Smart strømstyring kan gi både lavere og flatere strømpriser

Fleksibilitetsløsninger kan endre strømmarkedet – og det beste er: Mange av disse løsningene er klare til å tas i bruk allerede nå.

Fleksible løsninger gjør det mulig for forbrukerne å bruke strøm når det er mest gunstig for nettet og dermed rimeligst. Med dagens strømpriser er det veldig mange som vil spare på dette, skriver innleggsforfatterne.
Fleksible løsninger gjør det mulig for forbrukerne å bruke strøm når det er mest gunstig for nettet og dermed rimeligst. Med dagens strømpriser er det veldig mange som vil spare på dette, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Irina Oleinikova, professor ved Institutt for elektrisk energi på NTNU, og Stian Backe, forsker ved Sintef Energi
2. sep. 2024 - 15:05

Samfunnet vårt gjennomgår en storstilt energiomstilling. Vi erstatter fossil energi med fornybare kilder som sol, vind og vannkraft. Men på grunn av økt strømbruk og krig i Europa opplever vi for tiden energiknapphet, noe som gir høye strømpriser.

For å takle dette kan vi implementere tiltak og teknologier som gir mer fleksibilitet. For selv om infrastruktur og teknologier for bedre energiforsyning fortsatt er under utvikling, kan vi allerede nå dra nytte av mange fleksible løsninger.

Med den nye utvidelsen vil Vikingtidsmuseet både bli storstilt og romslig, noe som legger til rette for for bevaring av museets 5500 gjenstander og formidling av vikingtida.
Les også

Direktøren er bekymret for kutt: Frykter at deler av Vikingstidsmuseet kan bli stående tomt

Mange fordeler

Fleksibilitet er nøkkelen til å balansere strømproduksjon og forbruk. I dag må produksjon og forbruk skje samtidig, men i et mer fleksibelt nett kan vi lagre strøm når den er billigst og bruke den når vi trenger den. Solenergi med batterilagring er et godt eksempel på dette. Her kan energi fra solceller lagres i batterier og rett og slett brukes når sola ikke skinner.

Fleksibilitet kan også gi oss muligheten til å utsette nettutbygginger. Dette er viktig, spesielt i områder med begrenset nettkapasitet. Nye strømkunder slipper dermed å vente i årevis på tilkobling.

Smarte strømstyringssystemer

Om flere kunder bruker fleksibilitet, vil det bidra til lavere strømpriser for alle, skriver Irina Oleinikova og Stian Backe. <i>Foto:  Privat</i>
Om flere kunder bruker fleksibilitet, vil det bidra til lavere strømpriser for alle, skriver Irina Oleinikova og Stian Backe. Foto:  Privat

Ved hjelp av smarte strømstyringssystemer gjør fleksibilitet det mulig for forbrukerne å bruke strøm når det er mest gunstig for nettet og dermed rimeligst. Med dagens strømpriser er det veldig mange som vil spare på dette.

Dette kan gjøres ved å følge med på når strømmen er billigst gjennom dagen. Et såkalt smartgridsystem gjør det mulig å automatisk tilpasse strømforbruket, for eksempel ved å varme tappevann eller å lade elbilen på de tidspunktene det er lavest priser. Et annet eksempel er å regulere temperaturer ved å skru av fryseren eller gulvvarmen i noen minutter av og til.

I tillegg kan systemet selge eventuell strøm det har produsert for mye av, noe som kan være med på å bidra til enda lavere strømregninger.

Direktør i NVE, Kjetil Lund, ser på statsminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med overrekkelse av Energikommisjonens rapport. Lund mener dagens strømstøtteordning hindrer energieffektivisering.
Les også

NVE mener strømstøtten er uheldig

Mange vil kunne få lavere strømutgifter

Om flere kunder bruker fleksibilitet, vil det faktisk bidra til lavere strømpriser for alle. Hvorfor? Fordi fleksibilitet gjør det mulig å bruke mer billig strøm, noe som gjør at den dyreste strømmen blir billigere. I tillegg gir det jevnere og mer forutsigbare priser, da prisene reflekterer balansen mellom tilgjengelig produksjon og strømforbruk per time.

I energisystemet er det mange teknologier som samhandler. For at boligeiere og bedrifter skal ta i bruk fleksible løsninger, er det viktig at priser og insentiver oppmuntrer til dette. Variabel timepris og effektbasert nettleie er eksempler på slike insentiver.

Utdanning og forskning

På NTNU har vi jobbet med fleksibilitet siden 2018. Forskning viser at fleksibilitet, i tillegg til å spare penger, kan redusere utslipp og føre til et mer bærekraftig energilandskap.

For å komme dit vil det kreves et samarbeid mellom energiaktører og politikere, samt at det gjøres investeringer i smart infrastruktur og teknologi.

I tillegg blir det helt essensielt at morgendagens ingeniører og strømeksperter har kunnskap om og evne til å ta i bruk de nye mulighetene som ligger i strømnettet.

Bor du i nord har du lavere strømpriser i vente, ifølge ekspertene.
Les også

Eksperter om strømprisene – slik blir høsten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.