OLJE OG GASS

Snorre under lupen

LANGSIKTIG: - Vi må tenke langsiktig skal vi få alle reservene i Snorre-området, sier Mona Nyland Berg i Statoil.
LANGSIKTIG: - Vi må tenke langsiktig skal vi få alle reservene i Snorre-området, sier Mona Nyland Berg i Statoil. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
27. aug. 2010 - 10:20

ONS / STAVANGER: Statoil og lisensinnehaverne står foran viktige veievalg for Snorre-feltet. Geologene tror at det gjenstår mer enn 900 millioner fat olje i feltet provinsene rundt. Nok olje til å holde liv i feltet fram til 2040.

Utfordringen ligger i en aldrende infrastruktur. I dag sendes en del av oljen til Statfjord A, som skal stenges ned i 2013. Snorre B er knyttet opp til Statfjord B, for lagring og eksport av oljen. Statfjord B er planlagt nedstengt i 2020.

Ser på Tampen-området

– Vi studerer dagens infrastruktur for å finne ut hva vi skal gjøre videre. Vår referanse er å bruke den omfattende infrastrukturen som er på Tampen-området. I lisensmøte i juli bestemte vi å utrede mulighetene for å erstatte Snorre B med en ny plattform, Snorre C. Dette arbeidet er vi i gang med sier leder for områdesutvikling i Stavanger, Mona Nyland Berg til Teknisk Ukeblad.

FULLT: 690 mann arbeider for tiden med modifikasjoner på Snorre A. Statoil/Øyvind HAgen

5 Milliarder

For tiden pågår en av de mest omfattende oppgraderingene som er gjennomført på Snorre A. Hele 220 modifikasjoner skal gjennomføres i år og 690 mann er på plass for å utføre arbeidet.

– Dette er noe vi må gjennomføre for å holde dagens produksjon uavhengig av hva vi kan bestemme oss for i framtiden. Vi har investert fem milliarder i modifikasjoner på Snorre nå i 2009 og 2010. Men det er viktig for oss å se i framtiden, siden feltet har en lang tidshorisont samtidig som vi må sikre dagens produksjon, sier Berg.

Til påsken

Før påske neste år vil rettighetshaverne i Snorre-lisensene bestemme seg for hva de vil gå videre med. Blir det en ny Snorre C eller vil det være andre løsninger som kan gjennomføres som undervannsproduksjon med separasjonsanlegg på havbunnen som Tordis IOR.

– Først da kan vi begynne å se på eventuelle plattformkonsepter for feltet. Da vil vi se på flere modeller for å kunne utnytte de store ressursene som ligger i Snorre og de omkringliggende områdene som vi blant annet har fått gjennom TFO-rundene. Vi må også se på hva andre operatører har til hensikt å gjøre, om bruk av våre innretninger kan være fordelaktig for utbygging av deres felt. sier Mona Nyland Berg.



Tørre brønnhoder

Snorre A er viktig for Statoil. Plattformen som er av strekkstagstypen, har tørre brønnhoder i motsetning til undervanns produksjonsutstyr på Snorre B. Derfor har plattformen også eget boreutstyr.

– Det gir oss gode muligheter til å kunne bore nye brønner samt å vedlikeholde eksisterende brønner. Nye brønner er avgjørende for å kunne få ut de store volumene som ligger i området, sier Berg.

En oppgradering av boreutstyrt på Snorre A er derfor allerede i planen for utviklingen av Snorre A.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.