IT

Slakter «visjonsløst» budsjett

SKUFFET 1: Abelia-direktør Paul Chaffey mener kunnskapsnæringene taper i 2011-budsjettet.
SKUFFET 1: Abelia-direktør Paul Chaffey mener kunnskapsnæringene taper i 2011-budsjettet. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
5. okt. 2010 - 11:58

– Dette statsbudsjettet kunne vært kunnskapsbudsjettet, og starten på en kraftfull prioritering av utdanning, forskning og innovasjon i offentlig sektor, men regjeringen leverer ikke, sier administrerende direktør Paul Chaffey i NHO-foreningen Abelia.

Han mener en stor mulighet nå skusles bort.

– Regjeringen ser ikke hvilke utfordringer norsk økonomi står overfor. Vi må omstille oss fra industriøkonomien til den globale kunnskapsøkonomien, sier Chaffey.

– Visjonsløst

Generalsekretær Per Morten Hoff i interesseorganisasjonen IKT-Norge er heller ikke imponert.

Generalsekretær Per Morten Hoff i interesseorganisasjonen IKT-Norge er heller ikke imponert. SKUFFET 2: Norge blir akterutseilt, mener generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge. Espen Zachariassen

– Mens EU og fremadstormende økonomier i Asia ser at IKT er driveren for et moderne bærekraftig samfunn, avslører regjeringen her at Norge satser på verft og gårsdagens løsninger, sier Hoff.

2011-budsjettet er en videreføring av støtten til tradisjonell industri og maritim næring, mangler visjoner og tar ikke inn over seg at Norge er et kunnskapssamfunn, mener han.

– I konkurranse med andre land er Norge i ferd med å bli akterutseilt, sier Hoff.

Savner bredbåndssatsing

IKT-Norge mener regjeringens forsøk på å momsbelegge elektronisk innhold kjøpt i utlandet er uklokt og «urealistisk».

Organisasjonen oppfatter også budsjettet til å ha manglende satsing på høyhastighets bredbånd.

– Igjen kan det synes som om regjeringen tror at bredbåndsutbyggingen i Norge er fullført. Dette er som om vi skulle si oss ferdige med utbygging av veinettet på 1960-tallet, sier Hoff.

Spår hodemangel

Paul Chaffey tar seg tid til å rose budsjettpunktet om 1140 frie studieplasser i høyere utdanning og 260 til realfag, samt etableringen av nye forskningssentre for innovasjon.

Satsinger for å styrke etter- og videreutdanningstilbudet i Norge mener han derimot er «totalt fraværende».

– Dersom næringslivet skal få ta i nok kloke hoder, må det satses langt sterkere på kompetanse enn det regjeringen her legger opp til, sier Chaffey.

– Vi trenger økt basisbevilgning til forskningsinstituttene, økte rammer for brukerstyrt forskning og skattefradrag for investeringer i forskningsbaserte såkornbedrifter. Den offentlige satsingen på IKT-forskning er fortsatt sørgelig lav. Dette gir oss en konkurranseulempe når vi skal trekke til oss gode forskere og bedrifter til Norge, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.