KLIMA

Slutt for det siste værskipet

Værskipet Polarfront har aldri måttet gå til havn på grunn av været. Nå må det gå til havn på grunn av satellittene.
Værskipet Polarfront har aldri måttet gå til havn på grunn av været. Nå må det gå til havn på grunn av satellittene. Bilde: Tor Bergersen

Meteorologisk institutt har ikke lenger behov for værskipet Polarfront. Det har tapt kampen mot satellittene.

Sjokkert

Værskipet Polarfront er fast stasjonert i Norskehavet rett vest for Måløy, nærmere bestemt 66 grader nord og 2 grader øst, men nå vil Meteorologisk institutt si opp avtalen.

– Dette kommer som er lite sjokk på oss. Vi håper det fortsatt kan være behov for skipet i klimasammenheng, sier Roar Misje i rederiet Misje til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Teknologisk utvikling

Forskningsminister Tora Aasland (SV) forsvarer oppsigelsen av kontrakten med Polarfront.

– Drift av værskip er ikke lenger kostnadseffektivt på grunn av den teknologiske utviklingen på satellittområdet, skriver ministeren i et brev til Venstres Gunnar Kvassheim.

Men Kvassheim er ikke beroliget.

– Svaret er ikke fullgodt. På meg virker det uforståelig at vi fjerner slik informasjonsinnhenting når vi er enige om å trappe opp klimaforskningen, sier Kvassheim.

17 mill. i året

Driften av skipet koster Meteorologisk institutt 17 millioner kroner årlig.

Den primære meteorologiske oppgaven til skipet er å sende opp radiosonder fire ganger i døgnet. I tillegg foretas det normale værobservasjoner fra havoverflaten. For 50 år siden var det mer enn ti værskip i Atlanterhavet, finansiert gjennom en internasjonal avtale. Disse skipene er nå gradvis lagt ned, og det norske værskipet er nå det eneste som er igjen. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.