T2

Slik har du aldri tappet øl før

Ny tappeteknologi på Bylarm.

1. mars 2014 - 20:45

Under musikkfestivalen Bylarm denne helgen introduseres en øltappeteknologi som aldri har vært i brukt i Norge.

Hva er annerledes? Ølglassene fylles opp fra bunnen.

Når ølglasset dyttes ned på en fylletap blir en liten magnetplate i glasset dyttet opp og ølet kan sive inn. Magneten er festet til en metallring i glasset.

Video: Perfekt tappet øl - hver gang!

Verdensrekord

Kyle Johnson fra selskapet Bottoms Up forteller til Teknisk Ukeblad at man sparer betydelige summer både ved at man tapper raskere, og får mindre skum og søl.

–  Ved store sportsarrangementer i USA går 30 prosent av øl til spille. Vi har en såkalt "keg yield" på 98 prosent, sier Kyle. Om øltapet er likt på norske festivaler vites ikke.

Ifølge Kyle har selskapet slått verdensrekorden på antall øl én person kan tappe på ett minutt. Vanlige ølkraner tillater 8-9 øl i minuttet, mens Bottoms Up har vært oppe i 62, ifølge han.

Les også: Slik skal ingeniører forbedre Øyafestivalen

Voksenopplæring

Kyle forteller at ølglasset er noe dyrere å produsere, men at dette gjerne veies opp med reklamefinansiering. Han sier at det er mye mer attraktivt for et selskap å ha reklame på en liten magnetplate folk kan ta vare på og sette på kjøleskapet, enn reklame på selve glassene.

Og for den som lurte: Ja, det er en betydelig risiko for at noen kan putte fingeren sin oppunder glasset, dytte opp magneten og tappe deg for øl.

– Det er en del av morroa. Et barn lærer at man ikke må vippe på et vanlig glass. Her må voksne lære at de ikke må tulle med magneten for å holde på ølen sin.

Ideen skal ha kommet da oppfinner Josh Springer satt og dagdrømte på en familiefest. Han kom på ideen om å fylle øl fra bunnen av glasset, for å hindre søl og skum. Da faren fortalte han at ideen ikke var gjennomførbar fikk Josh blod på tann.

Nå har teknologien blitt en suksess på store amerikanske festivaler, og har i det siste kommet til mindre festivaler i Europa.

Les også:

Denne kjøler en colaboks på 45 sekunder  

Lager margarita på kommando

Webkamera i kjøleskapet skal gi deg oversikt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.