ENERGI

Slik blir den nye nettleia: Pris-grenser på 5 og 10 kW

Én uheldig time kan gi deg smell på over 200 kroner.

En blokkleilighet med fjernvarme og varmtvann inkludert vil kunne holde seg under 5 kW også på kalde dager. Andre vil trolig få høyere nettleie.
En blokkleilighet med fjernvarme og varmtvann inkludert vil kunne holde seg under 5 kW også på kalde dager. Andre vil trolig få høyere nettleie. Ellen Synnøve Viseth
12. nov. 2021 - 12:48

Hittil har nettleia bestått av ett fastledd og ett energiledd, som er basert på hvor mye energi du bruker. Fra nyttår endres dette.

Nå vil fastleddet bli avhengig av hvor mye strøm du bruker samtidig, altså effektforbruk. 

Likevel har de fleste nettselskapene fortsatt ikke annonsert hvordan de nye prisene blir, eller hvilke trappetrinn som vil utløse prishoppene.

Men i dag letter nettselskapet Lede på sløret. Det kan fortelle mye om hvordan dette blir for de fleste nettkunder, fordi de fem største nettselskapene i Norge har samarbeidet om en felles modell. Også flere andre større selskaper har signalisert at de vil følge samme opplegg.

Over 5 kW = høyere nettleie

Hovedtrekket i modellen er at du vil havne på ulike trinn i en prisstige, avhengig av hvor mye kapasitet du brukte i den timen du brukte mest strøm sist måned. Dette kalles «månedsmaks».

Lede har avslørt at hvert pristrinn vil bli på 5 kW.

Nettselskapet Tensio oppgir at en trøndersk husstand i gjennomsnitt har en maksimal effektbruk på rundt 5 kilowatt (kW).

Hvis man ser på forbruket til Ledes kunder, fordeler det seg slik:

  • 0-5 kW: 54 prosent av kundene
  • 5- 10 kW: 27 prosent av kundene
  • 10-15 kW: 7 prosent av kundene
Den timen i måneden du har høyest gjennomsnittlig strømforbruk (månedsmaksimal) avgjør hvor mye du skal betale i kapasitetsledd. Prisene kan variere fra nettselskap til nettselskap, men modellen blir trolig nokså lik. (Forbruksavgiften kan komme til å endres når statsbudsjettet er endelig vedtatt). <i>Skjermbilde:  Lede</i>
Den timen i måneden du har høyest gjennomsnittlig strømforbruk (månedsmaksimal) avgjør hvor mye du skal betale i kapasitetsledd. Prisene kan variere fra nettselskap til nettselskap, men modellen blir trolig nokså lik. (Forbruksavgiften kan komme til å endres når statsbudsjettet er endelig vedtatt). Skjermbilde:  Lede

Én glipp kan koste over 200 kroner

Lede (tidligere Skagerak Energi) har i dag er fastledd på 288 kroner i måneden. De som greier å holde seg under 5 KW, vil fra nyttår få litt lavere fastledd: 266 kroner.

Men hvis effekttoppen din i én time går over 5 kW, vil dette øke til 479 kroner. Altså en smell på over 200 kroner.

– Over halvparten av våre kunder vil få redusert fastledd etter nyttår. Det er leiligheter, mindre hus og godt isolerte eneboliger. Også hytter og fritidsboliger kan ligge inne i denne statistikken, sier Øivind Askvik, administrerende direktør i Lede.

Billigere om natta

Vis mer

Nettleien består også av et energiledd som avhenger av hvor mye strøm du bruker. Dette skal nå bli litt lavere. 

Alle de store nettselskapene har signalisert at de vil sette ned prisen om natta mellom klokka 22 og 06. I Ledes modell blir det halv pris på energileddet om natta. Hovedgrunnen er å få elbil-eiere til å lade om natta, noe nettselskapet Glitre allerede har testet

Prisen vil også være litt lavere om sommeren, når det er bedre plass i strømnettet.

– Effekttoppene kommer nesten alltid på de kaldeste dagene fordi mange bruker strøm til oppvarming. Hvilket pristrinn du havner på avhenger av hvor mye samtidig forbruk du har, eksempelvis om mange panelovner står på samtidig som du lader elbilen, sier Askvik.

Han innrømmer at en enebolig som har strømtopper på 9 kW vil ha problemer med å komme under grensa på 5 kW.

– Men et slikt hus vil gjerne ligge under 5 kW om sommeren fordi elektrisk oppvarming utgjør en stor andel.

Vis mer

Vil komme mer utstyr

Han mener også det er spennende at det kommer utstyr som kan flytte på oppvarming av varmtvann. I dag begynner varmtvannstanken straks å varme seg opp når man har tatt en dusj om morgenen.

– Men selv om man flytter forbruket, vil varmtvannstanken slå inn med full effekt når den først slår seg på?

– Ja, men hvis du venter til du ikke er hjemme, slipper du at den kommer på toppen av det andre du driver med, sier Askvik.

– Hvis vi får utnyttet strømnettet bedre, vil investeringene bli lavere. Og strømnettet betales av alle, sier Aksvik.

En induksjonstopp med alle fire platene på fullt trekker om lag 7200 W, men matlaging er et forbruk det er vanskelig å flytte på. Med et smart styringssystem kan man i stedet slå av gulvvarmen eller elbilladeren mens komfyren er i bruk, foreslår NVE.
Les også

Dette er apparatene du må passe på hvis effekttariffene kommer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.