INDUSTRI

Slaget om Norske Skog

OPPGJØR: I dag møter skogeierne investortrioen Union og de amerikanske eierne i generalforsamlingen. Her er papirmaskinene på Follum i Hønefoss.
OPPGJØR: I dag møter skogeierne investortrioen Union og de amerikanske eierne i generalforsamlingen. Her er papirmaskinene på Follum i Hønefoss. Bilde: Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
24. apr. 2008 - 08:23

Det knytter seg stor spenning til om Unionen og det amerikanske fondet Third Avenue vinner maktkampen i Norske Skog på selskapets generalforsamling i dag.

Der vil Norske Skog-eier Third Avenue foreslå å redusere skogeiernes makt i selskapet.

Stemmekamp

Mens den amerikanske eieren vil kutte antallet skogeierrepresentanter i Norske Skogs bedriftsforsamling fra seks til to, vil Norske Skogs egen valgkomité beholde tre skogeiere.

Dermed ligger det an til stemmekamp på generalforsamlingen hvor aksjonærene skal velge ny bedriftsforsamling.

Unionen-trioen Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik eier 5,94 prosent av Norske Skog og har mange felles synspunkter med Third Avenue om hvordan det gjeldstyngede papirselskapet bør drives.

- Skogeierne vinner

Unionen har så langt unngått å si særlig mye om hva slags samarbeid det har vært mellom Unionen og Third Avenue om Norske Skog, men det amerikanske investeringsfondet kan trolig vente seg god støtte fra Unionen når det skal stemmes på torsdagens generalforsamling.

Hvem som kommer seirende ut, er det delte meninger om. Ifølge Aftenposten er det flere sentrale personer i dramaet som mener skogeierne kommer seirende ut. En av dem er Emil Aubert, som kontrollerer 3,6 prosent av aksjene.

Andre mener investortrioen går seirende ut.

– Trioen vinner

Norske Skog-analytiker Jørn Lyshoel i Pareto tror Unionen-trioen og Third Avenue får viljen sin på generalforsamlingen.

– Jeg tipper at de vinner. Jeg tror at mange eiere tenker at Norske Skog ikke har noe å tape på flere endringer i ledelsen, sier Lyshoel til NTB.

Norske Skog-analytiker Per Haagensen i Fondsfinans vil ikke ha noen formening om hvordan maktkampen ender.

– Det blir utvilsomt spennende å se hvordan det går, men jeg har ikke noe grunnlag for å si at Unionen og Third Avenue vinner, sier han til NTB.

– Det er etter min mening skapt et kunstig skille mellom skogeierne og de andre eierne i selskapet. Det er en kjensgjerning at skogeierne har vært overrepresentert i styre og stell i Norske Skog, men det er fordi ingen har utfordret dem, sier tidligere leder i Mjøsen Skog, Halvard Sæther, som nå går ut av bedriftsforsamlingen.

Kaste Evju

Third Avenue har kjøpt seg opp i Norske Skog siden januar i år og kontrollerer nå 7,3 prosent av selskapet. Fondet vil kaste ut den mektige skogeierrepresentanten Helge Evju fra Norske Skogs valgkomité. Norske Skogs egen valgkomité vil på sin side beholde Evju, men nedgraderer ham fra leder til nestleder i bedriftsforsamlingen. Samtidig foreslår valgkomiteen at Evju beholder plassen sin i valgkomiteen.

I tillegg til å kaste Evju, ønsker det amerikanske investeringsfondet å kaste ut skogeierrepresentanten Even Mengshoel og erstatte ham med Frode Alhaug. Third Avenue ønsker også å få inn StatoilHydros nyutnevnte styreleder Svein Rennemo som nytt styremedlem i Norske Skog.

Grundig arbeid

– Valgkomiteen har forankret sin innstilling hos mange aksjonærer. Generelt er det slik at en enstemmig innstilling fra valgkomiteen bruker å stå seg godt på en generalforsamling. Om det går slik også denne gangen, vil jeg ikke spekulere i. Vi har iallfall gjort et grundig arbeid og mener vi legger fram en balansert innstilling, sier valgkomiteens leder, Helge Evju, til NTB.

Valgkomiteen har innstilt på Unionens Øystein Stray Spetalen som ny nestleder i styret og Ove Gusevik som nytt medlem av bedriftsforsamlingen. Komiteen forslår også at Unionens advokat Henrik A. Christensen velges inn i valgkomiteen.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.