BYGG

Slår ny giftalarm

Joachim Seehusen
15. mars 2010 - 14:11
Vis mer

Bruken av asbest, PCB og en rekke andre skadelige stoffer er for lengst kartlagt og regler og rutiner for behandling er på plass. Men andre miljøfarlige stoffer har kommet i stedet. De er ikke kartlagt i tilstrekkelig grad.

Vinduer fortsatt utsatt

Norconsult har gjennomført en undersøkelse for Klif, Klima- og forurensingsdirektoratet (tidligere SFT). Den viser at vinduer kan inneholde miljøgifter selv om de er produsert etter at forbudet mot PCB trådte i kraft.

– Vi har tatt prøver fra 18 vinduer produsert i perioden 1975 til 1987 og funnet klorparafiner i limet i en fjerdedel av dem. Det er et stoff som er nesten like farlig som PCB, forteller Steinar Amlo hos Norconsult.

Miljløkartleggere har hatt mistanke om dette og nå er det dokumentert. Resultatet kan bli at alle vinduer produsert i dette tidsrommet må behandles som farlig avfall.

– Ideelt sett burde det bli tatt prøver, men limet som er benyttet er meget vanskelig tilgjengelig, sier Amlo.

Steinar Amlo og Katrine Bakke, Norconsult
FERTEN AV GIFT: De to giftjegerne Steinar Amlo og Katrine Bakke fra Norconsult har dokumentert at miljøgifter også er til stede i forholdsvis nye bygg. Joachim Seehusen

Ftalater i gulv og lister

Norconsult har også funnet at gulvlister av PVC produsert før 2000 inneholder ftalater, det samme gjør gulvbelegg av vinyl. Ftalater har lenge vært forbudt i barneleker, og kan fremkalle astma.

– Det er kanskje det mest kontroversielle funnet fordi det er så mye av disse materialene. Det er langt dyrere å behandle farlig avfall enn restavfall, men innholdet er så høyt at vinyl gulvbelegg fra før 2000 må behandles som farlig avfall så sant det ikke kan dokumenteres at det er ufarlig, sier Katrine Bakke som har arbeidet sammen med Amlo om rapporten.

Bakke anbefaler forbrukerne å benytte miljøsertifiserte bygningsmaterialer og gulvbelegg for å unngå miljøgifter.

Ikke farlig etter 2000

– Det er kun et forbud mot ftalatene i barneleker. Det betyr at det er lov å produsere gulvbelegg med ftalater som gjør gulvbelegget til farlig avfall når det skal kastes. Men vi ser av materialprøver og analyser at etter år 2000 er det trolig ikke produsert gulvbelegg med de farligste ftalatene.

Rapporten er basert på nesten 700 analyseresultater som miljøkartleggere landet rundt har tatt i forbindelse med rivings- og rehabiliteringsarbeider. I tillegg har Klif betalt for 80 analyser.

Det er vanskelig å kartlegge bruken av miljøgifter. Bygg som rives eller rehabiliteres er gjerne mange tiår gamle, og data fra produsentene er ofte ikke tilgjengelig. Befaring og kjemisk analyse av materialprøver er derfor alltid nødvendig. Rapporten fra Norconsult skal være en hjelp til de som utfører miljøkartlegging.

– Det er ikke sikkert at alt farlig avfall identifiseres før rehabilitering og riving. Det er bedre miljøkartlegging i Oslo enn i de fleste andre kommuner og det er som regel bedre i byene enn i distriktene, sier Amlo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.