Om to uker fra nå vil Forsvarsmateriell (FMA) være klar med sin anbefaling om hva slags stridsvogner som skal kjøpes inn til Hæren til erstatning for dagens Leopard 2A4.
Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Tyskland og Hyundai Rotem i Sør-Korea kniver om kontrakten, der kostnadsramma er på rundt 20 milliarder kroner.
Anskaffelsen nærmer seg målsnøret, og nå dreier det seg om sluttforhandlinger.
Ei uke til hver
Denne uka er satt av til KMW, mens i neste uke skal de siste forhandlingene med Hyundai Rotem gjennomføres.
Slik TU forstår den prosessuelle gangen, skal FMA etter dette relativt kjapt levere inn sin anbefaling til Forsvarsdepartementet.
Målet er å i inngå kontrakt med den valgte leverandøren før jul. Og ettersom det er tre ukers klagefrist, vil vinneren nødvendigvis måtte kåres i løpet av uke 47/48, altså om to-tre uker.
Noe forenklet sagt er der ytelse, modenhet, pris og samarbeid – strategisk og industrielt – som blir veid i avgjørelsen om hva slags stridsvogner som skal kjøpes inn.

I tillegg til selve anskaffelsesprosjektet, som har som oppdrag å anskaffe mest mulig ferdigutviklet teknologi med norske tilpasninger og med en stram tidsplan, har det gått to parallelle løp knyttet til nye stridsvogner:
Det som omhandler industrisamarbeid og gjenkjøpsforpliktelser håndteres av industrisamarbeidskontoret i FMA, mens myndighetsdialog håndteres av Forsvarsdepartementet. Dette handler om å etablere bilateralt samarbeid med den kommende leverandørnasjonen.
Det skal inngås én kontrakt med én systemleverandør med ansvar for integrasjon av delsystemer, samt integrert logistikkstøtte gjennom en såkalt CLS-avtale og utdanningsmateriell.
To gode kandidater
Prosjektledelsen i FMA har overfor TU understreket at Leopard 2A7 og K2 Black Panther og deres leverandører er to gode kandidater, noe de fikk bekreftet i vinterprøvene på Rena.
Målet med disse prøvene var blant annet å avdekke ytelsen på det som kan beskrives som leverandørenes «standard-stridsvogn», hyllevare om du vil. Det er avgjørende for Norge at det blir minst mulig behov for ekstra utvikling.
Etter at FMA gikk ut med en oppdatert forespørsel i sommer, leverte KMW og Hyundai Rotem leverte sine oppdaterte tilbud, såkalte «best and final offer» 16. september. Siden da har FMA gjennomført en sluttevaluering i forkant av de nå pågående siste forhandlingene.
Hyundai Rotem har overfor TU hevdet at K2s ytelser under vintertesting på Rena tidligere i år bidro til å overbevise Polen om å velge den koreanske stridsvogna.
Det var på tampen av disse prøvene i Østerdalen at krigen i Ukraina startet. Ikke så lenge etter fikk Norge tilbud fra Sør-Korea om en hurtiganskaffelse etter lignende modell som det Polen nå gjennomfører.
Polen bestilte i august 180 K2-stridsvogner, ambisjonen er å anskaffe tusen, og mottok de første ti allerede i midten av oktober.
På norgesbesøk
Når det gjelder industrisamarbeid, er det ganske tydelig fra utsida at den norske stridsvognkonkurransen er høyt prioritert i Sør-Korea, mens tyskerne kanskje går litt stillere i dørene.
Den koreanske forsvarskomiteen er denne uka på norgesbesøk og skal blant annet møte kolleger i den norske forsvarskomiteen.
Teknisk Ukeblad får opplyst fra den koreanske ambassaden at også Defense Acquisition Program Administration (Dapa), som eier blant annet K2-designen, er med på besøket. Mandag var det møter med ledelsen i Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) der hovedtemaet var stridsvogn.
Hyundai Rotem har nylig inngått en nye strategiske samarbeidsavtale med KDA som i første omgang dreier seg om å bruke Cortex integrerte kampsystemer og Protector fjernstyrte våpenstasjoner på eksisterende plattformer som K2 Black Panther og pansrede personellkjøretøy (PPK) av typen K808 White Tiger.
I tillegg handler det om at KDAs løsninger for droneluftvern og ubemannede tårn kan benyttes i neste generasjon av disse vognene, altså eksempelvis en kommende K3 der bemannet/ubemannet samvirke garantert blir vesentlig.
Tidlig i 2022 inngikk KDA også den første avtalen noen gang med KMW.