KARRIERE

– Slik en god matematikklærer bør være

Matematikk
Matematikk Bilde: Colourbox.com

De fleste matematikklærere kjemper dag ut og dag inn for å formidle tall, formler og begreper. Formidabel ros og pengedryss er sjelden kost.

Men en matematikklærer fra Måløy har fått oppleve at innsatsen hans bærer frukter – i form av 100.000 kroner og ros fra kunnskapsministeren.

– Han er slik en god matematikklærer bør være, sier Kristin Halvorsen om lærer Sigbjørn Hals.

Matematikklærer Sigbjørn Hals. Bernt Michael Holmboes minnepris for 2011 går til Sigbjørn Hals.
– Han er slik en god matematikklærer bør være, sier Kristin Halvorsen om lærer Sigbjørn Hals.PRISES: Sigbjørn Hals Regjeringen

Fikk minnepris

Hals er lærer på Måløy vidaregåande skule og blir tildelt Bernt Michael Holmboes minnepris for 2011. Prisen er opprettet til minne om mannen som oppdaget Niels Henrik Abels utrolige matematikktalent og hjalp ham frem til en internasjonal karriere innen faget.

«Det er aldri så stilt som i Sigbjørn sine timer, fortalte barna mine. Ikke fordi de var redd ham, men fordi elevene skjønte at han arbeidet så mye for at de skulle forstå,» sier en mor som også selv har hatt Sigbjørn Hals i matematikk.

– Han vet hva elevene er opptatt av, setter krav og løfter elevene faglig ved sitt engasjement, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Har favorittlærer

I en ny undersøkelse blant unge svarer 85 prosent at de har hatt en favorittlærer på skolen. Oftest i norsk eller matematikk. Se bakgrunnstallene her

– Gode lærere har hatt en avgjørende betydning i skolen for mange. Få andre yrkesgrupper har så stor mulighet til å påvirke andres liv så positivt, sier Kristin Halvorsen.

Det er partnerskapet GNIST som har undersøkt dette. Aktørene i skole-Norge kjemper for å få flere til å bli lærere. Og fra 2008 til 2010 økte faktisk søkertallet til lærerutdanningene med 43 prosent.

I forbindelse med kampanjen sender elever fra hele landet inn hilsener til sine favorittlærere: Se hilsnene

Står bak lærebok

Hals har skrevet læreboken Sinus i matematikk og er ressursperson for Nasjonalt senter for matematikk. Han har vært sentral i å innføre GeoGebra, et program som mange tusen elever og lærere bruker, fra grunnskole til universitet.

Prisen skal deles mellom prisvinneren og skolen og deles ut for syvende gang, ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Bernt Michael Holmboe (1795–1850) var matematikklærer for Niels Henrik Abel ved Christiania katedralskole, hvor prisen skal deles ut 23. mai. Holmboe ble senere professor ved Universitetet i Oslo.

Les også: Vil fjerne ordet "realfag"

UiO følger NTNUs mattepraksis

Slik blir framtidens ingeniør

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.