OLJE OG GASS

Vil presse mer olje ut av norsk sokkel med skatteendringer

Erna og Siv vurderer å gjøre om på rødgrønn innstramming.

Usikkerhet rundt de skattemessige rammebetingelsene for prosjektet var medvirkende til at Statoil og partnerne valgte å utsette en investeringsbeslutning for ilandføring til Johan Castberg.
Usikkerhet rundt de skattemessige rammebetingelsene for prosjektet var medvirkende til at Statoil og partnerne valgte å utsette en investeringsbeslutning for ilandføring til Johan Castberg. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. okt. 2013 - 11:20

Stoltenberg-regjeringen yppet til bråk med oljebransjen da den i sommer Stoltenberg ville ramme oljenæringen hardere . Nå kan de blåblå reversere endringen.

Endringen åpner de for i regjeringserklæringen som ble lagt frem på Sundvollen hotell i går kveld.

Her skriver Høyre og Fremskrittspartiet følgende:

«Regjeringen vil vurdere endringer i petroleumsskattesystemet som kan bedre ressursforvaltningen og øke utvinningsgraden i felt i drift og nærliggende marginale felt.»

Les også: Full krangel om oljeskatten

– Forutsigbare regler

I erklæringen slår de blåblå videre fast at de vil «sikre næringen forutsigbare og langsiktige skatte- og avgiftsregler».

I en pressemelding reagerer Norsk olje og gass positivt på signalene fra regjeringen.

– Etter skatteendringene som skjedde i vår er det viktig for oss at regjeringen slår fast at de vil ha stabile rammevilkår for næringen. Det er også positivt at de vil vurdere endringer i forhold til å øke utvinningsgraden. Det viser at den nye regjeringen tar på alvor de negative konsekvensene forslaget vil ha for ressursutnyttelsen, slik næringen har påpekt etter at skatteendringene ble foreslått i mai, sier Brækken i en pressemelding.

Utsatt prosjekt

Det var i mai at den rødgrønne regjeringen kunngjorde oljeselskapenes muligheter til skattefratrekk skulle reduseres. Beslutningen skapte sterke reaksjoner i oljebransjen.

Regjeringen foreslo i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett å redusere friinntektssatsen i petroleumsskatten fra 7,5 prosent til 5,5 prosent over fire år. Endringen som ble vedtatt, gjelder for kostnader pådratt fra 5. mai i år.

Det nye skattenivået ville for eksempel gjort utbyggingen av Nytt skattenivå ville gjort Aasta Hansteen ulønnsomt .

Usikkerhet rundt de skattemessige rammebetingelsene for prosjektet var utløsende årsak til at Statoil og partnerne valgte å utsette en investeringsbeslutning for ilandføring til Johan Castberg.

Les også: Frykter at 200 millioner fat kan bli liggende

Høyre støttet innstrammingen

I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett støttet Høyre endringen av skattereglene. Kun Fremskrittspartiet stemte mot endringene.

– Vi kommer til å støtte endringsforslaget, men vi har bekymringer knyttet til målene vi har for oljepolitikken. Blant annet det at vi skal kunne utvinne mer fra de brønnene som allerede eksisterer, og at vi skal være teknologidrivende på slike ting. Så vi er nødt til å følge med på hva virkningene blir av dette, sa Erna Solberg til adressa.no i juni, etter at forslaget om skatteendringer var lagt frem.

Da sa hun videre at de fikk se på konsekvensene av skatteendringene.

– Vi har ikke bundet oss til at denne endringen skal stå til evig og alltid, men vi lover heller ikke noen endring til høsten. Hvis oljeprisen fortsetter å være høy, så vil ikke dette være noe problem. Faller den, så kan det bli et problem, sa Solberg.

– Kjente grep

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling sier dette om skatteskjerpelsen for oljenæringen i sommer.

– Det er riktig at vi støttet endringene, men vi hadde også kritiske merknader i forbindelse med manglende dialog med næringen og at konsekvensene ikke var synliggjort, sier Meling til Teknisk Ukeblad.

– Er det da en seier for Frp at de nå har fått inn endring av oljeskatten i regjeringserklæringen?

– Vil se på endringer for å se om vi kan bedre ressursforvaltningen. Dette er en politikk som vi sammen med Venstre, Krf og Frp la frem under behandling av petroleumsmeldingen. Dette er kjente grep som vi har stått sammen om og ønsker, svarer Meling.

Hun sier videre at det er for tidlig å kommentere hvilke grep som vil bli gjort. Meling vil heller ikke bekrefte om endring av petroleumsskatten vil bli tema under budsjettbehandlingen i høst.

Les også:

Vil stramme oljeskatten ytterligere

– Finansdepartementet har regnet fullstendig feil om oljeskatten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.