FRAUNHOFER GEWOS

Snart kan du trene fra lenestolen

Tyske myndigheter investerer i "sunt liv med stil".

Fraunhofer Institutes GEWOS er en lenestol som lar seg omforme til en romaskin. Meningen er at eldre skal kunne holde seg i aktivitet i egen stue, og systemet sier fra når det er på tide å røre på skrotten. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Slik ser stolen ut i vanlig utgave. Målet er at den skal kunne passe inn i helt vanlige stuer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
GEWOS-systemet holder styr på alt fra blodtrykk til oksygenmetning og vekt. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fraunhofer-forsker Svein Feilner sier systemet er klart for markedsføring om ikke lenge.

Tyske myndigheter investerer i "sunt liv med stil".

HANNOVER: Tenk deg at du sitter i godstolen foran TV-en. Med ett piper det i stolen – du har sittet for lenge i ro.

Stolen transformeres så til en romaskin og ber deg pent om å komme i bevegelse.

Eldre i aktivitet

Kanskje har vi satt det litt på spissen, men det er likevel ikke langt fra hva forskerne ved tyske Fraunhofer Institute vil oppnå.

– Målet er å motivere eldre til å holde seg mer i aktivitet, noe vi tror blir enklere om de kan gjøre det fra lenestolen i stua. Kanskje har de vanskeligheter eller frykt for å gå ut, og da kan dette være første steg til bedre helse og større selvtillit, sier Fraunhofer-forsker Sven Feilner til Teknisk Ukeblad på Cebit-messen i Hannover.

Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

GEWOS-systemet holder styr på alt fra blodtrykk til oksygenmetning og vekt. Stein Jarle Olsen

Sensorfylt

GEWOS (Gesund wohnen mit Stil, sunt liv med stil), som prosjektet er kalt, finansieres av tyske myndigheter og har som formål å utvikle et system som skal være enkelt å bruke og «akseptabelt» for eldre mennesker å ha i hus.

Det hele er koblet opp til en datamaskin som igjen er koblet til TV-en i stua. Stolen har ulike sensorer bygget inn, slik at systemet bak kan følge med på puls, oksygennivå i blodet, blodtrykk og vekt.

Sensorene følger også med på holdning og sittestilling, og gir beskjed om hvordan disse kan forbedres.

Les også: Ser om pakken din er blitt mishandlet under transport

Skreddersydd plan

GEWOS kontrolleres fra et nettbrett med veldig enkelt grensesnitt som er koblet til stolen. En virtuell helseassistent bruker de innsamlede dataene til å lage treningsplaner skreddersydd for brukeren.

For romaskinens del dukker landskapet opp på tv-skjermen og lar deg ro i 3D-omgivelser.

Etter hvert vil også legen kunne involveres, ettersom systemet har en egen nettbasert plattform som inneholder alle data og kan hentes frem ved behov. 

Systemet ble testet på 100 pensjonister på en konferanse kalt Ambient Assisted Living i fjor, og ble rangert som favoritten blant 14 ulike assistanseprodukter.

– Neste steg er en dyptgående evaluering av de siste små forbedringene. Vi har stor tro på at vi skal kunne markedsføre lenestolen sammen med våre partnere i overskuelig fremtid, sier Feilner.

Les også:

Nå kan du lade mobilen med en kaffekopp

TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Denne gir deg full oversikt over kaloriene  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå