IT

Slik finner du det beste skiføret på nett

Avanserte dataverktøy er tilgjengelig for alle.

På senorge.no kan du se en visualisering av en modell som forteller hva slags skiføre det er. I tillegg kan du se for eksempel hvor det er webkameraer.
På senorge.no kan du se en visualisering av en modell som forteller hva slags skiføre det er. I tillegg kan du se for eksempel hvor det er webkameraer. Bilde: skjermdump, senorge.no
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. apr. 2014 - 09:28

De fritt tilgjengelige tjenestene xgeo.no og senorge.no kan brukes til å finne skiføre, jakte puddersnø og unngå skredfarlig terreng.

– Du kan hente opp veldig mye informasjon gjennom tjenestene senorge og xgeo, forteller Birgit K. Rustad, snøskredvarsler i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE).

– For eksempel kan du klikke deg inn på ulike værstasjoner og se hvordan temperatur eller vind har vært, fortsetter hun.

Til daglig bruker hun xgeo.no for å lage snøskredvarsler for NVE. Tjenesten er utviklet for profesjonelle brukere, men andre med interesse for vær og snø kan også dra nytte av denne og den noe enklere tjenesten senorge.no. Begge er tilgjengelige for alle.

Les også: Slik lages snøskredvarselet

Snøkart

På senorge.no kan du blant annet se se kart med visualiseringer av snødybde, nysnømengde og type snø. Kartene lages av omtrent 230 temperaturobservasjoner og 400 nedbørsobservasjoner, som kjøres gjennom en datamodell.

I tillegg kan du se hvor målestasjoner for snødybde befinner seg og hente ut data fra dem.

– Da kan du gå inn og se hvorvidt visualiseringen ut fra modellen stemmer med den faktiske snødybden, forteller hun.

I år er det imidlertid mer snø på Østlandet og Sørlandet enn det som fremkommer på snøkartene, ifølge yr.no. Årsaken er at modellene er blitt lurt av temperaturer rundt null grader.

Dersom du skal på tur til et ukjent område, kan du få visualisert bratthet i området. På den måten kan du bli oppmerksom hvilken del av terrenget som er over 30 grader, med andre ord tilstrekkelig bratt til at snøskred kan bli utløst.

Les også: Derfor blir værmeldingene feil

xgeo.no er enda mer avansert enn senorge.no og her kan du for eksempel få visualisert vindretningen i et område.
xgeo.no er enda mer avansert enn senorge.no og her kan du for eksempel få visualisert vindretningen i et område.

Visualiserer vind

På det enda mer avanserte kartverkøyet xgeo.no, kan du blant annet få visualisert vindstyrke og vindretning.

I begge verktøyene kan du se historikk bakover i tid og prognoser fremover. Prognosene fremover er basert på yr.no-data-

– Dersom du leter etter puddersnø, kan du for eksempel ut fra visualiseringene av vindretning og vindstyrke danne deg et bilde av hvor snøen muligens ikke er blitt vindpåvirket, forteller hun.

– Du kan leke mye med dette verktøyet når du sitter hjemme og planlegger tur, sier hun.

Les også: Slik får du bedre mottak på hytta

Under stadig utvikling

I begge kartene kan du også få opp oversikten over webkameraer i Norge.

Tjenestene senorge.no, og den enda mer avanserte xgeo.no er utviklet i et samarbeid mellom blant annet NVE, Meteorologisk institutt og Kartverket.

– Dette er verktøy som er under stadig utvikling, og vi holder på med å gjøre xgeo til et enda mer effektivt verktøy, forteller hun.

Les også:

Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem  

Nå får du LTE på fjellet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.