En amerikansk forskergruppe ved Washington University i St. Louis har vist i en artikkel i Nature Communications at murstein med et lite triks kan konverteres til superkapasitorer.
Superkondensatorer lagrer elektrisk energi, mens batterier lagrer kjemisk energi.
I et lite demonstrasjonseksempel ble de vist at noen få miniklokker belagt med en elektrisk ledende polymer i form av PEDOT er nok til å gi energi til å få en grønn LED (2,155 volt) til å lyse opp i 10 minutter etter lading ved 3 volt i 10 sekunder.
I en kort artikkel The Conversation skriver lederen for forskningsgruppen, Julio D'Arcy følgende:
En beregning viser at 60 murstein av normal størrelse bygget som en vegg med en lengde på cirka 65 cm og en høyde på 72 cm, vil kunne lagre energi som kan gi nødbelysning i 50 minutter.
Det vil ta 13 minutter å lade murstein-superkapasitorene.
Produksjonsmetoden
I demonstrasjonseksperimentet lages superkapasatorene ved å først belegge små murstein som måler 1 cm x 0,5 cm x 0,28 cm og veier 249 mg med PEDOT.
Deretter påføres elektroder, og den ferdige superkapasitoren har en kapasitans per areal på 1,6 F / cm ^ 2 og en energitetthet på 222 mikrowatt / cm ^ 2.

Åpen fagfellevurdering med advarsel
Artikkelen har blitt utsatt for åpen fagfellevurdering, der det er mulig å lese meningene til tre forskjellige «reviewers» om det innsendte manuskriptet med kommentarene og anbefalingene de har hatt, samt svarene forfatterne har gitt til disse kommentarene og indikerer endringene laget på bakgrunn av anmeldernes kommentarer.
En av de anonyme anmelderne hadde en merknad om at manuskriptet virket teknisk riktig og var interessant å lese, men at det var vanskelig å vurdere hva den betydelige fordelen ville være med akkurat denne metoden.
Anmelderen mente imidlertid at i lys av allmennhetens antatte interesse for ‘lagring av energi i murstein’, bør artikkelen publiseres. Imidlertid konkluderte han vurderingen på denne måten:
«Men på sikt tror jeg ikke at denne artikkelen vil være et betydelig bidrag til feltet.»
Det synet er sannsynligvis verdt å huske på når man vurderer den praktiske betydningen.
Så vil tiden vise om man noen gang vil få superkapasitorvegger av murstein opp og stå, for eksempel ved solparker.
Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.