BYGG

Slik blir de gode ingeniører

Stein Jarle Olsen
24. juni 2010 - 12:56

– Det er utfordrende for studentene å få sommerjobb i disse tider, og vi mener derfor at vi bør ta ansvar. Det er viktig for studentene å erfare hva det vil si å jobbe som ingeniør, sier administrerende direktør Vibecke Hverven i Sweco til Teknisk Ukeblad.

Forrige uke samlet nemlig Sweco inn de 50 utvalgte studentene som har fått sommerjobb i selskapet til kickoff i lokalene på Lysaker. Der fikk de blant annet i oppgave å konstruere et byggverk kun ved hjelp av marshmallows og grillpinner.

Ingen dyr annonsering STORFORNØYD: Administrerende direktør Vibecke Hverven og Sweco ønsker å ta ansvar i en fortsatt krisepåvirket bransje. Derfor har de ansatt 50 studenter i sommerjobb.
Ingen dyr annonsering STORFORNØYD: Administrerende direktør Vibecke Hverven og Sweco ønsker å ta ansvar i en fortsatt krisepåvirket bransje. Derfor har de ansatt 50 studenter i sommerjobb.

Ingen dyr annonsering

Stillingene ble kun annonsert på selskapets side på Facebook og via plakater og stander på NTNU, og likevel fikk Sweco inn hele 722 søknader.

De 50 skal alle arbeide med konkrete prosjekter i Swecos portefølje, og alle stillingene er kvalitetssikret av Swecos divisjonsledere for å sikre at studentene får en god forståelse av rådgiveryrket.

– En del andre bedrifter kan oppleve at det fortsatt er et tregt marked, og vegrer seg for å ta inn studenter på sommerjobb. Vi ønsker med dette å få til et slags skippertak, og å vise at vi er nytenkende og har store ambisjoner, sier Hverven.

Oppdrag

De 50 studentene skal jobbe på kontorer fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord. 10 av dem er dessuten plukket ut til to grupper som skal jobbe henholdsvis på Lysaker og i Trondheim.

Disse skal kjempe mot hverandre på et faktisk oppdrag regissert av seksjonen Tekniske installasjoner, og løsningene skal vurderes opp mot Swecos egne ingeniørers løsningsforslag på et seminar i august.

– Vi ønsker selvfølgelig også å lære noe av dette selv. Hvordan jobber studentene? Hva kan et slikt oppdrag føre til? Og studentenes løsninger vil selvfølgelig bli brukt som input på det endelige forslaget, sier Hverven.

– Er dette fremtidens arbeidskraft for Sweco?

– Det er klart at vi ønsker å lære å kjenne disse studentene. Det er vanskelig å vurdere potensielle rådgivere kun ut fra karakterer og fagvalg. Personlige egenskaper teller mye, og det er viktig både med kommunikasjon og samarbeid, engasjement og nytenkning. Tanken er også at sommerstudentene skal få et godt inntrykk av Sweco, sier Hverven.

Miljøprofil

Og dét kan det virke som om de utvalgte allerede har. Studentene Beate Hvidevoll, Hilde Hollekim og Kristian Bråten kommer alle fra Høgskolen i Bergen – de to første fra elkraftstudiet, mens sistnevnte holder på med en master i innovasjon og entreprenørskap.

– Sweco har en bærekraftig profil og har satset mye på miljø, noe vi synes er veldig viktig. Dette er et veldig spennende firma, og vi tror det vil bli både utfordrende og lærerikt å ha sommerjobb her, sier studentene.

– Hvordan ser dere på arbeidsmarkedet for nyutdannede ingeniører for tiden?

– Under finanskrisen var det vanskelig, men nå ser det mye lysere ut. Det ser ut til å være mulig å få jobber nå, selv om du ikke akkurat kan forvente å få jobb akkurat der du vil, sier de tre.

– Under finanskrisen var det vanskelig, men nå ser det mye lysere ut. Det ser ut til å være mulig å få jobber nå, selv om du ikke akkurat kan forvente å få jobb akkurat der du vil, sier de tre. BÆREKRAFT: Studentene Beate Hvidevoll (t.v), Kristian Bråten og Hilde Hollekim mener Swecos miljøsatsing er viktig for dem. Stein Jarle Olsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.