NETTARKIV

Slaktes av Petroleumstilsynet

Nok en gang er Statfjord-feltet rammet av ulykker. Lørdag morgen oppsto en lekkasje i ett av beina, men den ble stanset seinere på dagen. De fleset om bord ble evakuert.
Nok en gang er Statfjord-feltet rammet av ulykker. Lørdag morgen oppsto en lekkasje i ett av beina, men den ble stanset seinere på dagen. De fleset om bord ble evakuert. Bilde: StatoilHydro
Anders J. Steensen
30. sep. 2008 - 12:17

Verken StatoilHydro, Aker Solutions eller Industrikonsult etterlevde myndighetenes forskrifter og egne prosedyrer da de startet arbeidet med å plugge en rørmanifold i tilknytning til oljelagersystemet i utstyrsskaftet på Statfjord A.

Ptil har avdekket alvorlig svikt hos alle de tre involverte og gitt selskapene pålegg om å dokumentere tiltak som forbedrer planlegging av risikofylte operasjoner ved installasjonen og innretninger til havs.Oppdaget i 2004

Allerede i 2004 ble lekkasjer i ventiler i oljelagersystemet i understellet på Statfjord A oppdaget. Da bestemte StatoilHydro at rørsystemet skulle plugges siden rørsystemet aldri hadde vært i bruk. Lekkasjene oppsto som følge av korrosjon.

Oppdraget om å gjennomføre pluggingen ble gitt til hovekontraktør for vedlikehold og modifikasjoner, Aker Solutions, som igjen brukte Industrikonsult som underleverandør til å utføre selve oppdraget.

Metoden som skulle brukes, var såkalt "hot tap". En metode som Industrikonsult tidligere hadde brukt med hell på Kårstø.

Ptil skriver i sin rapport at det er uklare ansvarsforhold mellom oppdragsgiver StatoilHydro, hovedkontraktør Aker Solution og utførende bedrift, Industrikonsulent. Dermed ble det ikke gjennomført nødvendige sikkerhetsanalyser av jobben.Uprøvd metode

Metoden hadde aldri vært gjort på bøyde rør, kun på rette strekninger. For å gjennomføre arbeidet i understellet måtte utstyret modifiseres. En slik modifikasjon krever at utstyret kvalifiseres (godkjennes etter en teknisk gjennomgang, gjerne av tredje part). Dette ble ikke gjort.

Noe av det som skulle gjøres for å sikre at arbeidet kunne gjennomføres uten fare, var at utstyret måtte understøttes slik at "hot tap" ble utført uten at det ble lekkasjer. Under selve operasjonen sviktet denne understøttingen slik at olje rant ut i utstyrsskaftet.Stor eksplosjonsfare

Mannskapet som holdt på med arbeidet, ble tilsølt med olje, noe som kan være skadelig. I tillegg fordampet oljen og dannet en gass. Gasskyen var helseskadelig og forekomsten av hydrokarbongass så stor at det var fare for eksplosjon.

Gassen ble oppdaget tidlig og prosessnødavstenging ble gjennomført. Samtidig ble det gjennomført evakuering av personell til Statfjord B og C. Under gasslekkasjen sivet gass inn i områder som ikke skulle hatt gass ved at tetning lekket. Dette kunne ha gitt eksplosjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ptil er svært kritisk til forberedelsene og gjennomføringen av pluggingen. De er også svært kritiske til manglende oppfølging av kunnskap om StatoilHydros prosedyrer for gjennomføring av denne typen oppdrag. Samt at personell ved installasjonen også manglet kunnskap og systemforståelse om selve Statfjord A-plattformen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.