IT

Snart blir det 4G på flytog, t-bane og på Gardermoen

Telenor ligger foran eget 4G-skjema.

Talefør og fornøyd: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er ekte østfolding og prekær gjerne for pressen om hvordan de ligger foran utbyggingsplanene for 4G.
Talefør og fornøyd: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er ekte østfolding og prekær gjerne for pressen om hvordan de ligger foran utbyggingsplanene for 4G. Bilde: ORV
22. mai 2014 - 14:39

Telenors kanskje mest kjente ansikt utad etter sjefen sjøl, dekningsdirektør Bjørn Amundsen, blir aldri lei av å fortelle det norske folk hvor god dekning de har.

Nå har de bygget ut raskere enn sine egne planer, og det mener han fortjener rampelys.

– Dagens nyhet er at vi er ferdig med et av de store løftene på 4G. I Oslo og de andre store byene har vi nå 4G på 2600, 1800 og 800 MHz. Det er vi alene om. Det som av og til kan virke litt rart med en lik dekning er at folk kan oppleve bedre mottak inne enn ute. Det skyldes at de ute kan få dekning fra en av de to høyeste frekvensene som skal ta unna kapasitet, men når de kommer inn hvor disse frekvensene ikke trenger inn, får de dekning fra 800 MHz, som trenger veldig godt inn i bygninger. Denne frekvensen er fremdeles mindre belastet enn de andre, og det gir svært god hastighet, sier han.

Snart i annenhver kommune

Denne uken passerer Telenor 1200 4G-basestasjoner som er bygget ut med 800 MHz, og utbyggingen fortsetter i raskt tempo. I løpet av et par uker vil rundt 200 kommuner ha 4G-dekning.

– Alle steder der vi nå bygger 4G bruker vi både 1800 og 800 MHz. Det gis oss en veldig god balanse mellom kapasitet og rekkevidde. Fremover mot sommeren bygger vi ut i raskt tempo langs kysten, fra svenskegrensa til Bergen. Vi har økt farten i forhold til det vi sa, og har nå en befolkningsdekning på over 70 prosent utendørs og rundt 60 prosent innendørs. Neste år skal vi opp i en befolkningsdekning på 90 prosent. Samtidig har vi nå oppgradert rundt 80 prosent av 3G-basestasjonene til å håndtere 42 Mbit/s. Til sammen har dette vært et formidabelt løft for hvordan kundene våre opplever hastighet, sier Amundsen.

Les også: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

T-banen neste

Det neste store prosjektet som går av stabelen er T-banen i Oslo, hvor alle tunnelene i sentrum skal få dekning i alle båndene i løpet av 3. kvartal. Men her er ikke Telenor alene.

Dette er et fellesprosjekt mellom alle operatørene, og alle vil få glede av dekningen, som vil omfatte både 3G og 4G.

– I disse dager får vi repeatere i mange vogner i Flytoget. Det betyr at kunden i disse vognene også vil få glede av 4G. Det er viktig å ha signalrepeatere inne i vognene fordi radiobølgene fra utsiden trenger dårlig inn. Også Gardermoen har nå fått 4G, og vi bygger ferdig resten av flyplassen snart, sier han.

Les også: Privatpersoner blokkerer mobilnettet med GSM-repeatere

På skinner

Amundsen lover også at det skal bli bedre for de som reiser med tog. Utfordringen er at det er gamle 2G-repeatere inne i togene, og de har ikke mye kapasitet.

– Skal dette bli virkelig bra, må vi ha med oss NSB. Men vi er i dialog. Den repeateroppgraderingen vi vil gjøre er fellesprosjekt med de andre operatørene, men det er en kompleks utfordring og det vil ta tid, sier Amundsen.

I mellomtiden vil Telenor oppgradere langs skinnegangen med flere basestasjoner. Han lover at strekningen Tønsberg til Drammen vil få mye bedre signal i 3. kvartal.

– Her setter vi i drift flere basestasjoner langs linjen i en blanding av 3 og 4G. På Østfoldbanen er det Rygge til Fredrikstad som ligger etter. Vi har gjort en forbedring, men i løpet av et år vil dette bli veldig mye bedre her også når vi er ferdig med å bygge flere basestasjoner langs sporet, sier han.

Telenor ser også på en rekke tiltak for å gjøre indre bane bedre ved å bygge ut mer 4G langs sporet.

Les også:

– Bruker mobiljammer for å få fred på toget

Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.