MOBIL

Slik er de viktigste iOS 6-nyhetene

Vi har latt oss skuffe og begeistre av iOS 6.

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. sep. 2012 - 14:09

I går kveld slapp Apple versjon 6 av sitt mobiloperativsystem iOS. Oppdateringen inneholder ifølge Apple over 200 nye funksjoner, og blant flere små og noen få store er det noe som stikker seg ut.

Se Apples liste over alle nyhetene

Det er ikke gjort noen forandringer i det grunnleggende du kjenner fra iOS 5. Om du oppdaterer til den nye versjonen får du altså fortsatt samme menyer og funksjoner som tidligere. En hel del mindre nyheter er på plass, som mulighet for å sende SMS når du avviser samtaler, og Facebook-integrasjon.

SE OGSÅ: Alt du trenger å vite om iOS 6

Vi har prøvekjørt iOS 6 på iPhone 4S, som støtter alle de nye funksjonene som kommer med den nye versjonen.

 Maps i iOS 6. (Foto: Klaus Børringbo, Aftenposten.no)

Maps

En av de mest omtalte omtalte nyhetene i den nye utgaven er Maps. Ikke bare fordi den inneholder en del smarte funksjoner, men også fordi den innebærer at Apple dumper Google Maps. Fra før av har de gjort det klart at de ikke vil tilby YouTube på iOS. Alt henger sammen med at Apple ønsker å distansere seg fra Google, som er deres største konkurrent.

LES OGSÅ: Slik er den nye YouTube-appen til iPhone

Kartappen kommer som følge av at Apple tidligere har kjøpt opp flere kartselskaper. De har også inngått samarbeid med TomTom og OpenStreetMap, som står for kart.

Flyover

Den nye kartappen har en ny 3D-funksjon kalt Flyover tegner opp bygninger i kartet. Dette gjør det langt mer naturlig å orientere seg om du står i en by og forsøker å finne veien fra a til b. Appen tar utgangspunkt i satelittfoto, og legger disse oppå modeller av bygninger. Du kan se kartet fra en hvilken som helst vinkel, og det ser faktisk veldig bra ut.

Men det spiller ikke så stor rolle for oss her i landet. Flyover fungerer nemlig ikke i Norge, men kun i storbyer som New York, London og Berlin - ikke i mindre byer som Oslo, Edinburgh eller Hamburg.

Du kan imidlertid ta i bruk 3D-visning, som legger satelittbilder, kart eller begge deler over en 3D-representasjon av de geografiske forholdene. Fjell og bakker vil dermed vises i kartet. Dette er funksjonalitet brukere av for eksempel Google Maps på Android har hatt i lang tid.



Kartene i Google Maps fra iOS 5. (Foto: Klaus Børringbo, Aftenposten.no)

Vi reagerer på at satelittbildene mange steder er veldig blasse. For eksempel over Bergen ser det ut til at du ser byen gjennom tåken.

Som på Android-telefoner med Google Maps eller Earth kan du bruke to fingre til å snu på kartet og å endre vinkelen du ser kartet fra.

Og mens vi snakker om Google-produkter er det lite i Maps som vi ikke har sett før. Tvert i mot syns vi både Google Maps og Google Earth føles som mer polerte produkter. Dette fordi du blant annet kan finne mer informasjon om stedene du ser på, siden for eksempel Wikipedia-artikler vises i kartet her. I Apple-appen er det ganske begrenset med informasjon i kartene.

Utover dette syns vi selve kartet ser bra ut. Det er oversiktlig og pent. Videre er det enkelt å plotte inn adresser via søkefeltet i toppen av kartappen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Navigasjon

Du kan navigere ved hjelp av Maps. Når du velger et sted får du opp alternativer for veibeskrivelse, og kan trykke deg videre til navigasjon med bil eller til fots. Det er også et valg for kollektivtrafikk, men velger vi dette foreslår telefonen at vi installerer et tredjeparts navigasjonsprogram.

Vi har forsøkt å sette opp noen ruter, og biter oss merke i at Maps foreslår noen voldsomme omveier når vi vil navigere til fots. Velger vi å kjøre ruten får vi imidlertid fornuftige forslag.

En sak vi virkelig liker er at telefonen leser opp navnet på gatene og veiene vi skal velge på norsk. Det er også lett å velge alternative ruter. Videre vises stengte veier og trafikkinformasjon. 

Bare å få tilgang til bilnavigasjon uten å måtte punge ut mange hundre kroner er i seg selv et stort pluss.

Massevis av feil

Når dette er sagt skal vi også påpeke at det er mange feil i kartet. Appen mener for eksempel at det ligger en Henns & Mauritz i Byparken i Bergen. Den mener det er et parkeringshus for Haukeland Sykehus midt i Bergen sentrum, og markerer likeså en bensinstasjon et sted det oss bekjent aldri har vært noen bensinstasjon. Og mens vi er i Bergen viser det seg også at hele Vågen mangler.

Vi kjenner altså at vi ikke akkurat stoler på informasjonen kartet gir oss.

Et annet minus er at det ikke er mulig å laste ned kart til telefonen. Det gjør navigasjonsløsningen i praksis ikke kan brukes i utlandet. Dette gjelder for øvrig også Google Maps for Android (men det finnes løsninger som lar deg omgå dette).

LES OGSÅ: Test av Google Maps Navigation

Fungerer ikke på alle modeller

Vær for øvrig oppmerksom på at ikke alle 3D-funksjonene vil fungere på iPhone 4 og 3GS. Navigasjon vil heller ikke fungere på disse modellene. Det er spesielt kjedelig når vi vet at Google Maps tilbyr alle funksjonene på selv de aller billigste Android-telefonene.

Alt i alt er det mye pussing som gjenstår før vi føler for å bruke Apples kart-app fremfor Google Maps.

App Store

iOS 6 byr på en ny App Store-app. Mens du før fikk se alle treff i en liste, vises søkeresultatet nå som en rad med kort. Fordelen med dette er at du får mer informasjon om appene før du eventuelt laster dem ned. 

Ulempen er at du får se langt mindre oversikt over alle treffene. Det er rett og slett litt for tidkrevende å bla seg bortover og vise alle appene. 

På den annen side opplever vi at søket gir oss mer relevante treff først. Vi liker også at det nå er enklere å installere apper, siden du kan installere dem rett fra søkeresultatene.

Installer flere i slengen

Vi er også begeistret over at det nå er mulig å installere flere apper i slengen. Mens du før ble kastet ut av App Store når du installerte en app lastes de nå ned i bakgrunnen. Da kan du fortsette å installere apper uten å måtte gå frem og tilbake.

Alle nye apper markeres med et eget symbol før du har startet dem for første gang, så det er lett å se hvilke du har hentet ned i ettertid.

Alt i alt er App Store blitt bedre, men vi er ikke veldig glade for at det oppleves mer tungvint å finne frem i søkeresultatet.

Panoramakamera

iOS 6 introduserer en panoramabildefunksjon i kameraet. Denne finner du ved å starte kameraet, trykke "Valg" og deretter "Panoramabilde". Dette åpner en panoramafunksjon, som enkelt forklart tar flere bilder etter hverandre og setter dem sammen til ett stort.

På de fleste telefoner må du ta ett og ett bilde etter hverandre, men i iOS 6 "skanner" du over et område. Når du tar bildet beveger du telefonen sideveis. En pil viser hvilken retning du skal bevege den i, og går det for fort ber telefonen deg om å ta det saktere. Når du er ferdig lagres resultatet veldig kjapt, til tross for at bildene blir opp mot 10 MB.

LES OGSÅ: Glem Instagram

Du kan ta bilder horisontalt og vertikalt, og i den retningen du ønsker. Om du vil endre retning trykker du bare på pilen, så endrer den retningen.

Fungerer veldig bra

Resultatene blir kort sagt himla bra. Vi er vant til at panoramabilder gjerne får synlige "sømmer" der hvor bildene er satt sammen. Det er vanskelig å se noen slike artifakter i bildene vi har tatt med iPhone 4S. 

I noen situasjoner opplever vi likevel problemer. Tar du et panoramabilde av et motiv du står veldig nær vil det forvrenges og se "bølgete" ut. Dersom du tar et panoramabilde i et miljø med mye bevegelse kan det for eksempel føre til noen ganske interessante biler, og busser som tilsynelatende forsvinner bak trær og lyktestolper.

Det er også slik at kameraet eksponerer med utgangspunkt i motivet der du starter. Er det veldig lyst der du starter kan resten av bildet bli veldig mørk, eller motsatt. Det er naturligvis den beste løsningen. Alternativet hadde vært at forskjellige deler av bildet ble eksponert forskjellig, noe som hadde skapt et unaturlig resultat.

Alt i alt er dette en av de beste panoramafunksjonene vi har prøvd til nå. Den fungerer imidlertid ikke på eldre telefoner enn iPhone 4S.

LES OGSÅ: Fire panorama-apper til iPhone (tu.no)

Passbook

Passbook er Apples nye billettjeneste. Denne samler billetter, boardingkort og kuponger du kjøper via Passbook-kompatible apper, slik at du har dem lett tilgjengelig.

Men det er altså slik at appen du bruker til å kjøpe billett må støtte Passbook. Det betyr at det i skrivende stund er få å velge mellom. Noen er imidlertid allerede tilgjengelig.

De to som foreløpig er aktuelle for oss i Norge er Lufthansa-appen og eBillett.

Lufthansa sin lar deg kjøpe flybilletter fra flyselskapet, noe som antakelig er praktisk for den som flyr mye med dette selskapet.

eBillett

eBillett er en mer praktisk app i det daglige. Gjennom denne kjøper du billetter til forskjellige kulturarrangementer hos de tilknyttede kulturinstitusjonene. Dette er stort sett teatre, kulturhus og kinoer. Vi merker oss at det er spakt utvalg av billetter til arrangementer i de store byene, men skulle du ønske å kjøpe kinobilletter i Gjøvik eller se Prøysen møter Taube på Ingebrigt Davik-huset i Brattvåg kan du kjøpe billettene dine med eBillett. Du betaler billettene med kreditt- eller debetkort ditt.

Når du så kjøper billetten vil den lagres i Passbook-appen. Har du flere vil de stables oppå hverandre. 

Nå har vi riktig nok ikke forsøkt å kjøpe billetter, siden vi ikke har noen intensjoner om å gå på kino i Gjøvik eller se Haram revylag i Brattvåg. Men konseptet er altså rimelig rett frem.

Ikke forstyrr

En litt mindre prangende, men likefullt interessant nyhet er "Ikke forstyrr". Dette er kort fortalt en smart lydløsmodus, som kan settes til å automatisk aktiveres i et gitt tidsrom. 

Når "Ikke forstyrr" er aktivert vil telefonen ikke varsle om innkommende anrop, meldinger eller andre hendelser. Men du kan velge å slippe gjennom anrop fra kontakter du har merket som favoritter. Du kan også tillate anrop fra alle i kontaktlisten, noe som i praksis betyr at telefonen ikke varsler når ukjente numre ringer.

Ikke gå glipp av viktige samtaler

Det som er smart her er at du kan aktivere en funksjon som gjør at anrop likevel vil varsles dersom samme nummer ringer deg innen tre minutter. Tanken er at du ikke skal gå glipp av eventuelle viktige samtaler.

"Ikke forstyrr" finner du i innstillinger-menyen.



Vi opplever varsellinjen som mindre lesbar enn tidligere. (Foto: Klaus Børringbo, Aftenposten.no)

E-post

I e-postklienten er det nå lagt til en VIP-funksjon. Denne samler e-post fra kontakter du har markert som VIP i én innboks. Det gjør det lett å få med seg e-post fra dine viktigste forbindelser.

Du kan sette opp egen varsellyd for e-post fra disse, og velge om disse meldingene skal varsles med en boks, eller via varslingssenteret. 

En annen smart funksjon er at du kan trekke listene i e-postklienten nedover for å oppdatere. Om du for eksempel står i innboksen trekker du bare listen nedover for å sjekke om det har kommet nye meldinger.

Mindre leselig

Vi er ikke like glade i at varsellinjen på toppen av skjermen nå har blitt blå og fått grå skrift. Det gjør den mindre leselig.

Fortell oss hva du syns om iOS 6 i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ:

Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?

Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

Her er den nye YouTube-appen til iPhone

Apple lanserer podkast-app

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.