MOBIL

Slik er HTCs nye dobbeltkamera

LYNTEST: HTC One (M8)

Kameraet ved fotolyset tar bilder i fire megapikslers oppløsning. Kameraet øverst på telefonen brukes kun til å legge til dybdeinformasjon i bildedataene.
Kameraet ved fotolyset tar bilder i fire megapikslers oppløsning. Kameraet øverst på telefonen brukes kun til å legge til dybdeinformasjon i bildedataene. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
26. mars 2014 - 21:01

HTCs nye toppmodell, HTC One (M8), ble lansert i går, med en type kamera vi ikke har sett på smarttelefoner tidligere.

I stedet for ett kamera på baksiden, har telefonen to stykker.

Sist vi så dette var da vi testet 3D-telefonene LG Optimus 3D og HTC Evo 3D i 2011. Kameraene på disse telefonene hadde identisk oppløsning og hensikten var å ta bilder fra to forskjellige vinkler for å ta video og bilder i 3D.

Konseptet er på en måte det samme på HTC One (M8), og på en annen måte ikke det samme i det hele tatt. Det handler om å gi bildene dine en ny dimensjon, men ikke å vise dem i 3D.

Les også: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Duo Camera

Det er et hovedkamera og et «støttekamera» på baksiden. Hovedkameraet er et fire megapikslers såkalt Ultrapiksel-kamera, mens støttekameraet har en to megapikslers sensor. Løsningen kaller de Duo Camera.

Når du tar bilder brukes begge kameraene, men alt som vises i bildet er fra hovedkameraet.

Støttekameraet brukes kun til å beregne dybde. Det vil si at telefonen vet hvor objektene i bildet er i relasjon til hverandre, og at programvaren kan avgjøre hva som er nærmest og hva som er i bakgrunnen.

Dette åpner for noen spennende muligheter, og gir mulighet til å løse noen problemer som er typiske for smarttelefonkamera.

Et par viktige forskjeller på et mobilkamera og et vanlig kamera er at det ikke er plass til store linser, og at det ikke er mulig å justere blenderen (lysåpningen) på kameraet.

Det betyr kort sagt at det ikke er mulig å ta enkelte typer bilder, og da især bilder hvor bakgrunnen er uklar og forgrunnen er i fokus.

Les også: LGs mini-telefon har 4,7 tommers skjerm

Du kan velge «fokus» etter at du har tatt bildet. I praksis legger programvaren i telefonen på filtre i ettertid. Fokus kan i realiteten ikke endres.
Du kan velge «fokus» etter at du har tatt bildet. I praksis legger programvaren i telefonen på filtre i ettertid. Fokus kan i realiteten ikke endres.

Simulerer dybdeuskarphet

Med dybdeinformasjon kan HTC jukse med programvare for å oppnå slike effekter. En av funksjonene i kameraprogramvare heter «Ufocus», og lar deg trykke på objekter i bildet for å gjøre noe skarpt og noe annet uklart.

Vi har sett slike effekter tidligere, blant annet på Nokias Lumia-telefoner, hvor appen Refocus lar deg endre fokus i ettertid. Måten appen fungerer på er at den tar en rekke bilder med forskjellig fokus.

HTCs løsning er egentlig mindre avansert enn dette, da den bare behandler ett bilde. Om noe ikke er i fokus er det heller ikke mulig å få det i fokus etter at bildet er tatt.

I praksis løses det ved at programvaren benytter dybdeinformasjonen i bildet til å avgjøre hvilke deler den skal legge et filter på. Dette fungerer bra under noen omstendigheter, og dårlig under andre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tar du et bilde hvor det nærmeste objektet i motivet er et par meter fra deg, vil det meste være i fokus. Da kan programvaren enkelt jobbe med objektene og legge til filtre for å simulere variasjoner i dybdeskarphet.

Om du tar bilde av et objekt som er nærmere, for eksempel en halv meter fra kameraet, blir det verre. Da vil autofokusen i kameraet sørge for at motivet nær deg er skarpt, slik at bakgrunnen blir uskarp. I slike situasjoner kan du i praksis bare gjøre bakgrunnen enda mer uskarp, men ikke få bakgrunnen i fokus.

Les også: Nå kommer telefonen med både Android og Windows

Dette er originalbildet før vi har gjort justeringer på det.
Dette er originalbildet før vi har gjort justeringer på det. Marius Valle
Her er fokus satt til forgrunnen.
Her er fokus satt til forgrunnen. Marius Valle
Her er fokus satt på busken til høyre.
Her er fokus satt på busken til høyre. Marius Valle
I dette bildet er fokus lagt på bakgrunnen.
I dette bildet er fokus lagt på bakgrunnen. Marius Valle
Funksjonen fungerer jevnt over helt greit, men noen erstatning for et skikkelig kamera blir dette aldri.

Det er ofte veldig tydelig at det er et filter som er lagt på, da ytterkantene til det som skal være i fokus blir uklare, som om du har markert et område som skal vises som skarpt.

Dette er gjerne ikke noe man legger merke til når man ser bildene på telefonene, men overfører du dem til PC-en eller en annen stor skjerm blir det godt synlig.

Da legger man også godt merke til de stedene programvaren har bommet. En overflate, som en vegg, kan være i fokus, og ha flekker som ikke er i fokus. Det er tydelig at programvaren ikke alltid treffer like godt.

Vi sitter i bunn og grunn igjen med en følelse av at dette er en gimmick, men vi skal teste det litt grundigere før vi feller en dom.

Les også: Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen  

3D-bilder

Selv om hensikten med de to kameraene ikke er å ta 3D-bilder, kan du likevel oppnå en 3D-effekt i bildene dine. Du kan i ettertid redigere bildet, og legge til en 3D-effekt hvor du vipper på telefonen for å simulere en 3D-effekt.

Programvaren benytter da dybdeinformasjonen til å avgjøre hva som er individuelle objekter i bildet, og lager 3D-modeller av disse. Når du så vipper på telefonen ser det ut som et 3D-bilde.

Det er imidlertid ikke vanskelig å se at det ikke er snakk om et faktisk 3D-bilde, og selv om vi syns det er stilig er det helt klart en gimmick.

Det er for ordens skyld ikke mulig å eksportere disse 3D-bildene slik at de kan vises på en 3D-skjerm.

Les også: 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

Det er mange muligheter for å gjøre justeringer av bildene i ettertid.
Det er mange muligheter for å gjøre justeringer av bildene i ettertid.

Flytt personer til andre bilder

En annen mulighet er å flytte mennesker fra ett bilde til et annet. Dette krever at programvaren klarer å avgjøre at et objekt er en person.

Personen du vil flytte må dermed se mot kameraet, slik at programvaren kan avgjøre at det er et ansikt.

Personen kan da løftes ut av bildet og over i et annet. Det er i grunnen ganske tøft, men kanskje ikke veldig nyttig. Verdt å merke seg er at selvportretter tatt med frontkameraet ikke kan brukes.

Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata

HTC One (M8) er en toppspesifisert Android-mobil med fem tommers skjerm.
HTC One (M8) er en toppspesifisert Android-mobil med fem tommers skjerm.

Fortsatt 4 megapiksler

Da HTC lanserte HTC One i fjor, overrasket de med et spesielt lavoppløst kamera. Det er mer eller mindre samme kamera som står i den nye One-utgaven.

Mens Nokia har gått for 41 megapiksler i Lumia 1020, har HTC valgt en tidels oppløsning. Det er det mange gode grunner til. Færre piksler på kamerasensoren gjør det mulig å gjøre dem fysisk større. Det gjør enkelt sagt at de fanger mer lys, og dermed gir et bedre resultat, spesielt i svak belysning, som typisk innendørsbelysning.

I den nye One-modellen er det en ny sensor fra en annen leverandør enn de brukte i fjor, men spesifikasjonene er stort sett de samme. Optikken som ligger foran sensoren er den samme som på forgjengeren.

En viktig forskjell er at den optiske bildestabilisatoren er fjernet. Grunnen til dette er at det er svært utfordrende å stabilisere to kamera likt på samme tid.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Sammenligning av bildekvalitet

Vi har foreløpig ikke hatt anledning til å se veldig nøye på hvordan kameraet på telefonen er sammenlignet med viktige konkurrenter, men vi har tatt noen bilder for å sammenligne med Nokia Lumia 1520 og Sony Xperia Z1 Compact. Dette er to av de beste kameratelefonene på markedet akkurat nå.

Dette bildet viser forskjellene på Nokia Lumia 1520 og HTC One (M8).
Dette bildet viser forskjellene på Nokia Lumia 1520 og HTC One (M8). Marius Valle
En kjapp sammenligning med Lumia 1520 tyder på at One (M8) har noe bedre ytelse i svak belysning. Men detaljer bevares i større grad på Nokia-telefonen, noe som kanskje ikke er så merkelig da oppløsningen er fem ganger høyere.

I dagslys er detaljgjengivelsen i en helt egen klasse på Lumia 1520. Vår kjappe sammenligning viser at HTC-telefonen bevarer detaljer en tanke bedre enn Sony-telefon som i større grad smører detaljene utover.

Bilder tatt med HTC One (M8), Sony Xperia Z1 Compact og Nokia Lumia 1520.
Bilder tatt med HTC One (M8), Sony Xperia Z1 Compact og Nokia Lumia 1520. Marius Valle
Vi syns også One (M8) overeksponerer en tanke i noen situasjoner. I de situasjonene Xperia Z1 Compact og Lumia 1520 fanger en blå himmel, får vi oftere utbrent hvit himmel med One (M8).

Så skal vi være nøye med å understreke at dette bare er et inntrykk vi har gjort oss etter å ha sammenlignet et lite utvalg bilder tatt med de tre modellene. Vi skal også passe på å nevne at telefonene var satt til automodus, og valgte alle innstillingene selv.

Realiteten er nok at de fleste av oss sjeldent zoomer oss helt inn i bildet for å studere detaljer på denne måten. Til deling i sosiale medier og slikt er førsteinntrykket vårt at HTCs kamera fungerer helt strålende. Dette er kort sagt et bra kamera.

Vi har lastet opp flere bilder til Onedrive, slik at du kan studere forskjellene. Se bildene her.

Les også: 5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

HTC One (M8) har et lettfattelig kameragrensesnitt.
HTC One (M8) har et lettfattelig kameragrensesnitt.

Spennende kamera

De mange mulighetene for redigering dybdeinformasjonen gir er også et spennende moment her. På sikt vil det trolig komme flere apper og nye funksjoner knyttet til akkurat dette.

HTC ser for seg at kameraet vil kunne brukes til å måle avstand og hastighet på objekter, for eksempel. Og når tredjepartsutviklere får tilgang til kameramaskinvaren kan dette bli virkelig spennende.

Etter å ha lekt med telefonen i et døgn, er inntrykket vi sitter med at kameraet fungerer bra, og gir rimelig gode bilder. Vi skal se nærmere på detaljene i vår fulle test av telefonen.

Les også:

Denne appen sender SMS til kjæresten din

HTC vil låne prosessoren din og løse gåter

Samsung Galaxy: Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Denne appen lar deg styre unna folk du ikke liker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.