MOBIL

Slik fungerer 3D på LGs nye flaggskip

Vi har blitt kjent med LG Optimus 3D, og vi lar oss imponere av 3D-skjermen og 3D-kameraet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. mai 2011 - 15:57
Vis mer

LG lanserte i februar 3D-mobilen Optimus 3D. Dette er en Android-telefon med tokjerneprosessor, 4,3 tommers autostereoskopisk skjerm og 3D-kamera på baksiden.

At skjermen er autostereoskopisk betyr at den viser 3D-bilder uten at du bruker 3D-briller. Du kan altså se bilder, video og spill i full 3D rett på skjermen.

Da får du også god bruk for 3D-kameraet på baksiden, som tar bilder og video i 3D. For å ta opp 3D trengs to kameraer. De to kameraene filmer i litt forskjellig vinkel, og tar i praksis opp to videoer eller to bilder samtidig.

Vi har hatt Optimus 3D inne til test noen dager, og har benyttet tiden til å bli bedre kjent med 3D-funksjonaliteten.

Vi lot oss imponere over Optimus 3D under Mobile World Congress, og etter å ha brukt telefonen til daglig er vi stadig imponert.

LES OGSÅ: Lyntest av LG Optimus 3D

Slik er 3D-skjermen

Skjermen til Optimus 3D er i utgangspunktet en ganske alminnelig 4,3 tommers kapasitiv trykkskjerm. Den brukes for det meste som på en hvilken som helst annen telefon.

Det er først når du skal vise 3D-innhold eller bruke 3D-kameraet skjermen på nesten magisk vis blir tredimensjonell.

Rent teknisk er det som skjer at en såkalt parallaksebarriere (engelsk: parallax barrier) ligger over skjermen. Når denne aktiveres styres lyset fra skjermen i to retninger, slik at forskjellig lys treffer hvert øye. Skjermen viser så to bilder samtidig, men øynene dine ser ett hver. Dette gjør at hjernen oppfatter dybde i bildet.

Krever tilvenning

Det fungerer rimelig bra, men avstand er kritisk, så du må øve deg litt for å få det skikkelig til. Du må holde telefonen rett foran deg i 30 til 40 centimeters avstand for å få 3D-effekten. På andre avstander og i andre vinkler vil du se "dobbelt", og ikke oppfatte noe 3D-bilde i det hele tatt.

Det gjør også at bare én person kan se 3D-bildet. Du kan altså ikke se 3D sammen med andre.

Etter litt bruk er vi vant til 3D-skjermen, og finner riktig posisjon raskt.

Slik oppleves det

Å se 3D på telefonen oppleves litt som å se inn i en boks hvor det foregår ting. Det er nemlig helt klart at 3D-effektene fungerer, og de fungerer bra.

Vi ser fint hva som er nærme og hva som er langt borte på skjermen.

Men vi får også en følelse av at vi ser på pappfigurer. Med det mener vi at objekter i forgrunnen ser ut som om de er flate som plater. Det samme gjelder også objekter som er litt dypere i bildet. Bakgrunnen ser gjerne ut som et vanlig bilde.

Dette har nok mer med at det å se på statiske 3D-bilder ikke er slik vi ser verden rundt oss i det virkelige liv.

Uansett er følelsen av dybde i bildene og videoene upåklagelig.

LES OGSÅ: Vanlige folk beskriver Optimus 3D

Bildekvalitet

Oppløsningen når skjermen er i 3D-modus er halvparten av den fulle oppløsningen til skjermen. Det er fordi skjermen viser to bilder samtidig, og annenhver vertikale linje vises til hvert øye.

Dette gjør at bildet oppleves litt kornete. Du ser dette veldig tydelig når 3D-barrieren aktiveres. 

3D brukes imidlertid relativt sjeldent, og inntil det kommer en bedre løsning eller skjerm med dobbelt så høy oppløsning er dette noe vi må leve med.

Vanskelig i sollys

Dessverre er skjermen vanskelig å bruke i sollys. Skjermen er veldig utsatt for refleksjoner når den er i 3D-modus. Er det midt på dagen er det utrolig anstrengende å se 3D-bilder.

Det skal sies at refleksjoner er et langt mindre problem når 3D ikke er aktivert.

Slik bruker du 3D-innhold

På høyre side av telefonen sitter det en 3D-tast. Når du trykker på denne åpnes en egen 3D-meny, som også vises i 3D. 

Her finner du snarveier til bilder og video du har tatt opp i 3D, en snarvei til YouTubes 3D-kanal, spill og apps, og kameraet.

Vi syns YouTube-kanalen er spesielt interessant, da du finner en god del 3D-videoer her. Men foreløpig er det lite annet enn små klipp.

Spillene som er installert syns vi er passe uinteressante, til tross for at det jo er ganske stilig å spille i 3D. Når vi er lei av å se på animasjonene er vi også lei spillene.

Slik fungerer 3D-kameraet

Det aller mest interessante her syns vi er kameraet. Å filme og ta bilder i 3D er stiligere enn vi hadde trodd på forhånd. Spesielt videoene får en helt ny dimensjon - bokstavlig talt - når de viser dybde.

Vi oppdaget også en av utfordringene ved å ta opp i 3D. Når man skal fotografere må man også ta hensyn til hvor langt man er fra det man ønsker å filme. Er du for nærme blir resultatet at du ser dobbelt. Er det for langt unna blir det så flatt at du like godt kunne tatt 2D-bilder.

Dette kompenserer du for ved å stille på dybden. Er motivet nærme stiller du dybden ned, og motsatt om det er nærme.

Og det er vel og bra, men det setter også noen begrensninger. Du kan nemlig ikke stille på dybden mens du filmer, så du må på forhånd vite hva du har tenkt til å filme for å få best mulig resultat.

Dermed blir ikke 3D-kameraet like spontat i bruk som når du tar bilder eller video i vanlig 2D.



3D-bilde tatt med Optimus 3D. Telefonen tar i praksis to bilder og setter dem sammen til ett. 

Gode resultater

Når det er sagt er vi mektig imponerte over resultatene. Følelsen av for eksempel høyder eller bevegelse er veldig god når vi spiller av video eller viser bilder.

Optimus 3D tar opp 3D-bilder i 3 megapiksler og 3D-video i HD-oppløsningen 720p. Vi har ikke fått anledning til å se videoene på andre skjermer enn mobilskjermen, så hvordan det ser ut på en TV skal foreløpig være usagt.

Alt i alt syns vi dette er spennende teknologi, og vi er imponerte over hva LG har satt sammen her. Våre tester viser nemlig ikke bare at telefonen har stilig skjermteknologi - den har også veldig god maskinvareytelse.

LES MER: Duell mellom Optimus 3D, Galaxy S II og Optimus 2X

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.