OLJE OG GASS

Små funn bekymrer StatoilHydro

Anders J. Steensen
13. mai 2008 - 15:45

StatoilHydro-sjef Helge Lund er tilfreds med funnraten på norsk sokkel.

– Vi har boret 16 brønner og gjort funn i 12 av disse. Det er verdt å merke seg at dette er små funn som må knyttes opp mot eksisterende infrastruktur for å prosesseres. Disse funnene er med på å opprettholde driften ved våre installasjoner lenger og bidrar til økt utvinning. Vi skal sørge for at vi tar ut hele potensialet for olje og gass i de feltene vi opererer.Små funn, må ha nytt areal

Men Helge Lund er bekymret for størrelsen for de funn som er gjort hittil.

– Alt vi har funnet hittil er felt med små volumer. Vi har funnet et "litt" spennende prospekt i Obesum strukturen i Barentshavet (blokk 7222/6-1S). Vi tar sikte på å bore en brønn til i dette området i løpet av året for å kunne fastslå størrelsen av reservoaret og dermed bestemme funnets størrelse, sier Helge Lund.

Han understreker at skal oljeselskapene oppdage nye større drivverdige funn er de avhengig av å få økt areal å lete på. – Det er det eneste muligheten for å finne nye store funn, sier han.

Rekordskatt

StatoilHydro hadde et driftsresultat for første kvartal på 51,4 millioner kroner pluss en nettogevinst på finansposter på nær 4 milliarder kroner. Dermed kan finansminister Kristin Halvorsen gni seg i hendene og få inn en skatt på hele 39,3 milliarder kroner.Beløpet StatoilHydro betaler inn i statskassen for første kvartal, 39,3 milliarder kroner, er 8 milliarder kroner høyere enn årets forsvarsbudsjett, som er på 31,5 milliarder kroner.

Driftsresultatet alene viser at StatoilHydro i første kvartal tjente over fem kroner per nordmann per time.Høye olje og gasspriser og høy produksjon

Det er de høye olje og gassprisene som drar fortjenesten i været.

I tillegg har StatoilHydro klart å opprettholde høy produksjon med ca. 2,1 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

– Vi vil ha 25 av våre installasjoner stengt ned for vedlikehold og oppgraderinger i løpet av den nærmeste halvåret. Derfor vil produksjonen over året komme til å ligge der vi har guidet, på 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag, sier konsernsjef Helge Lund.Mange ran

Et skår i gleden over høyere inntekter er at HMS-tallene forverrer seg. Det skyldes fallende gjenstander og flere ran ved StatoilHydros stasjoner i utlandet. – Vi har satt i verk tiltak for å forbedre arbeidet med stillasbygging hvor arbeidsstakerne er særlig utsatt for fallede objekter. Dessuten ser vi på måter å redusere kontantbeholdningen på ved våre bensinstasjoner. Særlig i Danmark har vi hatt en sterk økning i antall ran, sier Lund.

Andre HMS-tiltak som er gjennomført er endrete prosedyrer for bøyelasting. Som er del av prosedyrene er det også innfør ny instrumentring for å oppdage og stoppe lekkasjer.Gjør jobben

Integrasjonsprosessen mellom tidligere Hydro-ansatte og Statoil-ansatte pågår for fullt. – Jeg er imponert over hvor godt dette har blitt gjennomført. Folk står på og klarer å levere resultater. Dette viser at vi ar en omstillingsvennlig stab, sier Lund.

Prosessen har foreløpig omfattet de landansatte i StatoilHydro. Fra med nå så skal også de offshoreansatte gjennom en integrasjonsprosess. – Vi har satt av 6 milliarder kroner til kostnader for integrasjonsprosessene i våre regnskaper for en tid framover. Vi mener å kunne holde oss under dette nivået på sikt, sier Helge Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.