IT

– Smugler Wikipedia inn i Nord-Korea med minnepinner

Grunnleggeren for nettleksikonet mener Nord-Koreas sensurpolitikk er meningsløs.

 – Wikipedia er et symbol på den påkobledede tidsalderen vi lever i med folkelig deltakelse, sier Unesco om begrunnelsen for prisen som gikk til  Wikipedia-stifteren Jimmy Wales i desember.
– Wikipedia er et symbol på den påkobledede tidsalderen vi lever i med folkelig deltakelse, sier Unesco om begrunnelsen for prisen som gikk til Wikipedia-stifteren Jimmy Wales i desember. Bilde: Espen Zachariassen
27. des. 2013 - 17:21

Tidligere i desember dro Wikipedia-stifteren Jimmy Wales til København for å motta gullmedaljen Unesco Niels Bohr på vegne av Wikipedia, for sitt arbeid med å spre fri informasjon til hele verden.

– Wikipedia er et symbol på den påkobledede tidsalderen vi lever i med folkelig deltakelse. Wikipedia er ikke bare et verktøy - det er legemliggjøringen av en drøm like gammel som menneskeheten selv, like gammel som biblioteket i Alexandria, skriver Unesco i sin begrunnelse for prisen.

Les også: Slik samler de bevis for å stoppe Pirate Bay i Norge

Smugles til Nord-Korea

Nord-Korea utmerker seg i følge Wales som et av landene der det er vanskeligst å få tilgang til informasjon som ikke er forhåndsgodkjent av staten, med Kim Jong-un i spissen.

– Nord-Korea er et ekstremt eksempel. Her smugler folk Wikipedias koreanske utgave inn via USB-nøkler, da de ikke har internett-tilgang. Det er meget hysj-hysj. Ofte er det tenåringer som bruker det som hjelp til å gjøre lekser, sier Wikipedia-grunnleggeren til det danske tidsskriftet Ingeniøren.

I januar 2001 ble Wikipedia stiftet med Wales i spissen. Fem år senere, i 2006, var han på Times liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

– Det er en viss forståelse og toleranse i Nord-Korea for at universiteter skal ha tilgang til kunnskap. Det er simpelthen en nødvendighet, så universitetene har muligens en eller annen form for tilgang til Wikipedia. Men ingen kan forstå Nord-Korea. Det meste de foretar seg synes ikke å gi mening, sier Wales videre til det danske Ingeniøren.

I et intervju Teknisk Ukeblad gjorde med Wales i 2012, sier han at han måtte slåss mye for å få tilgang til offentlig informasjon i oppstarten av Wikipedia. Den gang ga han råd for hvordan en skal få ut mer data.

Les også: – Google kunne vært norsk

Vil nå ut til alle

Den "den frie encyklopedi" Wikipedia er ofte en av de første sidene en støter på når en gjør et nettsøk for å finne informasjon.

Med 30 millioner artikler på 287 språk og 365 millioner lesere, er det rimelig å påstå nettleksikonet er en av verdens mest sentrale kilder for informasjon på internett. I følge Alexa sin globale liste, er Wikipedia det sjette største nettstedet i verden.

Den 7. november skrev Teknisk Ukeblad om at Wikipedia vil nå ut til fattige ved å implementere nettleksikonet gratis gjennom mobiltrafikken i fattige land gjennom prosjektet Wikipedia Zero.

De signerte nylig en avtale med Telenor om å tilby fri datatrafikk for Wikipedia i Myanmar.

Wikipedia Zero ble først opprettet i Malaysia, og deretter har Thailand, Saudi-Arabia, Pakistan, Sri Lanka, India og Jordan fulgt på.

Wikipedia Zero ble først opprettet i Malaysia, og deretter har Thailand, Saudi-Arabia, Pakistan, Sri Lanka, India og Jordan fulgt på.Selv om statslederen Kim Jong-un har et sterkt grep om sensuren i Nord-Korea, greier han ikke å hindre all informasjon som kommer over grensene, i følge Wikipedia-grunnleggeren. Reuters

Les også:

Her er inderen som skal redde nettbanken

De 10 viktigste IT-trendene i 2014

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Fikk avslag fra Innovasjon Norge, slo an i USA  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.