IT

Snart kan du stenges ute fra mobilnettet i en krisesituasjon

Nye regler gir nøkkelpersoner førsterett.

FORAN: Ved større ulykker blir det stor belastning på mobilnettet. Til sommeren skal folk med viktige roller i rednings- og varslingsarbeid slippe foran i telefonkøen.
FORAN: Ved større ulykker blir det stor belastning på mobilnettet. Til sommeren skal folk med viktige roller i rednings- og varslingsarbeid slippe foran i telefonkøen. Bilde: Gjersøe, Peder
24. okt. 2013 - 10:45

Når det skjer en ulykke eller oppstår en annen krisesituasjon som omfatter mange mennesker, blir mobilnettene raskt sprengt.

Mye av årsaken er at de som er involvert ønsker kontakt med venner og familie, samtidig som pårørende tar kontakt motsatt vei.

I det samme nettet skal nøkkelpersoner i kriseberedskapen kommunisere. Det skjer ikke sjelden at de kommer til kort.

Derfor har Post- og teletilsynet (PT) de siste 17 månedene jobbet med nye regler som skal gi slike nøkkelpersoner førsterett til mobilnettet.

Les mer: Økt beredskap med superabonnement

Først i køen

Nå er forskriften klar, og den trer i kraft 30. juni 2014.

Et prioritetsabonnement vil ha to fortrinn fremfor vanlige abonnement:

  • Prioriterte samtaler skal kunne bryte pågående samtaler. Det kan skje når kapasiteten er sprengt i det nettet der den prioriterte kunden har sitt abonnement.
  • Prioriterte samtaler skal kunne gjennomføres gjennom andre operatørers mobilnett, såkalt nasjonal gjesting, når kunden er utenfor dekning i eget nett.

Pågående nødanrop skal derimot ikke kunne brytes av prioriterte brukere.

Les også: – Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre

Hvem får plass?

Du må oppfylle visse krav for å bli registrert som prioritert bruker. Abonnementet må være tilknyttet en virksomhet, og denne blir underlagt en godkjenningsordning for å kunne tildeles prioritetsabonnement.

Totalt skal opp til 10.000 brukere få slik prioritet.

På grunnlag av en behovsanalyse i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal direktoratet og PT sy sammen retningslinjer for å velge ut hvem som kvalifiserer til å få prioritet.

Aktuelle kandidater er nøkkelpersoner innen helse, brann, politi, myndighetsorganer og sentrale/store bedrifter.

Det er ikke klart hvor mye ordningen kommer til å koste for mobilselskapene, men regjeringen har satt av 30 millioner kroner til formålet.

– Erfaringene viser at samfunnet er svært avhengig av mobilkommunikasjon. Prioritetsordningen er et viktig bidrag til å gjøre samfunnet mindre sårbart for overbelastning og lokale utfall i mobilnettene, sier PT-direktør Torstein Olsen.

Les også: Denne dotten skal redde innendørsdekningen

Teknologisk hodepine

Mobilbransjen har ikke bare jublet over den nye ordningen.

Telenor har pekt på flere teknologiske utfordringer med å sile ut prioritetsbrukerne i et mylder av mobilabonnement når trafikkpresset øker.

I forskriften er tilgangssperring et sentralt virkemiddel.

Definisjonen er "Funksjon for å forhindre tilstand av trafikkmetning i mobilnett ved midlertidig å utestenge grupper av abonnenter fra mulighet til å foreta anrop eller mottaanrop."

På den måten skal vi menige mobilabonnenter holdes unna nettet for slippe gjennom krisekommunikasjon.

Problemet som mobiloperatørene må løse er at en basestasjon må registrere hver eneste bruker for å gjenkjenne de som har prioritet. Med dagens systemer kan nettet likevel bli overbelastet fordi det er grenser for hvor mye såkalt signalering en basestasjon takler.

Les også:

Gigapikselbildet viser nesten alt i Narvik  

Datamaskinen får elektronisk blod

Her åpner Tele2 sin basestasjon nummer 2000  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.