T2

Slik er Samsungs nye smartklokker

LYNTEST: Samsung Gear 2 og Gear Fit

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. feb. 2014 - 14:34

Dagen før Mobile World Congress startet her i Barcelona lanserte Samsung lanserer nye smartklokker . Helt ferdige med "wearable" var de ikke, for da de viste frem det nye flaggskipet Samsung lanserte Galaxy S5 presenterte de også det nye treningsarmbåndet Gear Fit.

For de som kjenner til Samsung Galaxy Gear er det ingen større overraskelser når det kommer til de nye smartklokkene. De gjør omtrent det samme som før, men har selvsagt blitt mindre, fått mer kraft og noen nye funksjoner.

Mens vi er inne på det, er det ingen grunn til å bli bekyrmet for at første Gear skal bli utdatert med det aller første. Samsung planlegger nemlig  å oppgradere denne med Tizen-operativsystem slik de nye klokkene har. Apper utviklet til Gear 2 vil dermed kunne fungere på Galaxy Gear.

Gear Fit er ikke helt ulik smartklokkene, men er mindre, lettere og har færre funksjoner.

Felles for alle de nye håndlettmaskinene er at de har pulsmåler integrert. Det har for øvrig også Galaxy S5. Så da vi først fikk høre om dette var det lett å se for seg at dagene til pulsklokkeprodusenter som Polar og Garmin snart var talte.

Vi har sjekket om de har noe å bekymre seg for.

LES OGSÅ: Samsung lanserte Galaxy S5

På toppen av klokken sitter et kamera og en IR-lampe. Foto: Marius Valle
På toppen av klokken sitter et kamera og en IR-lampe. Foto: Marius Valle

Spesifikasjoner

Først litt om spesifikasjonene. Gear 2 kommer i to utgaver, en med og en uten kamera. De har 1,63 tommers skjerm med 320 x 320 pikslers oppløsning, kjører operativsystemet Tizen, har tokjerneprosessor på 1 GHz, og 4 GB innebygget minne.

Du kan lese mer om spesifikasjonene i vår lanseringsartikkel.

Gear Fit er en mye mindre smartklokke. Den veier kun 27 gram, og er dermed ikke like tyngende på armen som Gear-klokkene. Skjermen er 1,84 tommer, kurvet og avlang. Den kan vise deg varsler fra Samsung-telefonen din, og har en del treningsfunksjoner. Du kan også styre musikken din fra Gear Fit.

Batteriet har en kapasitet på 210 mAh, som Samsung mener skal holde til tre-fire dagers vanlig bruk. Det hele er vann- og støvtett, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at du svetter elektronikken i stykker når du trener.

Samsung Gear 2 har fått en tast under skjermen. Denne kan programmeres til å starte en valgfri app eller funksjon om du dobbelttrykker på den. Foto: Marius Valle
Samsung Gear 2 har fått en tast under skjermen. Denne kan programmeres til å starte en valgfri app eller funksjon om du dobbelttrykker på den. Foto: Marius Valle

Gear 2 i bruk

Gear 2-klokkene er ganske like Galaxy Gear i bruk. Forskjellen er først og fremst at det nå er en hjem-tast under skjermen. Denne kan også brukes til å skru klokken av og på, og du kan velge en funksjon du vil starte om du trykker to ganger på den. Praktisk om du vil måle pulsen din på et blunk.

For å bla i menyer sveiper du over skjermen. Vil du gå et steg tilbake sveiper du nedover. Vi merker oss at denne klokken oppleves som mer responsiv enn originalen, noe som kan skyldes at prosessoren nå er tokjernet, mens originalen hadde en enkeltkjernet 800 MHz-sak. Mer enn nok kraft til en klokke er dette uansett.

Skjermen er for øvrig svært skarp og fin.

Gear 2 er betydelig lettere og mindre enn Galaxy Gear, mye takket være at all elektronikken nå sitter i selve klokken, og ikke delvis i reima. Dette betyr også at det nå er mulig å bytte reim på klokken. Praktisk.

Kameraet sitter på toppen av klokken, og ved siden av dette er det en IR-lampe som lar deg bruke klokken som fjernkontroll til TV og slikt. Vi har lenge tenkt at IR-fjernkontroll på mobiler er en gimmick, siden du uansett må finne frem telefonen, låse den opp og starte fjernkontrollappen. Klokken har du imidlertid alltid på, så det virker muligens mer praktisk her.

Ellers kan du overføre musikk til Gear 2, og bruke den som musikkspiller mens du trener. Men du trenger et Bluetooth-hodesett, og det er kun 4 GB minne på klokken.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy Gear vs Sony Smartwatch 2

Gear Fit har skritteller, treningsapp og en egen pulsmålerfunksjon som lar deg sjekke pulsen. Foto: Marius Valle
Gear Fit har skritteller, treningsapp og en egen pulsmålerfunksjon som lar deg sjekke pulsen. Foto: Marius Valle

Gear Fit i bruk

Gear Fit fungerer på nesten samme vis, men har ikke hjem-tast. Ei heller har den kamera, og du kan ikke prate i den om telefonen din ringer. For å navigere i menyen sveiper du fingeren over skjermen. Her kan du velge mellom treningsfunksjoner, mediakontroller, varsler, og klokkevisning.

Reima er for øvrig utskiftbar her også.

Når vi blar gjennom menyene på Gear Fit er det åpenbart at Samsung har holdt det hele enkelt. Det er ikke mulig å installere apper, og det er ikke mange innstillinger du kan justere på.

Men av de to tror vi faktisk vi hadde foretrukket Gear Fit, siden den er lett og lar oss gjøre det grunnleggende. Skjermen ser dessuten svært bra ut her. Oppløsningen er 432 x 128 piksler, så den er mer enn skarp nok.

At den kan vise varsler og styre musikkspilleren på mobilen gjør at den er mer funksjonsrik enn andre treningsambånd. Det virker i det hele tatt som et veldig smart produkt.

Pulsmåleren er lysbasert, og
Pulsmåleren er lysbasert, og

Pulsmåler

Da vi prøvde pulsmåleren på Samsung Galaxy S5 kunne vi raskt se at det var snakk om en gimmick. Du må holde fingeren over pulsmåleren, så forteller telefonen deg hva pulsen var etter noen sekunder. En avlesning, med andre ord - ikke overvåkning.

Da virker det mye mer logisk å integrere pulsmåler i klokkene, slik at du kan overvåke pulsen kontinuerlig.

Det er nettopp det Samsung har gjort her. Men du kan bare overvåke pulsen under trening. Du kan i utgangspunktet ikke overvåke pulsen utenom dette, så du vil for eksempel ikke kunne se hva pulsen din har vært hele dagen. Men det er kanskje ikke noe stort poeng i seg selv.

Under trening vil Gear Fit og Gear 2 overvåke pulsen din kontinuerlig. Foto: Marius Valle
Både Gear 2 og Gear Fit har treningsapper til dette formålet, og med kontinuerlig pulsmåling klarer de begge rundt seks timer før batteriet må lades.

Om du vil sjekke pulsen er det en egen funksjon for dette. Da vil klokken sjekke i omtrent ti sekunder, og logge hva pulsen din var på dette tidspunktet.

Hvor presise pulsmålerne i smartklokkene er, gjenstår for øvrig å se. Samsung har benyttet en lysbasert målingsmetode, som setter klokken i stand til å "se" blodet som pulserer under huden. Om dette fungerer bra under trening er et spørsmål vi stiller oss, men vi er på ingen måte klare for å konkludere her.

Treningsappene som følger med klokkene er av det grunnleggende slaget. Her er det ingen avansert "personlig trener" eller slike fancy funksjoner, og bruker du ikke mobilen i tillegg er det ingen GPS-sporingsmuligheter. Hva som eventuelt dukker opp av tredjepartsapper kan bli spennende å se, men i utgangspunktet er dette altså en ganske grunnleggende treningsapp.

Så for å gjøre det klart: Polar, Garmin og de andre som lager pulsbelter bør tenke nøye igjennom strategiene sine i tiden som kommer. Dersom pulsmåleren fungerer bra på Gear-klokkene, er det strengt tatt ikke noe behov for å kjøpe en pulsklokke i tillegg.

LES OGSÅ: Denne lager tidslinje av livet ditt

Gear 2 kan brukes som fjernkontroll til TV og annet utstyr som har IR-fjernkontroll. Foto: Marius Valle
Gear 2 kan brukes som fjernkontroll til TV og annet utstyr som har IR-fjernkontroll. Foto: Marius Valle

Kommer i april

Hvordan dette blir i det virkelige liv gjenstår å se. Hvorvidt det vil komme støtte for å bruke pulsmåleren med tredjeparts treningsapper på mobilen er fortsatt noe uklart. Så snart vi får fatt i testeksemplarer skal vi i alle fall sjekke om dette er starten på de tradisjonelle pulsklokkenes siste runde.

Klokkene kommer i salg i april. Gear 2 skal koste 2600 kroner, mens den enklere Gear 2 Neo skal koste 1900. Gear Fit skal koste 1800 kroner. Alle fungerer kun med Samsung Galaxy-telefoner.

LES OGSÅ:

– Smartklokker blir «det neste store»

Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

Nå skal du ha teknologien på kroppen

Her er brillene som skal fjerne jetlag  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.