OLJE OG GASS

Sokkelarbeiderne frykter forslag om mer jobb

Torsdag morgen mottar olje- og energiministeren en rapport om mulige tiltak for å øke kapasiteten på norsk sokkel.

En ny rapport foreslår å endre arbeidstiden fra to til tre uker på jobb for sokkelarbeiderne.
En ny rapport foreslår å endre arbeidstiden fra to til tre uker på jobb for sokkelarbeiderne. Bilde: Håkon Jacobsen
15. aug. 2012 - 16:08

Olje- og energidepartementet oppnevnte i desember 2011 en ekspertgruppe, ledet av Eivind Reiten, som skulle komme med tiltak for å bedre riggkapasiteten på norsk sokkel. Det ble bråk nesten fra dag én, blant annet fordi de fleste fagforeninger ikke fikk plass i utvalget.

Arbeidstakernes eneste representant i gruppen, nestleder Frode Alfheim i Industri Energi, representerte LO. Han trakk seg på siste møte i utvalget.

– I arbeidet kom det fram noen forslag jeg ikke kunne underskrive på. Da jeg ikke fikk med meg resten av utvalget på å trekke disse forslagene, valgte jeg å tre ut av gruppen i juni, sier Alfheim til NTB.

Det er første gang LO trekker seg fra et offentlig utvalg satt ned av OED. Dagen før ekspertgruppens rapport legges fram frykter han hvilke tiltak som foreslås.

Les også: Frykter oljerikdom gjør oss late

Senket HMS-nivå

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har tidligere slått fast at det er svært viktig å gjennomføre alle tiltak som kan øke utvinningen på norsk sokkel og få ned kostnadsnivået.

– Et av forslagene jeg ikke kunne stå inne for gjaldt en harmonisering av HMS-standardene i Norge og Storbritannia. Vi mener vi har et system som er langt bedre enn britenes. I praksis ville en harmonisering innebære en senking av helse, miljø og sikkerhet på norsk sokkel, og det henger ikke på greip, sier Alfheim.

I tillegg nektet han å gå med på et forslag om å endre arbeidstiden for arbeiderne fra dagens ordning, med to uker på jobb og fire uker fri, til tre uker på og fire uker av.

Alfheim mener dette dreier seg om prinsipper:

– Dette var et forslag som ikke hører hjemme i et offentlig utvalg, det er idioti. Forslag om endring av arbeidstidsordninger skal avgjøres mellom arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiver.

Les også: Kloakkutslipp skaper sengekonflikt

Noen lyspunkter

Selv om han trakk seg, understreker Alfheim at han står inne for deler av arbeidet i utvalget.

– Jeg syns det er interessant å ha sittet i gruppa, og noen punkter i rapporten vil utvilsomt være positive for næringen. Vi har i løpet av året fått flere rigger tilgjengelige på norsk sokkel, og vi vet at det vil komme flere til. Det vil bli en kraftig økning, også av rigger mer tilpasset det behovet vi har, sier han.

Han påpeker at det vil bli en stor utfordring å skaffe til veie nok arbeidskraft til alle de nye riggene. En avvikling av den såkalte 2-4 ordningen til fordel for en 3-4 ordning vil trolig både øke kapasiteten og få ned kostnadsnivået.

Per i dag jobber arbeiderne på sokkelen om lag 16 sjudagersuker i året, og da 12 timer i døgnet. Jobber de utover fastsatt arbeidstid, er overtidsbetalingen opp mot 15.000 kroner per døgn.

Blir 3-4-ordning standard, vil lønnskostnadene trolig kuttes.

Les også: Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører

Statoil mener pensjonsordningen er gunstig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.