NATURVITENSKAP

Sol-data med norsk vri

Den japanske solsatellitten Solar B sendes ut i rommet i løpet av neste år.
Den japanske solsatellitten Solar B sendes ut i rommet i løpet av neste år. Bilde: ISAS/JAXA

Norsk romfartsindustri og forsking har fått en solid fjær i hatten.

Det var Norsk Romsenter som sikret den betydelige kontrakt med å lese ned og distribuere de vitenskapelige rådataene som satellitten Solar B skal samle inn. Det får flere glede av. Ringvirkningene kan bli store.

Japan

Solar B er en japansk satellitt og skal skytes opp i 2006. Den bygges i Japan, mens teleskopene og kameraene er laget i USA og Storbritannia.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skal lese ned hovedtyngden av de vitenskapelige dataene fra satellitten.

Det skal også bygges opp et europeisk datasenter som skal distribuere dataene fra Solar B. Begge ESA-oppdragene er gått til norske industri- og forskningsmiljøer.

Svalbard og Kongsberg

Nedlesingen av data skjer på Svalbard og utføres av Kongsberg Satellite Services, KSAT. Datasenteret skal bygges ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA), Universitetet i Oslo.

- Avtalen er en stor fjær i hatten for norske forskere og norsk industri, sier Pål Brekke, prosjektleder for Solar B ved Norsk Romsenter, ifølge deres nettsider.

Industri-betydning

Statssekretær Frode Berge i Nærings- og handelsdepartementet påpeker at samarbeidet mellom ESA og Norsk Romsenter vil gi store muligheter for norske rombedrifter i nordområdene.

- Avtalen vil også bety mye for norske solforskningsmiljøer siden det skal etableres et knutepunkt for vitenskapelige data på Universitetet i Oslo. Regjeringen mener at dette viser hvilken stor betydning romvirksomheten har for norsk industri og forskningsmiljøer, sier Frode Berge.

Kontrakten norske forskere og norsk industri har fått, er verdt ca. 60 millioner kroner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.