KRAFT

Småkraftverk plomberte røret som skulle sikre minstevannføring

Får gebyr fra NVE.

I et år har eierne av Gryto kraftverk plombert røret som skulle sikre slipp av minstevassføring på 50 liter i sekundet.
I et år har eierne av Gryto kraftverk plombert røret som skulle sikre slipp av minstevassføring på 50 liter i sekundet. Bilde: Gryto Kraft
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. des. 2013 - 10:25

Gryto Kraft i Kvam i Hordaland har fått et lovbrotssgebyr på 200.000 kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for manglende slipp av minstevassføring.

I et år har eierne av Gryto kraftverk plombert røret som skulle sikre slipp av minstevassføring på 50 liter i sekundet, opplyser direktoratet i en pressemelding.

Slipp av minstevassføring var en forutsetning for at kraftverket ble vurdert til å ikke være konsesjonspliktig.

Les også: Tredoblet kapasiteten ulovlig, fikk 750.000 i gebyr

– Grovt brudd

Manglende minstevassføring har etter NVEs beregninger ført til at vassdraget nedstrøms dammen har vært tørt i snaut halvparten av året når røret for minstevassføringen var plombert. NVE karakteriserer saken som «et grovt brudd på regelverket».

«Dette er svært alvorlig for organismene som er avhengige av vann for å leve. Dette ulovlige forholdet har bidratt til økt kraftproduksjon og dermed økt fortjeneste», skriver NVE.Direktoratet ble gjort oppmerksom på saken gjennom en anonym melding i september 2013.

NVE mener avvik på grunnleggende vilkår ofte skjer hos selskaper som eier og drifter kun ett kraftverk.

– NVE vil fortsette å følgje småkraftanlegg tett, både de som har konsesjon og de som lovlig kan driftes uten konsesjon, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVEs miljøtilsyn.

Les også: Ja til gigantisk vindturbin på Smøla

Godtar boten

Daglig leder Leif Johan Tveiten i Gryto kraft sier til Teknisk Ukeblad at han «legger seg langflat». Han forteller at selskapet har hatt mye problemer med flom i kraftverket, og at de har måttet støpe på nytt flere ganger.

– Vi gjorde noe støpearbeid i elven, og så ville vi tette så vi ikke fikk vann på sementen. Men så kom det flom, og det gikk tid før vi fikk fjernet det. Men dette er ingen unnskyldning. Vi så vel ikke alvorligheten da vi gjorde det, så vi kommer til å akseptere boten, sier Tveiten.

Les også:

Småkrafteier får 300.000 kroner i bot  

Småskala pumpekraftverk kan bli mer lønnsomme enn store

Her får Spinwind gjennomgå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.