MOBIL

Slik kommer du i gang med Android-mobilen din

Har du fått deg Android-mobil? Vi viser deg hvordan du kommer i gang, og hva du trenger å vite.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. mai 2011 - 16:23
Vis mer

Smarttelefoner er ikke som andre telefoner. Dersom du vil ha mest mulig ut av telefonen din er det ikke bare å sette i SIM-kortet og skru på telefonen.

Har du fått deg en Android-telefon er det en del steg du bør ta for å sikre deg at du får full glede av den. Visste du for eksempel at du må ha en Google-konto for å laste ned spill og programmer?

Enten du har en billig eller dyr Android-mobil må du gjennom de samme trinnene for å få full glede av telefonen.

LES OGSÅ: Bør du kjøpe billig eller dyr smarttelefon?

NB: Denne guiden er skrevet med utgangspunkt i Android 2.2 og 2.3. For eldre utgaver av Android vil enkelte trinn være noe annerledes.

Steg 1: Pakk ut og start opp

Det første du skal gjøre er selvsagt å finne frem SIM-kortet og batteriet. Dersom det følger med minnekort og dette ikke er installert i telefonen skal du sette i dette også.  

Når dette er gjort skrur du på telefonen og skriver inn PIN-kode.

Steg 2: Sett opp telefonen

Når du har skrudd på telefonen og skrevet PIN-kode skal du sette opp telefonen. Nøyaktig hvilke rekkefølge dette skjer i vil variere fra produsent til produsent.

De viktigste stegene er å sette opp telefonen med en Google-konto, og eventuelt e-post og sosiale nettverk.

De fleste telefoner vil automatisk sette seg til norsk språk. Dersom din telefon er på engelsk skal du se etter et valg for å endre språket. Dette kommer gjerne opp som det første valget.

Telefonen vil spørre deg om å sette opp en Google-konto. Dersom du har en Google-konto fra før bruker du bare e-postadressen og passordet du bruker for å logge inn her. Google-kontoen brukes blant annet til e-posttjenesten Gmail.

Sett opp Google-konto

Dersom du ikke har Google-konto er det raskt å sette opp en:

Trykk på "opprett", og fyll deretter ut navn og ønsket brukernavn. Trykk "neste", og velg deretter et passord. I neste vindu fyller du ut sikkerhetsspørsmål. Dette brukes i tilfelle du glemmer passordet ditt. Fyll også inn en alternativ e-postadresse i tilfelle du må ha passordet tilsendt på nytt.

Følg deretter resten av stegene. Det kan være lurt å krysse av for at Google-kontoen skal brukes til sikkerhetskopiering. Dette sørger for at du får en backup av innholdet på telefonen din i tilfelle du mister den.

LES OGSÅ: Slik setter du opp Google-konto

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Andre grunnleggende innstillinger

Telefonen vil be om innstillinger for dato og klokkeslett. Enkelte andre modeller vil også be deg om å sette opp e-postkonto og sosiale nettverk (Facebook og Twitter) under oppstarten. Dette kan du fylle inn her, eller sette opp i menyen senere.

Det viktigste er uansett at du har satt opp telefonen med en Google-konto.

Steg 3: Slik fungerer menyene

Nå kan du gjøre deg kjent med menysystemet. Det er enkelte forskjeller på telefoner fra forskjellige produsenter, men grunnprinsippene er de samme.

Tastene

Tastene under skjermen brukes til å navigere rundt i telefonen. Litt avhengig av produsent finner du disse:

HJEM: Denne tasten, formet som et hus på de fleste telefoner, tar deg alltid tilbake til startskjermen. Dersom du holder den inne vil du få opp en oversikt over de appene du sist brukte.

TILBAKE: Tilbake-tasten brukes til å gå ett steg tilbake i menyer og programmer. I enkelte apps vil denne lukke appen.

MENY: Menytasten brukes til å åpne undermenyer. Fra startskjermen vil den for eksempel gi deg mulighet til å skifte bakgrunnsbilde og annet. I hovedmenyen vil den gi deg tilgang til å redigere menyoppsettet, fjerne apps og annet. I andre app henter den frem menyen til appen du har åpen.

SØK: En del telefoner har ikke søketasten. Denne brukes som regel til å hente frem Google-søk, eller å søke i for eksempel epostinnboksen din.

ANDRE TASTER: Noen modeller har også taster for å svare og avvise samtaler, og piltaster.

Startskjermen

Startskjermen er skjermbildet du ser når du har skrudd på telefonen, eller trykket på hjem-tasten. Her fra har du tilgang til hovedmenyen, statuslinjemenyen, snarveier og widgeter.

Det er flere startskjermer du kan bla mellom ved å trekke en finger horisontalt over skjermen.

Hvis du vil legge til snarveier kan du trekke disse ut fra hovedmenyen, eller holde en finger på skjermen et lite sekund for å få opp en meny som lar deg redigere innholdet. 

Dersom du for eksempel vil ha kalenderen på startskjermen kan du legge til denne som en widget.

Statuslinjen

Statuslinjen er den øverste linjen på skjermen, hvor du ser klokkeslett, dekning og andre ikoner. Denne linjen skjuler en egen meny som gir deg oversikt over varsler.

For å hente frem denne menyen holder du en finger på linjen og trekker den nedover skjermen. For å lukke den trekker du en finger fra bunnen av skjermen og oppover, eller trykker på tilbake-tasten.

På enkelte modeller er det mulig å skru av og på funksjoner som trådløst nett og GPS herfra.

I statuslinjemenyen får du opp SMS-meldinger du har mottatt, ulest e-post, programmer som kjører i bakgrunnen og annet som er nyttig å ha oversikt over.

Hovedmenyen

Hovedmenyen har som regel ikke noen egen tast, men har en snarvei på bunnen av startskjermen. Denne snarveien heter som regel "Programmer" eller lignende, og har ofte et ikon som forestiller en meny.

Når du åpner hovedmenyen presenteres alle apps og funksjoner på telefonen i et rutenett. På noen telefoner blar du deg nedover på skjermen, mens du på andre blar deg bortover. 

Å starte en app gjør du enkelt og greit ved å trykke på ikonet.

Når du vil lukke hovedmenyen trykker du på hjem-tasten eller tilbake-tasten.

LES OGSÅ: Bytt Android-menyer på ett minutt »

Steg 4: Koble deg til nett

En Android-telefon er født til å være tilkoblet internett. Ikke bare for surfing, men også for å installere apps, sjekke e-post og annet.

Dersom du ikke har en fastpris på datatrafikk i ditt mobilabonnement kan det imidlertid være smart å deaktivere internettilkobing i mobilnettet, og kun bruke Wi-fi. Wi-fi er det som i dagligtale gjerne omtales som trådløst nettverk.

Slik kobler du deg til Wi-fi

Åpne hovedmenyen, og finn "Innstillinger". Trykk på "Trådløst og nettverk", og kryss av for å aktivere "Trådløst nett" (kaller også "Wi-fi" på noen modeller). 

Deretter trykker du på "Trådløsinnstillinger" (eller "Wi-fi-innstillinger"), og finner det trådløse nettet du skal koble deg til, for eksempel hjemmenettverket eller nettverket på jobben. Dersom nettverket har passord må du taste inn dette.

Så lenge du ikke skrur av Wi-fi-tilkoblingen vil telefonen automatisk koble seg til dette nettverket når det er innen rekkevidde. Det gjør at du automatisk vil være koblet til nettet når du for eksempel er hjemme.

Slik deaktiverer du internett i mobilnettet

Dersom du ikke ønsker internettilkobling via mobilnettet er det lett å skru av dette. 

Under "Innstillinger" trykker du på "Trådløst og nettverk". Velg deretter "Mobile nettverk", og fjern avkrysningen ved "Data aktivert". Nå kan ikke telefonen koble seg til internett på andre måter enn via trådløse nettverk.

LES OGSÅ: Slik unngår du datasmellen i utlandet

Sett opp snarveier

Å gå inn i innstillingene hver gang du skal skru av og på Wi-fi eller mobildata er tungvint. Derfor er det lurt å bruke en widget som lar deg gjøre dette fra startskjermen.

Fra startskjermen holder du en finger på skjermen til en meny dukker opp. Herfra velger du "Skrivebordselementer" eller "Widgeter". Fra listen som kommer opp velger du nå "Strømstyring" eller "Strømkontroll". 

Nå skal en widget dukke opp på startskjermen. Denne lar deg i alle tilfeller skru av og på Wi-fi, og i noen tilfeller også skru av og på mobildata.

NB: På noen telefoner finner du snarveier for strømkontroll i statuslinjemenyen.

NESTE SIDE:



Spill og apps, e-post og sosiale nettverk, overføre musikk og video, utforske mobilen »



SE OGSÅ: Vanlige spørsmål og svar om Android »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.