OLJE OG GASS

Nå pepres Barentshavet med brønner

Ensom: West Hercules ligger ensom i Barentshavet under boring av brønner for Statoil. Men for øyeblikket er den i godt selskap av en rekke andre brønner som er under boring, og som skal bores i tiden som kommer.
Ensom: West Hercules ligger ensom i Barentshavet under boring av brønner for Statoil. Men for øyeblikket er den i godt selskap av en rekke andre brønner som er under boring, og som skal bores i tiden som kommer. Bilde: Ole Jørgen Bratland/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. okt. 2013 - 15:18

– Champagnen er satt på kjøl. Men den er ikke sprettet ennå.

Dette sa direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, da det ble annonsert at OMV har gjort det som kan være et betydelig funn i Hoop-området i Barentshavet.

Letebrønnen Wisting Central har et øvre ressursestimat på omkring 165 millioner fat oljeekvivalenter.

Skal lenger nordover

Det har aldri vært boret så langt nord i Barentshavet før, og nå skal det bores mer.

OMV og partnere skal bore Wisting Alternative, mens Statoil skal bore Apollo og Askepott, som ligger enda lenger nord i samme område.

– Oljefunnet i Wisting Central er oppmuntrende for våre kommende boreoperasjoner i Hoop-området. I Apollo-prospektet vil vi bore den samme geologiske formasjonen som i Wisting Central-brønnen, sa letesjef Gro Gunleiksrud Haatvedt da funnet ble kjent.

I september har det vært flere grunner for oljetørste nordlendinger å sette champagnen på kjøl.

Statoil gjorde et lite funn på Svale Nord i Norskehavet, som kan forlenge levetiden til Norne. Men enda mer spennende skulle Lundins funn på Gohta-prospektet vise seg å være.

Les også: Erstatter Findus med Barents-olje

Åpner nye perspektiver

I går kom svaret mange har ventet på; et svar som viser at Lundins letemodell forandrer perspektivet på Barentshavet.

Reservoarbergarten her er nemlig fullstendig annerledes enn hva man ellers er vant med på norsk sokkel. Og produksjonstesten viste lett olje med gode strømningsegenskaper.

– Det spennende er at dette er funn med en reservoarmodell med slektskap til det man har som økonomiske funn og produserende felt i Pechora, Russland. Men kildebergarten her er nok en annen enn der borte. Hvis de gjør produksjonstest som viser gode egenskaper åpner det etter min mening nye perspektiver for ressursgrunnlaget i Barentshavet, særlig med tanke på funn av olje både øst og vest av den norske delen av Barentshavet, sa professor i arktisk petroleumsgeologi ved UNIS på Svalbard, Snorre Olaussen til Teknisk Ukeblad i forkant av produksjonstesten.

I etterkant av testen sier han:

– Gass-oljeforholdet på Gotha er meget positivt. Det er kanskje noe overraskende en utmerket lett olje i funnet. Og ratene er overaskende høye, sa Olaussen til Teknisk Ukeblad i går.

Les også: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland

Nordover: Det nordligste funnet i Barentshavet, Wisting Central, gir forhåpninger for de kommende brønnene i Hoop-området. I tillegg skal det bores mer rundt Johan Castberg.
Nordover: Det nordligste funnet i Barentshavet, Wisting Central, gir forhåpninger for de kommende brønnene i Hoop-området. I tillegg skal det bores mer rundt Johan Castberg.

Er Bønna en elefant?

Samtidig som det er gjort flere funn i Barentshavet, er det pågående boringer det er knyttet stor spenning til. Blant dem er Enis Bønna.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det har tidligere vært spekulert i om dette kan være en elefant, som tilsvarer mer enn én milliard fat.

– Operasjonen på Bønna er pågående, men vi kommenterer ikke disse før OD har annonsert resultatet. Men resultatene er ventet å komme i løpet av høsten, sier pressetalsmann Andreas Wulff i Eni.

Han mener for øvrig at utviklingen man ser i Barentshavet for øyeblikket, bekrefter Enis satsing i området.

– Vi har hatt en langsiktig strategi for Barentshavet siden 90-tallet, da vi hadde vår første leteboring der. Siden da har vi jevnt bygget opp en bred portefølje, sier Wulff.

Viktig rundt Castberg

Han mener Johan Castberg, var den endelige bekreftelsen på Barentshavets levedyktighet som oljeprovins.

– Etter Skrugard, og Havis-funnene, ble det skapt en visshet om at Barentshavet vil være levedyktig som provins i mange tiår fremover. Det var dette som var vendepunktet for mange, sier Wulff.

Området rundt Johan Castberg er også ett av stedene der mye kan avgjøres.

Statoil fant først gass, og ikke olje i Nunatak. Dessuten var det skuffende lite. Det samme skjedde i Iskrystall-brønnen som nylig ble bekreftet.

– Sannsynligheten for å treffe på Iskrystall er mye større enn på Nunatak, sa styreleder i Petro Arctic, Arvid Jensen før resultatene ble kjent.

Han mener at et funn her ville være helt essensielt for videre beslutninger av Johan Castberg.

– Om det blir gjort funn av betydning her, kan dette utløse en beslutning om ilandføring.

Dette skjedde ikke, og Statoil skal nå bore to prospekter til i området, Skavl og Kramsnø, for å finne mer olje.

Les også:

Vil utvinne olje fra kull på Svalbard

Nytt funn kan utløse beslutning om ilandføring av Castberg-oljen

Russerne og asiatene kommer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.