KARRIERE

Slik takler du psykosjefen

RÅD: Taktfull og intelligens må til for å takle de verste lederne.
RÅD: Taktfull og intelligens må til for å takle de verste lederne. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
1. okt. 2007 - 07:00

Å forholde seg til ledere kan av og til være en utfordring. Men med enkle grep gjør du det enklere å forholde seg til vanskelige sjefer.

Ifølge bladet US News er dette måten å gjøre det på:

Sjefen er urimelig kritisk. Ikke bli sint, selv om det kan være vanskelig å unngå det. Spør i stedet hva du kan gjøre annerledes. Ethvert menneske vil legge merke til at du møter kritikk med en åpen holdning i stedet for å gå i forsvarsposisjon med en gang.

Sjefen driver med detaljstyring. Si at du gjerne vil gjøre oppgavene bedre. Legg vekt på at den beste måten å få det til på, er hvis du er i stand til å gjøre jobben uten at sjefen blander seg inn hele tida. Spør også om det er noe du kan gjøre for at sjefen skal få bedre tiltro til deg.

Sjefen er en hissigpropp. Sinne er en fysisk respons. Ikke rop tilbake hvis sjefen roper til deg. La ham vræle seg ferdig. Når det blir stille, sier du at du vil tenke nøye gjennom hva han nettopp har sagt. Be om et møte hvor dere kan snakke om saken. Slik får dere snakket om det når sjefen har roet seg. Går du når han er sint, blir det oppfattet som mangel på respekt. Opplever du hyppige raseribrudd fra sjefen, bør du vurdere å ta det opp med hans overordnede eller rett og slett bytte jobb.

Sjefen er ineffektiv og lat. I dette tilfellet er det viktig ikke å forvente at sjefen vil forandre seg. Trenger du sjefens kompetanse, råd eller hjelp uten å få det, bør du be om tillatelse til å søke råd/hjelp hos andre i systemet – enten kolleger eller noen av sjefens overordnede.

Sjefen er uetisk. Opptrer sjefen ikke slik han skal, nytter det sjelden å konfrontere ham med det. Du stiller spørsmål ved hans ærlighet, noe de færreste til sette pris på. Å snakke om det til andre, kan føre til represalier. To alternativer gjenstår: Å leve med det eller å si opp.

Hver tredje sjef tåler ikke kritikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.