IT

Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple

Knytter mobilbrukeren enda tettere til egne tjenester.

Amazon Fire Phone er svært tett integrert med selskapets mange varer og tjenester.
Amazon Fire Phone er svært tett integrert med selskapets mange varer og tjenester. Bilde: Amazon
19. juni 2014 - 12:43

Ryktene om en smartmobil fra Amazon har versert lenge, og som TU.no skrev i går ble omsider Fire Phone avduket under et pressearrangement i Seattle, USA.

Og mobilen, som har en design som ved første øyekast er til forveksling lik Apples iPhone, har noen helt spesielle egenskaper som Amazon håper skal gi dem en flying start.

Handler om Amazon-universet

For det første er mobilen tett knyttet til Amazon rikholdige utvalg av varer og tjenester, slik selskapets nettbrett har vært lenge.

I likhet med Apple ser selskapet på mobilen først og fremst som en døråpner til butikken. Erfaringsmessig er det her den store inntjeningen ligger, og mange mener det er på høy tid at Amazon entrer denne arenaen.

Knytningen er imidlertid tatt noen steg videre på Fire Phone i forhold til konkurrentene. Ved hjelp av en egen knapp fanger mobilen opp ting du ser eller hører, slik at du i neste omgang blir ledet til varen, boka, sangen eller filmen i Amazon-butikken, slik at du kan kjøpe den om du skulle ønske det.

Ifølge Amazon skal funksjonen, som er kalt "Firefly", være i stand til å gjenkjenne over 100 millioner produkter.

For det andre er den utstyrt med fire infrarøde kameraer i hvert hjørne av fronten på mobilen.

Disse registrerer hodebevegelsene til brukeren, noe som blant annet skal åpne for helt nye metoder for zooming, skrolling og spilling uten å berøre skjermen.

Les også: Samsung lanserer kraftigere Galaxy S5

Teknisk midt på treet

Mobilen har en 4,7 tommer skjerm med oppløsning 1280 x 720 piksler. Det er vesentlig lavere enn de nyeste toppmodellene fra Samsung, LG og Sony, men den skal til gjengjeld være så lyssterk at det ikke er noe problem å lese den selv i sterkt sollys.

På innsiden sitter en 2,2 GHz ARM-basert Snapdragon 800-prosessor fra Qualcomm, 2 GB RAM og et 2400 mAh batteri.

Størrelsen på mobilen er 139 x 66,5 x 8,9 mm, og vekta stopper på 160 gram. Operativsystemet er Fire OS, som i praksis er en Amazonisert utgave av Android der alle Google-tjenestene er erstattet med Amazons egne.

Les også: Apple vil koble hodesett til iPhone-pluggen

Ved hjelp av en egen knapp skal mobilen være i stand til å gjenkjenne over 100 millioner
Ved hjelp av en egen knapp skal mobilen være i stand til å gjenkjenne over 100 millioner

Gratis nettlagring

Hovedkameraet tar bilder bestående av 13 millioner bildepunkter, og med en blenderåpning på f/2,0 bør det kunne prestere bra selv i mørke omgivelser.

Bildene lagres på mobilen, men kan også lastes over i Amazons nettsky, og her får brukeren lagre så mange bilder han vil, i full oppløsning, uten kostnad.

Videre får brukeren fri tilgang til Amazon Prime i ett år. Det betyr fri tilgang til å streame filmer, musikk, og lån av e-bøker. Amazon Prime koster normalt 99 dollar i året.

Ikke Norge - foreløpig

Mobilen har fått en prislapp på 649 dollar i USA for 32 GB-utgaven, uten noen form for binding til mobilleverandør, noe som tilsvarer rundt 4000 norske kroner.

Med to års binding kommer prisen ned i 199 dollar (ca 1200 kroner). Hvis du synes Fire Phone høres fristende ut kan det nok likevel være lurt å vente med å åpne lommeboken, siden de fleste av Amazons tjenester foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge.

Mer informasjon får du hos Amazon.

Les også:

Slik får du mye skylagring helt gratis  

Dette er Googles krav til mobilprodusentene

Amerikansk bokhandel vil selge norske e-bøker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.