ELEKTRISK

Slik vil BMW forsøke å omgå kjøreforbud

Vil styre når bilen kan slippe ut eksos.

BMW X5 xDrive45e er en kommende hybridvariant av SUV-en. Den skal ha 8 mils elektrisk rekkevidde.
BMW X5 xDrive45e er en kommende hybridvariant av SUV-en. Den skal ha 8 mils elektrisk rekkevidde. Foto: BMW
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. nov. 2018 - 19:01

BMW vurder å innføre en tvungen elektrisk kjøremodus på sine ladbare hybrider. Det kan gjøre at deres biler fremdeles kan slippe inn i byer som innfører kjøreforbud på grunn av luftforurensing, skriver Reuters.

Løsningen kan også gjøre at slike biler kan kjøres inn i nullutslippsoner, selv om de har forbrenningsmotor.

Dette er noe de allerede i dag kan gjøre med bilene sine, sier BMWs styremedlem for utvikling, Klaus Fröhlich, til Reuters. 

GPS og mobildata

Ved å ta i bruk bilens posisjoneringssystem og telematikk, kan bilprodusenten gjøre slik at bilene automatisk kobler ut forbrenningsmotoren. Bilen vil da kun være mulig å kjøre på strøm så lenge den befinner seg i det definerte området.

BMW demonstrerer løsningen til lokale myndigheter i tyske byer som kan bli tvunget til å forby kjøring med dieselbiler på grunn av luftforurensing. Om løsningen er god nok, gir det BMW et pusterom i konkurransen mot flere og flere konkurrenters helelektriske biler.

Men dette er antakeligvis noe også konkurrenter kan komme til å rulle ut til sine ladebare hybrider dersom BMW tar det i bruk.

BMW X5. <i>Foto:  BMW</i>
BMW X5. Foto:  BMW

Fröhlich tror denne løsningen kan bli svært viktig på steder i Europa hvor de færreste eier mer enn én bil. Og det kan gjøre det praktisk mulig å fortsatt kjøre i byen for dem som ikke har noen mulighet for å lade en elbil hjemme.

Hybrider med lengre rekkevidde på vei

BMW har flere ladbare hybrider, men ingen av dem kan kjøre særlig langt. Dagens BMW X5 har en elektrisk rekkevidde på 3 mil. BMW 3-serie har en rekkevidde på inntil 4 mil på strøm. Dette er under optimale forhold.

Neste år kommer X5 med en elektrisk rekkevidde på inntil 8 mil. Den går kanskje kortere enn det i praksis, men vil trolig kunne kjøre elektrisk gjennom de fleste byer.

BMW selger fra før av elbilen i3. Neste modell ut blir en elektrisk X3, kalt i3X.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.