KRAFT

Snøhvit kan få strøm fra Barentshavet

NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet.
NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet.Bilde: ILL: SEVAN MARINE

Sevan flytende kraftverk består av:

  • 8 stk. SGT800 gassturbin generatorsett
  • Kjeler for integrert varme- og dampproduksjon
  • 4 stk. dampturbin generatorsett
  • Termisk virkningsgrad 54% (elektrisk)
  • Estimert gassforbruk: 2 Mn SM/dag
  • Rommer CO2 renseanlegg
  • Muliggjør CO2-injeksjon til subsea reservoar


I august presenterte Teknisk Ukeblad og Adresseavisen det nye prosjektet til Sevan Marine og Siemens, et 540 MW flytende gasskraftverk som produserer strøm både til land og til olje- og gassproduksjon.

Konseptet som ble lansert skal kunne forsyne både offshoreinstallasjoner i Norskehavet og industrien i Midt-Norge med kraft.

Til vurdering

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, ble Statoil og ENI, på Barentshavkonferansen tidligere i år, presentert et mulig konsept med Sevans flytende gasskraftverk.

Dette vil kunne som kan forsyne både det Eni-opererte Goliat-feltet og Statoils LNG-anlegg på Melkøya med strøm. Samtidig kan enheten levere balansekraft til en 150 MW vindpark på Sørøya.Melkøya

Sevan Marine og Siemens’ flytende gasskraftverk skal kunne forsyne Statoils LNG-anlegg på Melkøya med strøm.

Situasjonen for det eksisterende gasskraftverket på Melkøya er uavklart fordi konsesjonen krever rensing av kraftverket når teknologien er tilgjengelig.

Større kraftbehov

I tillegg planlegger Statoil et trinn 2 ved LNG-anlegget. Dette vil kreve rundt 250-300 MW elektrisk kraft.

Statoils informasjonssjef for Snøhvit, Sverre Kojedal, kjenner imidlertid ikke til Sevans konsept.

– Nei, dette har jeg aldri hørt om. Det eneste våre folk har sett nærmere på, er strøm fra landnettet eller et landbasert gasskraftverk, sier informasjonssjefen.Goliat

Eni skal også ha blitt presentert muligheten for å knytte gasskraftverket opp mot en eventuell utbygging av Goliat-feltet.

Produksjonen på Goliat vil ha mindre behov for strøm enn LNG-anlegget på Melkøya. Kraftbehovet vil trolig bli mellom 40 og 70 MW, avhengig av hvilken utbyggingsløsning som blir valgt. I utgangspunktet har ENI planlagt å hente elektrisk kraft til produksjonsanleggene fra landnettet.Balanse til vindkraft

Vindkraft Nord planlegger en 100 MW vindpark i Havsvik kommune i Finnmark.

Etter at planene til Sevan og Siemens ble kjent, har de satt i gang arbeidet med en tilleggsmelding til NVE om en utvidelse av vindparken til 150 MW med balansekraft fra Sevans gasskraftverk. På grunn av at vindkraft ikke kan produsere når det er vindstille eller det blåser for mye trengs store mengder med lett regulerbar kraft som støtte.

– Det stemmer at vi holder på med en tilleggsmelding knyttet opp mot Sevans konsept. Vi har fått godkjent av kommunen å utvide parken til 150 MW hvis Sevans løsning blir aktuell, sier Geir Skoglund, daglig leder i Vindkraft Nord.

Selskapet har også gjennomført en mulighetsstudie for offshore vindmøller utenfor Finnmarkskysten hvor 118 turbiner på 6 MW kan produsere 3,1 TWh. Men det er usikkert på om dette er realiserbart.– Vil ikke erstatte kraftlinje

Det ryktes også at Sevan-flyteren skal kunne erstatte Statnetts planlagte 420 kV ledning til Hammerfest. Skoglund er imidlertid skeptisk til dette. – Det er nødvendig med nye linjer inn til Finnmark slik at det blir mulig å transportere kraft sørover. Linjen er også viktig for forsyningssikkerheten i fylket. Derfor tror vi den vil bli realisert uansett om det kommer et gasskraftverk eller ikke.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.