OLJE OG GASS

Snorre 2040 er 10 år forsinket

 Lang ventetid: Det er fremdeles flere år til Snorre B-plattformen (på bildet) får selskap av en tredje Snorre-plattform.
Lang ventetid: Det er fremdeles flere år til Snorre B-plattformen (på bildet) får selskap av en tredje Snorre-plattform. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
29. okt. 2013 - 14:07

STAVANGER: Mandag ble det gjort kjent at Statoil går inn for bygging av en ny brønnhodeplattform på Snorre-feltet.

Prosjektet vil øke den totale oljeutvinningen fra Snorre-feltet med 300 millioner fat olje. Men 40 milliards-beslutningen satt langt inne.

Egentlig skulle det vært levert en Plan for utbygging og drift (PUD) for videreutvikling av Snorre i 2006. Men prosjektet har blitt endret flere ganger, og nå kommer det ingen plan før 2016.

– Det har vært flere utsettelser. Derfor er det viktig at det nå blir gjort et konseptvalg, og det aller viktigste er at partnerskapet går inn for en plattformløsning for å realisere det store ressurspotensialet på Snorre, sier Tomas Mørch, direktør for Nordsjøen nord i Oljedirektoratet (OD).

Ny utsettelse

Men Statoil har krevd nok en utsettelse av utbyggingen. Selskapet ønsker å bruke mer tid på å samle kunnskaper om reservoaret. Derfor skal innlevering av PUD først skje høsten 2016.

Dette er ett år senere enn den planlagt. Og det kan i verste fall føre til at store mengder olje går tapt fordi trykket i reservoaret synker på grunn av dagens oljeproduksjon.

Mørch vil ikke bekrefte at utsettelsene har ført til at olje vil bli liggende i bakken for alltid.

– Det er umulig å si om olje vil gå tapt på grunn av denne utsettelsen. Det kan også være at økt reservoarforståelse fører til at reservene øker. Men dette er umulig å fastslå, sier Mørch.

Les også: Dette kan bli løsningen på Yme-sagaen

OD advarte mot konsekvensene

I midten av oktober sendte OD et brev til Olje- og energidepartementet hvor det fastslås at enhver utsettelse av produksjonsoppstart vil få negative økonomiske konsekvenser for prosjektet.

Det står også at OD ikke har fått dokumentasjon som tilsier at utsettelse av tidspunkt for DG2 og PUD er nødvendig.

Mørch er likevel lettet over at Statoil nå anbefaler at det tas en beslutning om å bygge ut feltet med en ny plattform.

– Det viktigste er at Statoil har lagt bort alternativet med en undervannsløsning, og at de nå skal konsentrere seg om en plattform, sier han.

Les også: Over 40 år etter første funn skal det produseres på Martin Linge

Fryktet skrinlegging

OD har vært bekymret for at prosjektet skulle skrinlegges.

– Ifølge selskapene er allerede prosjektet å betrakte som marginalt lønnsomt. Det vil være svært vanskelig å angi hvor lenge prosjektet kan utsettes, men det er ODs vurdering at en eventuell utsettelse vil gjøre det enda vanskeligere å få tatt en beslutning om Snorres framtid i partnerskapet, står det i brevet.

Mørch bekrefter at det viktigste for myndighetene var å sikre at Snorre-lisensen tok et konseptvalg, og at prosjektet går videre.

En av årsakene til at Statoil ønsker å utsette utbyggingen av Snorre 2040 er at selskapet har installert permanent 4D-seismikk på Snorre.

Dette gir verdifull kunnskap om hvordan oljen oppfører seg i reservoaret slik at man kan optimalisere produksjonen.

Statoil ønsker å få best mulig forståelse av det kompliserte reservoaret før det blir tatt en endelig beslutning om utbygging.

Les også:

Vil presse mer olje ut av norsk sokkel med skatteendringer

Nå pepres Barentshavet med brønner

Oljevarsler fikk sparken på dagen  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.