KRAFT

Smarte strømmålere utsatt til 2019

Energi Norge er tilfreds med at AMS-utrullingen igjen er tilbake på sporet.

UTRULLING: I løpet av de kommende årene skal rundt 2,5 millioner strømmålere skiftes ut med nye som automatisk melder inn forbruket på timesbasis.
UTRULLING: I løpet av de kommende årene skal rundt 2,5 millioner strømmålere skiftes ut med nye som automatisk melder inn forbruket på timesbasis. Bilde: Scanpix
18. feb. 2013 - 15:33

Olje- og energidepartementet (OED) har utsatt fristen for utrulling av smarte strømmålere (AMS) til 2019.  Det kommer frem i et brev som OED har sendt til NVE i dag.

– Energi Norge er tilfreds med at utrullingen av smarte strømmålere nå er tilbake på sporet. Vi har hatt god kontakt med NVE hele veien, og vil også nå gi innspill til fornuftige avklaringer, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.

Energi Norge håper at departementet opprettholder fremdriften og ikke forsinker prosessen ytterligere.

Defo er også glad for at det nå foreligger en avklaring på tidsaspektet.

 – Men det er betenkelig at det på nåværende tidspunkt tas opp igjen omfanget av implementeringen av AMS.  Dette skulle ha vært avklart tidligere. Bransjen fikk klar beskjed fra myndighetene om 2017 og vi fikk da krav til innhold og omfang, sier daglig leder i Defo, Knut Lockert.  

Ikke et hinder

Departementet har utsatt fristen for innføring av smarte strømmålere med to år til 1. januar 2019, men presiserer i brevet at dette ikke skal være til hinder for at nettselskap kan være tidligere ute.

– Vi har tidligere tatt til orde for at bransjen får en utsettelse for å ta igjen den tiden som er gått tapt på grunn av manglende avklaringer og uklare signaler fra myndighetene. NVE må nå sørge for at de nettselskaper som er først i løypa ikke får økonomiske ulemper av dette, påpeker Ulseth.

Les også: Advarer mot milliardinvesteringen i AMS

Unntak

OED ønsker at det legges opp til at nettselskapene selv får avgjøre om enkelte kundegrupper skal kunne unntas for nye målere.

Departementet skriver at kunder med et svært lavt årlig forbruk trolig vil ha et mindre nytte av AMS og ber om at NVE presiserer unntaksmuligheten i forskriften.

– Vi er opptatt av at strømkundene får smarte målere, slik at de kan benytte seg av fordelene som følger av mer presise strømregninger, bedre oversikt over forbruket og nye tjenester som vil komme i kjølvannet av utrullingen, sier Ulseth.

Datanav

NVE har også fått i oppgave å avklare sentral løsning for datanav som skal motta informasjon fra de nye målerne.

OED ber om at NVE vurderer om den danske datahuben eller annet nordisk samarbeid kan være aktuelt.

– Dette er svært viktig å få på plass før nettselskapene kan velge endelig IT-løsning, mener Energi Norge.

Les også:

Kraftselskap øver ikke på terrorangrep

Det svenske AMS-havariet

Tappet kraftselskap for 2,3 milliarder

Slik kan hackere mørklegge Norge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.