KARRIERE

Slik når kvinner toppen

Lær deg sportsspråket, nevn ikke vekten og dra ikke vitser på jobbintervjuet.

Leder. Toppleder. Karrierekvinne. Sjef. Toppsjef. Business.
Leder. Toppleder. Karrierekvinne. Sjef. Toppsjef. Business. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
13. mars 2012 - 08:33

De danske lederne Sanne Udsen og Stina Vrang Elias kommer i sin bok "Håndbog for karrierekvinder" med en rekke råd til ambisiøse kvinner, skriver Berlingske.

Rikke Lind: – Vi får snart en kvinne på toppen

1. Respekter hierarkiet. Kvinner bør legge vekt motviljen mot herarkier og kommandolinjer, og heller gå tjenestevei. Vil de bli respektert, bør de aldri gå utenom eller bak ryggen på sin leder.

2. Ignorer sjefens urimeligheter. Er lederens pålegg og påfunn urimelige? Da er det fristende å opponere. Ikke gjør det. Det kan være en test av deg som ansatt eller en maktmarkering fra sjefens side.

3. Forstå sportsspråket. Menn bruker mange sportsmetaforer. Det er derfor karrieremessig smart å lære seg en del av disse.

4. Hold tett om vekten. Det tjener ikke karrieren din uansett om du er overvektig eller bare har to - tre kilo for mye. Spar vektpratet til venninnekveldene.

5. Skygg unna kaffemaskinen. Hvis du ikke har satt deg inn i hvordan den skal betjenes, unngår du å å bli blant kvinnene som blir bedt om å lage kaffe. For det har en tendens til å være kvinner.

6. Ikke kle deg utfordrende. Det er viktig at du ikke kler deg som sekretærene. Går de i lårkort og høye hæler? Ifør deg noe mer konservativt.

7. Motsi aldri sjefen foran andre. Kvinner har en tendens til å synes at menns møter er stive og formelle. Dette må du tåle - ihvertfall utad. Framfør eventuell kritikk uten tilhørere.

8. Ikke spøk under jobbintervjuet. Dropp den elleville humoren under intervjuet. Er du alvorlig, blir du oppfattet som mer seriøs. Og du må aldri være morsom på din manns bekostning. Det regnes som graverende.

9. Press opp lønna. "Mange mannlige sjefer tenker ubevisst at kvinner ikke har bruk for penger på samme måte som menn", skriver forfatterne. Still klare krav og si at det ikke bare er menn som er forsørgere.

10. Ta det med ro hjemme. Dropp den hellige morsrollen. Ro ned kakebakingen til fotballaget. Middagen må ikke være laget fra bunnen av. Lei vaskehjelp.

Dette er de kvinnelige stjernekandidatene: Er dette den nye Statoil-sjefen?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.