ARKIVNYHETER

Slipper elsertifikater i Nord-Norge

DISTRIKTSPOLITIKK: Distriktspolitiske hensyn tilsier at deler av Nord-Norge må få slippe elsertifikater, mener statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet.
DISTRIKTSPOLITIKK: Distriktspolitiske hensyn tilsier at deler av Nord-Norge må få slippe elsertifikater, mener statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
19. okt. 2011 - 12:25

Hovedelementene i det norsk-svenske elsertifikatmarkedet som etter planen skal tre i kraft fra nyttår, ble avklart i en lov som Stortinget behandlet i vår.

Men mange av detaljene ble overlatt til elsertifikatforskriften. Den ble sendt på høring i midten av september.Slipper også elavgift

I utkastet til forskrift går det blant annet fram at husholdninger og offentlig forvaltning i Finnmark og kommunene Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord i Nord-Troms slipper å kjøpe elsertifikater.

Disse kommunene er fra før fritatt fra å betale elavgift.

Årsaken er at Olje- og energidepartementet har lagt til grunn at næringer som har fritak for elavgift, også har fritak for sertifikatplikt.Distriktspolitikk

På spørsmål om hvorfor Nord-Norge skal ha sertifikatfritak, svarer statssekretær Eli Blakstad (Sp) i Olje- og energidepartementet slik:

– Nord-Norge er fritatt for elavgift ut i fra distriktspolitiske hensyn.

Fra før er det kjent at den kraftkrevende industrien slipper unna elsertifikatene.

Andre forbrukere som slipper er veksthusnæringen, Nato og Natos hovedkvarter, kulturminner i museumssektoren, og tog og trolleybuss.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.