoderne. Det hører fortida til. Det kan tenkes det er fornuftig med noen gasskraftverk i reserve som kan skrus på en sjelden gang i ytterste nødsfall. Men det er gasskraftverkenes rolle i et fornybart kraftparadigme. Jeg har vanskelig for å se lønnsomhet i gasskraftproduksjon her i landet hvis de skal betale fullt ut for utslippene sine, uten at man da må gå inn med subsidier på en eller annen måte, sier Bjartnes.

– Kommer det noensinne en global klimaavtale?

– Det vil nok komme noe mer omfattende enn nå. Men den ovenfra-og-ned-holdningen med et globalt tak på utslipp har jeg vondt for å se skal komme i stand. Det er ingen tegn til at USA ønsker det, ikke Kina heller.



Sputnik-øyeblikket

– Kongressmedlemmer fra USAs kullstater er lite interessert i klimakutt, men president Obama sier at Kina drar ifra på fornybar energi og at dette er et «Sputnik-øyeblikk» for USA. Må Norge også delta i fornybarkappløpet?

– Hvis vi sitter for lenge fast i det fossile risikerer vi at andre land drar fra oss mens vi sitter og koser oss med Oljefondet og feirer gullmedaljer, sier Bjartnes.

– Men statsministeren sier at Norge er bra på omstilling og at han tror dette går bra?

– Ja, men vi bør benytte oss av våre komparative fortrinn som vi har bygd opp gjennom vannkraften og fossil energi. Politikerne sier de ikke kan bygge vinnerbransjer, men på noen områder er det andre utenfor Norges grenser som har gjort noen valg. Politikerne i Europa peker på offshore vind som en vinnerbransje. Skal Norge drive verdiskapning i den bransjen, eller skal vi bare lene oss tilbake?

Tror fortsatt på oljen

– Må utfordre tankesettet

– Du dekket dette feltet som journalist. Hvorfor bli lobbyist?

– Jeg så på dette som en kjempespennende jobb. Å dra i gang noe.

– Hva er den viktigste hindringen for å dra Norge ytterligere i fornybar retning?

– Den viktigste hindringen er i tankesettet. Vi må som samfunn erkjenne at vi skal over fra det fossile til det fornybare. Det ligger store muligheter i det nye. Som Göran Persson sier, jeg er ikke redd for de nye teknologiene, men for de gamle, sier Bjartnes.

Les også: Statkraft ser på eget kraftforbruk

Enova sliter med å nå 18 TWh-målet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.