DATATELE

Slik digitaliseres Norges bibliotekskatter

GAMMEL MEN GOD: Nasjonalbiblioteket på Drammensveien i Oslo. Om noen år blir mye av samlingene til biblioteket digitalisert og dermed også søkbart på internett.
GAMMEL MEN GOD: Nasjonalbiblioteket på Drammensveien i Oslo. Om noen år blir mye av samlingene til biblioteket digitalisert og dermed også søkbart på internett. Bilde: Nasjonalbiblioteket
Trond Heggelund
28. feb. 2007 - 11:27
Vis mer

Lagringsjobben har Nasjonalbiblioteket allerede startet med. De gjør dette for at alt skal være søkbart på internett.

Bibliotekets omfattende arkiv skal være ferdig digitalisert innen 2018, så de har noen år på seg.

Nesten fem millioner aviser, en halv million bøker, en million timer radio, og tusenvis av plakater, kart, tidsskrifter og småtrykk (Se faktaboks i spalten til høyre).

Evig eies kun det teipte

Dette krever enorm lagringsplass. Anslaget er på rundt åtte petabyte innen 2010 (en petabyte er en million gigabytes).

Løsningen fra Sun Microsystems består derfor blant annet av to eksemplarer av verdens største tapeløsninger. Å lagre data på tape er absolutt nødvendig med de enorme datamengdene det her er snakk om.

Skal lagres i 1000 år

Tapeløsningen sikrer Nasjonalbibliotekets krav til kostnadseffektiv lagring, sikkerhet for data, lett tilgjengelighet og ikke minst lang levetid.

Nasjonalbibliotekets lagringsperspektiv er 1000 år. For å møte dette kravet har Sun benyttet standard komponenter og lagringsmoduler som kan skiftes ut sømløst etter hvert som teknologien fornyes.

God sikkerhet

- Sun Microsystems løsning for lagring av digital informasjon ble valgt ut fra en totalvurdering der spesielt skalerbarhet, plassbehov, energiforbruk og økonomi var utslagsgivende. Løsningen passer godt inn i Nasjonalbibliotekets digitale sikringsmagasin, og den har en fleksibilitet som gjør det enkelt for oss å implementere ulike policies for lagring av digitalt materiale i stor skala, sier Svein Arne Solbakk, direktør for IKT og digitalisering ved Nasjonalbiblioteket .

Leveransen har en øvre kostnadsramme på 50 millioner kroner frem til 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.