ENERGI

Smarte algoritmer gjør at solkraftprodusentene kan se inn i fremtiden

Ved å bli flinkere til å spå været fem minutter fram i tid blir stabiliteten i kraftnettet bedre – noe som kan øke innslaget av nye, fornybare energikilder i Australia.

Hvordan blir været om fem minutter – og hva er da forventet strømproduksjon? Bedre svar på de spørsmålene bedrer stabiliteten i nettet og legger grunnlaget for mer bruk av nye, fornybare energikilder i den australske strømmiksen.
Hvordan blir været om fem minutter – og hva er da forventet strømproduksjon? Bedre svar på de spørsmålene bedrer stabiliteten i nettet og legger grunnlaget for mer bruk av nye, fornybare energikilder i den australske strømmiksen. Foto: Kitch Bain, Colourbox.com
22. juli 2021 - 17:00

Ifølge nye studier i Australia har maskinlæring bidratt til mer nøyaktige anslag for produksjon av solenergi, noe som igjen legger grunnlaget for bedre stabilitet i strømnettet, skriver PV Tech.

Unøyaktige anslag på kraftproduksjonen kostet australske produsenter nesten 1,4 milliarder kroner etter dagens valutakurs i fjor.

Med maskinlæring forbedres nøyaktigheten på anslagene med 45 prosent, ifølge en studie finansiert av Australian Renewable Energy Agency.

Anslaget for produksjonen fem minutter fram i tid er viktig for å få mest mulig stabilitet i strømnettet.

– Naturlige variasjoner i været gjør det vanskelig for produsentene av fornybar energi å forutsi nøyaktig hva som blir deres kortsiktige energiproduksjon, og det på virker stabiliteten i nettet. Å bruke maskinlæring og algoritmer til å se fem minutter inn i framtiden er svært verdifullt, sier Denis Marshment fra ingeniørselskapet Worley, som har vært med på prosjektet. 

Studiet har foregått i både en solenergipark og i et vindkraftanlegg. 

Harald Olderheim (til høyre) og John Mikael Modin mener det har truffet blink med Glint Solar. Den tredje gründeren Even Kvelland var ikke til stede da bildet ble tatt.
Les også

Skreddersyr solparker: – Vi har virkelig truffet spikeren på hodet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.